Upravené mapy oblohy pro začátečníky (PDF)

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
vicky79
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Upravené mapy oblohy pro začátečníky (PDF)

Příspěvek od vicky79 »

Upravil jsem pro své potřeby nějaké hvězdné mapy. Konkrétně to jsou mapy Mag 7 Star Atlas (černobílé) a beginners star atlas v2, které jsou myslím i zde volně ke stažení. Přišly mi strašně nepřehledné a jednoduché. Tak jsem jim dodal větší písmo, velké označení stupňů, popisy hvězd a u těch beginners star atlas jsem provedl překlad úvodního návodu, popisky a zviditelnění těch kruhů, stupně, doplnil index a další..
Lépe se v nich člověk teď zorientuje.
Mají dobrou čitelnost ve tmě, a jsou dle mého názoru v tomto provedení praktičtější pro začátečníky.
Snad někomu dobře poslouží.
Nakonec je tu ještě téma autorství. Autora jsem nechal samozřejmě stejného, mě nepřísluší nic. Mojí snahou bylo jen vylepšit práci a pomoci dalším.
Mapy mi sem ale nejdou vložit jako PDF - příloha. Jsou velikosti 7 MB a 26 MB. Pomohl by mi někdo s tím prosím?
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Re: Upravené mapy oblohy pro začátečníky (PDF)

Příspěvek od vicky79 »

Zde jsou zatím odkazy ke stažení:
Mag 7 Star Atlas: https:
//drive.google.com/file/d/1RLiAoOb49pgWsqG5dh2v99acA8EEwAjx/view

Beginners Star Atlas v2 (CZ):

Poznámka k autorství a použití:
Původní autory atlasů Mag 7 Star Atlas a Beginners Star Atlas v2 uvádím vždy v originální podobě. Moje vylepšení spočívaly pouze v již výše zmíněných úpravách.

Upravené mapy jsou určeny jen pro nekomerční, vzdělávací účely a autorství atlasů zůstává plně původním autorům. Tento materiál neslouží k prodeji ani k jinému komerčnímu využití.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Zaujímavý počin. Aj keď tento atlas nepoužívam takto upravený môže niekomu priniesť úžitok.
Pár poznámok:
- na strane 4, sú nápisy nad vyhľadávacími mapkami zdvojené
- opäť na str. 4: "Ohňostrová galacie" asi tam malo byť "Ohňostrojová" (možno je preklepov viac, neskontroloval som to dôkladne)
- clekovo tie nadpisy mi prídu ale príliš veľké a v niektorých prípadoch sa zlievajú s nadpismi hneď vedľa. Napr str. 20 - Tam by možno namiesto vymenovania čísiel bolo o vhodné napísať niečo ako "Makarianův řetízek" alebo "Kupa galaxií v Panně"
Inak nadpisy nad vyhľadávacími mapkami a zvýraznené kružnice sú super!
- veľkú číslicu "1" označujúcu mierku jeden stupeň na vyhľadávacích mapkách by som úplne vyhodil, pretože v kombinácii a pôvodnou malou v pozadí vytvára divné artefakty
- na zamyslenie sú z rovnakého dôvodu aj veľké čísla súradníc po okrajoch. Za mňa - nebolo ich treba zväčšovať, alebo keby sa dali odstrániť tie pôvodné, tak by to vyzeralo lepšie.
- podobné sa týka aj výrazných čísel v hlavnej mape linkujúcich vyhľadávacie mapky. Buď ponechať pôvodné malé alebo ich vymazať a nahradiť väčšími šedivými (myslím, že to prispeje čitateľnosti mapy)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Armichaeli, vy byste se mohl živit jako recenzent. Děkuji za vaše podnětné připomínky.
Jen krátce k některým vašim námitkám:

Šedou barvu jsem zavrhl, po zkušenostech v terénu volím už jen černou.
Doporučuji si mapu vytisknout celou v černé – ta červená Andromeda při červeném světle hned zmizí. Já už jsem si ji jen začmáral černou barvou a dál jsem to neřešil.

Zrovna tak jste si správně všiml, že mám na pár místech popisky přes popisky. Taky jsem to už neřešil, protože je to dobře čitelné.

A k tomu názvu Ohňostrová nebo Ohňostrojová galaxie: úplně jste mě vykolejil, já vlastně nevím, jak to má být správně. Ale vzhledem k tomu, že jsem s popisy u těch kruhů bojoval s místem (jak jste si při své podrobné recenzi jistě všiml), nechal bych tam ten kratší název. Stejně to všichni chápeme.

Snad se k tomu tady vyjádří nějaký znalec češtiny. Čeština je pro mě často španělská vesnice a zrovna tak jako vy, ani já nejsem Čech.
Jinak já už tyto mapy také moc nepoužívám, používám spíše tyhle první: //drive.google.com/file/d/1RLiAoOb49pgWsqG5dh2v99acA8EEwAjx/view
Odpovědět