Dřevěný pilíř montáže
Dřevěný pilíř montáže
Má s tím někdo zkušenosti? Představa je vzít telegrafní sloup průměr cca 180 mm, ten zabetonovat. Výška nad terenem cca. 1,6-1,8 m. Má to potenciál, nebo je to nesmysl. Na konci montáž typu EQ6 s dalekohledem do 250 mm průměru. Dalekohledy prosím neřešit, ukotvení montáže rovněž ne. Pokud možno nějaká fakta či zkušenosti, spekulací už jsem vymyslel dost 
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Re: Dřevěný pilíř montáže
Neviděl bych v tom žádný problém
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Stanislavxyz
To já bych problém viděl- zabetonovaná část uhnije výrazně rychleji, než zbytek sloupu. Dřevo musí být na vzduchu, zazdění/zabetonování mu nesvědčí. Viz rychlá zkáza dodatečně zazděných konců trámů nejedné zvonové stolice a podobné případy. Impregnovaný "telegrafní" sloup odolá hnilobě sice déle než neošetřené dřevo, ale stejně zabetonovaná část "odejde" daleko dříve, než zbytek. Všimněte si, že "telegrafní" sloupy se instalovaly na betonový prefabrikát z boku, aby se nedotýkaly země a byly na vzduchu, pak to fungovalo dobře.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Průměrná životnost impregnovaných sloupů zasazených do hlíny byla přes 30 roků.
Možná bych ho nebetonoval, jen zasadil do štěrku
Možná bych ho nebetonoval, jen zasadil do štěrku
Já myslím, že životnosti se bát nemusím, spíš mi šlo o problémy s tuhostí, kmitání atd. Případně až mi bude kolem stovky
, tak to předělám.
- Stanislavxyz
Milane, moje zkušenost je sice s poměrně malým vzorkem, navíc železničních pražců (které ale byly inpregnovány stejnou metodou?), ale jiná. Životnost částí zapuštěných v zemině byla citelně nižší. Resp. pražce stály a držely tvar, ovšem pevnost byla výrazně oslabená degradací materiálu. Varianta uložení do štěrku bude nepochybně mnohem lepší- taková drenáž značně sníží vlhkost a tedy prodlouží životnost dřevěného prvku. To je dobrá myšlenka!
Vladimíre, otázka tuhosti a kmitání apod., bude souviset s délkou zamyšleného pilíře a nákladem na jeho konci, případně s Vašimi nároky na tuhost sloupu. Co na to hodláte posadit?
Já jsem vlastně kdysi dřevěný sloup měl. Bylo to jen chvilku a provizorní řešení, navíc se jednalo o kmen průměru cca 300 - 400 mm. Zapuštěný byl jen mělce, však stabilita byla dostatečná díky hmotnosti samotného "pilíře". Navíc jsem na něm měl pouze 130 mm reflektor pro vizuální užití. Tedy velmi malá zátěž a nevelké nároky na tuhost.
Vladimíre, otázka tuhosti a kmitání apod., bude souviset s délkou zamyšleného pilíře a nákladem na jeho konci, případně s Vašimi nároky na tuhost sloupu. Co na to hodláte posadit?
Já jsem vlastně kdysi dřevěný sloup měl. Bylo to jen chvilku a provizorní řešení, navíc se jednalo o kmen průměru cca 300 - 400 mm. Zapuštěný byl jen mělce, však stabilita byla dostatečná díky hmotnosti samotného "pilíře". Navíc jsem na něm měl pouze 130 mm reflektor pro vizuální užití. Tedy velmi malá zátěž a nevelké nároky na tuhost.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Osobně mám zkušenost pouze s vakuově impregnovanými 8 cm kůly, které jsem zatloukal do země - hlíny. Byť se výrobce holedbal nějakými super napouštěcími chemikáliemi kdoví odkud, jsou kůly po cca 8 letech uhnilé.
Milanův nápad se štěrkem ( hutněným ) je nepochybně dobrý. Pokud by to mělo jít do betonu, určitě bych příslušnou část sloupu napajcoval nějakým gumoasfaltem nebo obdobným materiálem určeným na opravy a obnovu živičných krytin, případně opakovaně penetrační asfaltovým nátěrem, nebo kombinací obojího. Pokud by to nevadilo provozu, vytáhl bych beton trochu nad terén jako ochranu před sněhem a vodou, vrch betonu vyspádoval od pilíře a napajcoval nátěrem taky.
