Jaký používáte vyhledávací okulár pro Dobson 254/1200 ?
Pokud vlastníte nějaký Dobson 10”, tak napište své zkušenosti s Vaším vyhledávacím okulárem.
Používám Hyperion aspherix 31 mm, ale rád bych poznal zkušenosti a postřehy ostatních.
Děkuji
I na větším dalekohledu jsem používal kratší ohnisko Nejde jen o absolutní velikost pole , při vyhledávání jde i o kontrast a jas pozadí jak budem úspěšní. Protože pro zíákladní orientaci slouží hledáček.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Já jsem používal přesně na tomto typu dalekohledu toho Hyperiona 31 v kombinaci s reddotem a naprosto mi to vyhovovalo.
Pak jsem měl až 13 mm a ještě menší ohniska…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis
Mám také pak až 14,5 mm Morpheus.
Nemohu říci, že ten 31 mm mě nevyhovuje, ale spíše sbírám poznatky a zkušenosti u ostatních. Je možné, že nějaký majitel Dobsona 10” už vyzkoušel několik vyhledávacích okulárů a může říci, který mu vyhovoval nebo naopak zklamal. Chápu, že hodnocení bude vždy subjektivní, nicméně třeba mě to bude motivovat vyzkoušet i jiné ohnisko.
Ja používam zo subjektívnych dôvodov ES30mm, čo je podobné, ako Tvoj Hyperion. Viac sme o tom debatovali tu: viewtopic.php?t=15130&start=60#p549662 Tak si z toho niečo vyber. To že v diskusii ide o Dobson 300mm je v princípe nepodstatné.
Len rýchla poznámka: určite už neskúšaj dlhšie ohnisko. Jedine že by si si chel, ako ja, overiť že to bol zlý nápad
Ethos 21 mm.
Nicméně bylo to spíše myšleno, jaké vyhledávací okuláry majitelé D 10” používají a ne jaké by si používat přáli. Předpokládám, že pro většinu lidí je Ethos 21 mm spíše z říše snů.