Neznámý úkaz-viděl to taky někdo?

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
tokarew

Příspěvek od tokarew »

Dnes 18.2.2007 kolem 18:22 hod sem pozoroval Venusi a cekal jestli se ukaze Uran, nekdy kolem te 22 minuty se v mistech kde by mel byt Uran (podle CDC) objevil svetelny bod,dalekohled sem mel zrovna natecen na Saturn tak sem jej pretocil a vsiml si ze bod je o dost jasnejsi za tu chvilku.Toz nasel sem si ho v hledacku a pak kouknul do okularu...zveseni asi 160x... hned jak sem ho spatril v okularu tak bod zjasnel asi desetinasobne a ztratil se ze zorneho pole,, byl to okamzik.Myslel sem ze sem si drbnul do montaze tak kouknu na oblohu a cumime na to (3 lide) jak to leti a zjasnuje,jasnost byla minimalne 2-3x vyssii nez Venuse,,, odehral se tam pak jeste jeden moment ktery nas ohromil a ktery nechci zatim popisovat,,snad se najde nekdo kdo to taky videl...letelo to pres celou oblohu asi 2x rychleji nez normalni satelity...nechapu ???a letelo to smerem od predpokladane pozice Uranu nekam mezi Saturn a velky vuz,neuveritelne
newton bresser 150/1200 eq mon2,triedr 7x50
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Nechal si se zmást přeletem ISS.
pro Olomouc viz.
http://www.heavens-above.com/PassDetail ... 7243594701

http://www.heavens-above.com/PassSummar ... 241&tz=CET

P.S. nevím co vás ještě ohromilo, ale ISS dokáže být i dost jasná a výjmečně může hodit i záblesk asi jako družice Iridium.

P.S.2 odhad jasu jsi silně přecenil, nebo už byla u tebe Venuše příliš zesláblá oparem u obzoru. Protože ISS určitě nebývá jasnější než Venuše. Ale na 101% to byla ona. Popis sedí perfektně.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
tokarew

Příspěvek od tokarew »

a nepisou tam i neco o tom ze by zrovna vypoustela nejaky prebitecny modul? ja a dalsi 2 lide odprisahnem ze z toho neco odpadlo a pomalu se to snaselo k zemi a pak to zmizelo:o) velice neobvykla podivana... proste UFO jak vysite ;D, jinak dekuji prevelice za identifikaci,ale ta jasnost byla min 2x vetsi nez Venuse
-jinak omlouvam se za kachnu,,ufo se nekona tak to tu muzete smazat:)
Nuny

Příspěvek od Nuny »

Ten přelet jsem viděl, ale jelikož jsem měl namířeno do Velké Medvědice, všimnul jsem si přeletu pozdě. :'( Nevěděl jsem o něm a taky mě v první chvíli napadlo všechno ostatní jen ne to, že jde o ISS. Jasnost byla úžasná. Z mého stanoviště odhaduji tak -4m..
zach.jiri

Příspěvek od zach.jiri »

Ano, opravdu šlo o ISS, psal jsem o tom ve vláknu Mladý Měsíc a pochybuju o tom, že by jasnost dosáhla -4M. Záhada tedy vyřešena.
tokarew

Příspěvek od tokarew »

nevim kolik je to -4m ale nikdy sem nic tak jasneho na obloze nevidel,opravdu mnohem jasnejsi nez Venuse a ta se trpitila az az,hlavne ten bod byl opravdu veliky,proste jak 2 Venuse a trosku do zluta,doporucuju si dalsi prelet vycheckovat,urcite to stoji za to,moc pusobive
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

To tokarew: jistě, jasnost mohla být vyšší, záleží na natočení, poloze Slunce i stanice. Není však pravděpodobné, že by byla jasnější -4 mag. Např. Venuše byla ten den silně zeslabena blízkostí k obzoru. Sám jsem to viděl, tak to dokážu posoudit. Je to asi jako s kometou McNaught. Bla např. -2,5 mag 10.5. a přesto vypadala slabší než Jupiter.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Nuny

Příspěvek od Nuny »

zach.jiri napsal: Ano, opravdu šlo o ISS, psal jsem o tom ve vláknu Mladý Měsíc a pochybuju o tom, že by jasnost dosáhla -4M. Záhada tedy vyřešena.
V okažiku, kdy jsem ji uviděl byla poloha stanice asi opravdu tak šikovně, že měla velkou jasnost. Viděl jsem ji krátce poté, co proletěla zenitem nad mým stanovištěm. Vím jak vypadá na obloze jasnost -4m a její jasnost nebyla od -4m moc daleko.. Směrem od zenitu pak její jasnost samozřejmě slábla..
Odpovědět