Milanův nápad se štěrkem ( hutněným ) je nepochybně dobrý. Pokud by to mělo jít do betonu, určitě bych příslušnou část sloupu napajcoval nějakým gumoasfaltem nebo obdobným materiálem určeným na opravy a obnovu živičných krytin, případně opakovaně penetrační asfaltovým nátěrem, nebo kombinací obojího. Pokud by to nevadilo provozu, vytáhl bych beton trochu nad terén jako ochranu před sněhem a vodou, vrch betonu vyspádoval od pilíře a napajcoval nátěrem taky.
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Rychlá rada: Telegrafní sloup v místech které mají být v betonu na pár místech provrtejte naskrz a provlečte těmi otvory střídavě do stran nějaké kratší roxory. Vytvoříte takového ježečka pro zvýšení torzní tuhosti. Pro vaše potřeby - dostačující.
Jen dbejte na to, aby se u patky toho sloupu nezdržovala voda z deštů jak poznamenal již Homer. Takže betonovou hlavu té patky třeba udělejte malinko do kužele. Do konce života už to pak nejspíše nebudete muset více řešit.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 26. 10. 2025, 01:28, celkem upraveno 2 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Už asi jsem trochu mimo téma, ale telegrafní sloupy se impregnují tlakovou impregnací v autoklávech. Dříve hnědouhelným dehtem, dnesm směsí fungicidních přípravků a solí, obvykle do hlouky cca 1/3
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
To má smysl, ale případně jen nad tím betonem kvuli nějaké případné konzervaci. V betonu by to naopak mohlo škodit, jelikož se zhoršuje pojitost se směsí. Dehet a beton se nemají rádi. V betonu nic nezhnije, protože tam není kyslík a prostředí v betonu je už zásadité. Kyslík se spotřebuje při tvrdnutí. Veškerý kyslík ten sloup dostane do sebe jen ze shora, tam je jediná achylova pata tohodle řešení. Osobně bych se toho ale nebál.
Dodatek:
Pokud jste myslel tu starou výrobní - puvodní inpregnaci, tak tam snad není problém s betonem. Je to už dost stará a zatvrdlá inpregnace. Jen bych nedělal už žádnou novou. Myslím že jste ale myslel asi tu starou. Takže ok.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
No, určitě nemáte doma autokláv a zařízení na tlakovou impregnaci, takže podmínka impregnovat jen nad zemí nedává smysl.Zrovna tak mi poznámka neobnovovat impregnaci nedává z téhož důvodu smysl.. A jak jsem psat, uložit sloup do štěrkového lože, v betonu je nebezpečí hniloby vyšší-hlavně kvůli vlastnostem dřeva a vhopdných podmínek pro hnilobu
Plot mám ze stejných sloupů, část v zemi jsem pečlivě obalil natavenou střešní lepenkou, včetně "dna" a šup do země. Rohové vratové atd. šup do země a zalil betonem. Po šesti letech ani jedno provedení nevykazuje známky uhnití atd. Proto mě napadlo proč nevyužít na sloup to co mám skladem. Díky za názory, jsou zde pro i proti, tak se budu držet těch co jsou za určitých podmínek pro. Díky a hezký den všem, Vla.
Další variantou by bylo zapomenout na laborování jak eliminovat nebezpečí zkrácené životnosti dřeva, pořídit kus ocelové roury, dole navařit ze zbytků nějaké kotvy, nechat to žárově pozinkovat a je vystaráno. Ale to už se Vla nějak rozmyslí sám.
Viděl jsem před lety použít jako pilíř 25cm modřín seřízlý na cca 1.5m. V zemi problém nebyl, ale šrouby na připevnění plotny pro montáž vyhnily za dvě sezóny.
- vicky79
- Kontaktovat uživatele:
Pytlem na odpadky dřevěný sloupek po pozorování přikrýt a dole vždy ovázat provázkem kvůli větru.
Kdyby to pán takto dělal, ten sloupek by sloužil ještě jeho vnukům.
Já to takto dělám i u svých betonových sloupků. I po letech jsou šrouby stále jako nové.
Vlastně neznám nikoho, kdo by to tak nedělal – viz například i fotky všude zde na webu.
U dřevěných je to dokonce nutnost...