Je temná hmota jen prastarý kosmický odpad z výbuchů?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
ales.com

Je temná hmota jen prastarý kosmický odpad z výbuchů?

Příspěvek od ales.com »

mám tu pro vás další myšlenkový experiment k diskuzi. Přemýšlel jsem nad záhadou temné hmoty, která drží galaxie pohromadě, a napadlo mě jiné, logické vysvětlení, než jaké nám dávají vědci.Co když žádná záhadná temná hmota neexistuje a celé je to jen poslední splodina a zbytek z obřích výbuchů (supernov), které ve vesmíru už dávno proběhly? Co když je vesmír prostě jen plný tohoto prastarého „kosmického odpadu“, který už není aktivní na to, aby svítil nebo vyvíjel enormní síly, ale stále má svou hmotnost?S tím souvisí i moje druhá úvaha o gravitaci: gravitaci tělesa přece můžeme jednoduše zmírnit už jen tím, že ho rozložíme na více kusů a rozptýlíme do obrovského volného prostoru. Podle mě je tato hmota ve vesmíru klidná a neviditelná právě proto, že je rozložená na drobné kousky a má kolem sebe moc volného místa. Ale co kdyby se všechny tyto rozptýlené kusy k sobě opět velmi přiblížily a stlačily se na jedno místo? Myslím si, že by se tím okamžitě zažehnul další Velký třesk a nový cyklus.Zajímá mě váš názor – mohl by být ten neviditelný gravitační vliv v galaxiích způsobený právě takovým rozptýleným prastarým odpadem z vybuchlých hvězd? A mohl by se z něj při stlačení zrodit nový vesmír?
dvader
Věk: 59

Re: Je temná hmota jen prastarý kosmický odpad z výbuchů?

Příspěvek od dvader »

Temná hmota není složena z baryonů, to už mnoho pozorování vyloučilo. Buď nerozumíme gravitaci na velkých škálách, nebo se jedná o jiné exotické částice.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

troll
Jirka V.

Příspěvek od Jirka V. »

Kosmický odpad po výbuchu supernovy je buď záření v podobě záblesku nebo samotná hmota hvězdy.Ten "záblesk" jsou fotony,které se nikdy "nevysvítí" a nikdy nezastaví,dokud nenarazí do překážky.Fotony cestují napříč vesmírem,zatímco hmota hvězdy vlivem zpomalování zřejmě nikdy neopustí svoji galaxii...
Tím celá tvoje teorie padá.
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,Omegon Pro RC6,Asi585mc pro
Odpovědět