Sestavení čoček v dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Dan

Sestavení čoček v dalekohledu

Příspěvek od Dan »

Dobrý den , stala se mi taková věc ,že mi při čištění dalekohledu vypadli čočky na zem .Nejsou viditelně nijak zničené, ale nejsem si jistý v jakém pořadí za sebou v dalekohledu byli. Jedna čočka je tlustší a vyboulená jenom na jednu stranu a druhá je užší a vyboulená na obě strany. Neví někdo prosím v jakém pořadí tam mají být ?
Tharos

Re: Sestavení čoček v dalekohledu

Příspěvek od Tharos »

Jsou-li ty čočky dvě, jde o dublet. Připojuji schémata, od kterých se můžeš odpíchnout:

Obrázek

Obrázek

V obou případech přichází vzdálené světlo z levé části diagramu, vpravo je část, kde se nachází okulárový výtah.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Copak schéma, to je asi u dubletu jasné, ale nemůže nastat potíž v orientaci čoček? Nemůže být zakřivení čočky na jedné straně jiné? Co je to za dalekohled? Tipoval bych nějaký levnější achromát se vzduchovou mezerou. Byla mezi čočkami distanční podložka?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Tharos

Příspěvek od Tharos »

@Stanislavxyz Potíž rozhodně nastat může. 😊 Proto jsem ta schémata připojil s tím, že to je něco, od čeho se může kolega odpíchnout. Není to konečný návod na řešení jeho problému. Bohužel ale s ohledem na omezené množství informací, které nám v úvodu prozradil, se asi moc víc poradit nedá…
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nakonec jsou jen 4 možnosti, jak to sestavit. Jen 4x pokus/omyl a vybrat nejlepší výsledek :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
francek

Příspěvek od francek »

Ja som sa trápil s tripletom. Medzi šošovkami sú dištančné krúžky, ktorých plochy, ktoré sa opierajú o šošovky majú polomer zakrivenia oboch plôch totožné so šošovkami, ktoré vymedzujú (aspoň to tak bolo u Meade ED APO 80/480). Ono to bolo vidieť so silnou lupou pri priložení krúžku k šošovke. Poskladať šošovky správne otočené a v správnom poradí už bolo jednoduché, lebo ináč to nepustilo. Druhý najťažší problém je skolimovať to do optickej osi !!! U dubletu je to jednoduchšie.
Celestron AVX, CG-4, MEADE ED 80/480, LACERTA MGEN II GUIDER,Canon EOS 600D mod.Canon EOS 6D mod.,Samyang 135/2, Samyang 35/1.4.
Dan

Příspěvek od Dan »

Děkuji moc za odpovědi. Mám dalekohled Celestron astromaster 102AZ . Možnosti jak čočky dát jsou podle mě jenom dvě ,buďto užší čočkou ven nebo naopak.Teď to mám dané uzší čočkou ven,která je vyboulená na obě dvě strany a lícuje s tlustší čočkou která je vyboulená jenom na jednu stranu a má na okrajích 3 dotekové plošky. Při pozorování oblohy jsem toho moc nezahlédl ,ani měsíc při úplňku ,tak jsi nejsem jistý jestli to mám správně nebo jestli jsem jenom hodně špatný hvězdář. :D .
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Můžeš ten dalekohled vyzkoušet i ve dne, na pozemní cíl, a hned poznáš, zda je tam něco špatně.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Stanislavxyz

Možnosti jsou v základu čtyři, jak napsal MilAN, obě čočky se totiž můžou ještě otočit (jednu, druhou, nebo obě). Teoreticky by se ještě mohl otočit celý dublet. Např. pokud by byl problém rozeznat spojku a rozptylku.

Pokud jsou na jedné čočce distanční podložky, pak u jednoho členu známe vnitřní plochu. Poněkud nelogicky však zní tvrzení, že jedna čočka je "(...) vyboulená na obě strany a lícuje s tlustší čočkou, která je vyboulená jenom na jednu stranu (...)". Konvexní plocha by mohla lícovat s konkávní, ale dvě konvexní proti sobě? U achromatického objektivu (to je ten Váš) je nejdříve spojka a následuje rozptylka, většinou je mezi nimi vzduchová mezera. Viz obrázky co Vám sem prozřetelně dal kolega.

Píšete: "Při pozorování oblohy jsem toho moc nezahlédl (...)". Ale z dalšího se zdá, že jste nezahlédl nic. Před nehodou dalekohled fungoval? Jde přes něj vidět nějaký pozemní cíl (ve dne)? Všechno ostatní je na dalekohledu v pořádku? Okulár nasazený ve výtahu, ostření (pohyb výtahu) funguje? Krytky jsou dole? Zaostřuje/rozostřuje se obraz při pohybu výtahu?

Ten dalekohled není nic moc, ale fungovat by měl. Nejhorší bude montáž, ale optika by měla ukazovat přiměřeně průměru a ohnisku (a ceně). Měsíc by rozhodně jít vidět měl výrazně lépe než prostým okem.
Pozdrav

Příspěvek od Pozdrav »

Ak je nejaká zvyšková vôľa v polohe šošoviek predtým než sa pritiahne predná šróbovacia časť objímky, tak môže dôjsť k malému rozhodeniu objektívu, čo ovplyvní obraz pri stredných a väčších zväčšeniach. Tiež som musel kvôli plesni rozoberať malý objektív 80/400 a potom som pod nočnou oblohou trávil pár minút postupom, pri ktorom som najprv uvoľnil objímku, pohrkal ďalekohľadom a potom znovu zatiahol, až kým neboli difrakčné krúžky pekne symetrické.
Stanislavxyz

Pozdrav píše: 12. 11. 2025, 12:34 (...) najprv uvoľnil objímku, pohrkal ďalekohľadom a potom znovu zatiahol, až kým neboli difrakčné krúžky pekne symetrické.
Váš návod na kolimaci refraktoru mi vykouzlil úsměv na tváři! Díky za něj a ať se Vám daří! Per aspera ad astra!
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Tomu sa Stanislave odborne hovorí "perkusívne ladenie" :-D (už neviem na akom fóre som toto čítal, ale bohužiaľ to nie je môj termín)

Ja by som ale dodal zase z mojej skúsenosti. Mám tu malokuk, tiež 80/400. Aj som ho rozoberal a riešil ako to patrí k sebe. Podstané ale je (a s týmto dovetkom som ten ďalkohľad kupoval) že objímka by mala byť mierne povolená. Inak to deformuje sklá a obraz je ešte horší ako by sa od takéhoto prístroja očakávalo.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Odpovědět