Na tento složitý problém chci hledat jen jednoduchá a pokud možno 100% funkční řešení.
Mám několik nápadů a dnes předkládám první z nich.
První věc, kterou chci zkusit a která je jednoduchá je oslovit profesionální youtubery kluky z Prahy, jen minulý rok jejich kanál vydělal 22 milionů korun, má obrovskou sledovanost a jejich vliv nejen v Praze se nedá nazvat jako úplně zanedbatelný.
Oni se tímto přímo živí a mají i nějaké výsledky, tak proč to nezkusit.
Už jsem je kontaktoval:
-------------------------------------------------------
Dobrý den, Honzo a Janku,
rád bych vám poslal tip na téma pro jedno z vašich videí. ,,Nejen" v Praze je čím dál tím větší problém s čím dál větším vzrůstem světelného znečištěním – podle Bortleho stupnice tmavosti oblohy je Praha na stupni 9 – Inner-city sky.. To znamená, že je ve městě vidět už maximálně jen pár nejasnějších hvězd a pouze některé planety, a běžný člověk si už prakticky ani nevšimne noční oblohy – je to opravdu závažný problém který je přehlížený snad jako by ani neexistoval.
Nejen já si myslím, že nastal čas natočit video, které by:
- minimálně ukázalo, co světelné znečištění způsobuje - podle novějších poznatků je noční světlo dokonce z části odpovědné i za hromadné úhyny včelstev.
- informovalo lidi o dopadech na zdraví, kvalitu spánku, životní prostředí ale také astronomii,
- ukázalo možnosti, jak situaci zlepšit (např. stínění lamp, zhasínání zbytečných světel, inteligentní veřejné osvětlení),
- motivovalo diváky, aby sami něco změnili nebo upozornili na problém ve svém okolí.
Pro inspiraci lze zmínit, že například ve Francii existuje zákon o světelném znečištění, který výslovně uvádí, že nejpozději jednu hodinu po zavírací době musí zhasnout i výlohy obchodů. To ukazuje, že řešení je možné i legislativní cestou a že zlepšení tohoto obrovského problému pro lidi není úplně nereálné.
Bylo by skvělé, kdybyste ve svém stylu spojili edukativní část s praktickými tipy a ukázkami. Myslím, že takové video by mohlo hodně lidí nejen informovat, ale i inspirovat alespoň k nějaké reakci.
Nevím, na koho lepšího se obrátit než na vás. Vy, když rozbalíte kameru před magistrátem, radní si toho alespoň všimnou.
Díky moc za zvážení a budu moc vděčný za vaší reakci.
PS: Když neodpovíte, budu vás otravovat dál a dál – dokud to nevzdáte
S pozdravem, Viktor