Meade ETX 70 AT anebo ETX 80 AT TC???

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Martin007

Příspěvek od Martin007 »

Dostal jsem jako dárek refraktor Meade ETX 70AT ("lidlskop" Mám neustálé potíže s ustavením GoTo (i přes velmi pečlivé ustavování je dalekohled naprosto dezorientován), zámky montáže (aretace motoru) musí být dotaženy takovou silou (mám dojem, že to ten plast nemůže ani vydržet) aby vůbec došlo k elevaci dalekohledu s motorem...Jinak samovolně "padá" vlastní vahou anebo přinejlepším běží motor jakoby "naprázdno" (elevace nejde jen rektascenze), stupnice nesedí - RA se volně protáží atd. Optika docela ujde, po několika hodinách marných pokusů o nastavení GoTo však sklamání nevyváží.
Uvažuji o reklamaci či nějaké výměně za ETX 80 AT TC ... limitní je pro mne docela cena. Mohl by mi někdo poradit jaký je mezi těmito dvěma "amatérskými" dalekohledy rozdíl a který by byl pro zvídavého amatéra lepší?? Abych zase znova nespadl do stejné "louže"...Díky Martin :(
Martin007
voko

Příspěvek od voko »

Neznám pořádně ani jeden z nich, ale chce to podívat se po webu. ETX 70 máš, o ETX 80 se dočteš třeba zde: http://www.meade.com/etx/etx80.html
Rozdíly si už dohledáš. Co se praktických zkušeností týká, snad se ozve některý z jejich majitelů.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ackoliv je mechanika toho ETXka prachbidna, pri trose snahy se da ustavit i pouzivat. Takze pokud mas problemy typu nejde rozchodit go-to, nebo nejde zaaretovat osa, doporucuji reklamovat. Jo a taky je potreba mit v poradku napajeni - resil jsem s timto dalekohledem podobny problem (goto se zblaznilo), a pes byl zakopany v tom, ze byla slaba baterka.

Jinak go-to u takto maleho dalekohledu (notabene rich-field) nema valny smysl. Pokud bys ho nakonec chtel vymenit za neco jineho, doporucuji obycejny dalekohled bez go-to, zato s mechanicky lepsi montazi.
Martin007

Příspěvek od Martin007 »

Díky za cenne rady...púřeci jen zatím sbírám zkušenosti. Na stránky výrobce jsem se díval ale popis rozdílů mi nic neřekl..Například netuším zda "vestavěná" barlowova čočka u ETX 80 je výhodou či naopak může dělat problémy, láká mě ta lepší optika ale u nás to za "americkou cenu" (jen 299,-USD!!) stejně asi nemám šanci pořídit. O té reklamaci jsem právě uvažoval, protže mám obavy, že přílišné utahování nemohou plastové zámky vydržet - nehledě na skutečnost, že na to výrobce upozorňuje v návodu na každé druhé strránce - "hlavně nepřetahujte zámky...". Jenom netuším jak na tio bude LIDL reagovat... Pokud posílají do opravy asi budu "bez" docela dlouho Kdyby měl někdo další zkušenosti s montážemi a problémy okolo ETX 70 budu vděčný....
Martin007
fox

Příspěvek od fox »

ETX-70 jsem mel, take jako darek a slouzil (v ramci jeho moznosti) k plne spokojenosti.

1. Na montazi je zamek (paka pod dalekohledem), mas ho ve spravne poloze?
2. Pohon mi take bezel jakoby naprazdno, pokud se vyskytla jakakoli prekazka, treba i jen mirne napnuty kabel k Go-To.
3. Casto jsem kalibroval pohon, skoro po kazde ceste.
4. Nemyslim, ze by ETX-80 stala za vyrazne vyssi cenu nez 70
ruda

Příspěvek od ruda »

Martin007 napsal: Díky za cenne rady...púřeci jen zatím sbírám zkušenosti. Na stránky výrobce jsem se díval ale popis rozdílů mi nic neřekl..Například netuším zda "vestavěná" barlowova čočka u ETX 80 je výhodou či naopak může dělat problémy, láká mě ta lepší optika ale u nás to za "americkou cenu" (jen 299,-USD!!) stejně asi nemám šanci pořídit. O té reklamaci jsem právě uvažoval, protže mám obavy, že přílišné utahování nemohou plastové zámky vydržet - nehledě na skutečnost, že na to výrobce upozorňuje v návodu na každé druhé strránce - "hlavně nepřetahujte zámky...". Jenom netuším jak na tio bude LIDL reagovat... Pokud posílají do opravy asi budu "bez" docela dlouho Kdyby měl někdo další zkušenosti s montážemi a problémy okolo ETX 70 budu vděčný....
Meade ETX 70 AT jsem si také pořídil v lídlu,a mam podobné problémy jako ty a ostatní.Dám ho reklamovat!I když bude reklamace trvat dlouho,pokud mi to uznaj.Dej vědět jak si dopadl v lídlu.
dv

Příspěvek od dv »

Myslim si, ze reklamace bude mozna, ale pokud se nepletu, tak ETX 80 se pohybuje zatim v uplne jinem cenovem rozpeti nez je 3990Kc, takze ve vymenu ETX80 za ETX70 bych nedoufal.
Eppur si muove
Nautikus

Příspěvek od Nautikus »

Měl jsem s ETX 70AT podobné problémy.Řešení bylo poměrně jednoduché. Tubus jsem utáhl "tak akorát" aby nepadal a potom jsem provedl reset. Tím všechny problémy zmizely. Pravda je, že člověk musí dát pozor na baterie (je dobré použít adaptér). Řešení těchto problémů je popsáno v návodu, který je bohužel psaný tak nějak na přeskáčku. Takže zkusit reset a prolistovat návod. Přeji hodně štěstí.
život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Odpovědět