Sestava na focení galaxií/menších objektů

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Gretas

Sestava na focení galaxií/menších objektů

Příspěvek od Gretas »

Ahojte
toto vlakno zakladam ako zatial akademicku diskusiu na tema zostavy (myslim ale hlavne dalekohlad) na fotenie galaxii a DSO mensich objektov, planety sa fotit nechystam, ktoru si chcem v buducnosti zaobstarat.
Momentalne je moja zostava: AM5N, Askar SQA 106 a ASI2600MC Duo, zaroven musim povedat, ze v mojom pripade dostava vyrok ze astrofotografia vyzaduje trpezlivost iny rozmer, kedze zostavu som objednaval povodne na konci Januara, dosla v Marci a odvtedy riesim len opticke/mechanicke problemy, cakam na dodanie nahradneho dalekohladu/montaze kedze originalne kusy boli vadne.

Kazdopadne by som chcel casom tak do dvoch rokov kupit dalekohlad a upgrade montaze na mensie objekty, montaz to bude pravdepodobne Skywatcher CQ350, ktora je este relativne prenosna ale uz ma snad dostacujucu nosnost pre moje potreby.

Zostava by bola pouzivana len na fotenie doma z terasy, nemoze byt vonku permanentne takze to musi byt relativne prenosne, ale nechystam sa ani jazdit za tmou, takze to nemusi byt super prenosne. Moji typicky seeing je okolo 0.8-1.5 arcsec, Bortle 4-4.5., 20km odomna je polmilionove mesto smerom na juh. Aj v buducnosti by som chcel zostat pri APS-C rozmere cipu, ale zaroven by som chcel mat moznost pouzit FF ak by sa moje preferencie zmenili. Moja predstava je idealne nieco okolo 1m ohniska (nebranim sa ani dhsiemu, ale mam pocit, ze ma bude limitovat seeing, kludne ma opravte).

Zatial mam kandidatov ktori su zatial zrejme pomerne ocakavatelni pridavam ich sem v poradi akom ich favorizujem:

Moji dvaja hlavni kadidati:

Skywatcher Esprit 150(EDX) Toto je zatial hlavny kandidat ku ktoremu sa vzdy vraciam. Vyhody su pre mna, ze je to viacmenej bezudrzbove, nasadim a fotim, podla testov a skusenosti ludi z for vyborna optika. Nevyhoda je mensi priemer oproti reflektorom, pomerne pomala F7, plus vaha a paka na montaz, ale s tym by si mala montaz triedy CQ350 poradit. Cena mi hlavne pri tej EDX verzii (ca 3700eur) pride relativne prijatelna.

Sharpstar SCA260V2 Tu ma laka 260mm priemer a F5 pri ohnisku 1300 a zaroven pomerne malej dlzke a relativne ok vahe plus nepotrebujem rovnac pola/korektor. Nevyhodu vidim nutnost kolimacie, pomerne velke zaclonenie sekundarom (je to relevantny problem pri fotografii?) a nutnost obcasneho cistenia primarneho zrkadla. Cena okolo 5000eur.

Nasledne bez poradia:

Celestron Edge (8, 9.25, 11) Vsetky tri by som pouzival primarne s reduktorom tj. F7. Na tie ohniska su to relativne kompaktne dlzky a neni treba rovnac/korektor. Vyhodu vidim v zavretom tubuse tj. bez nutnosti cistit primarne zrkadlo a pomerne stabilna kolimacia a velke priemery zrkadiel. Nevyhodu vidim v zavretom tubuse a probleme s temperaciou plus som parkrat cital o nie uplne najstabilnejsej konstrukcii tychto dalekohladov, plus aj s reduktorom to bude relativne pomale pri F7. Kde nemam uplne nazor je ohniskova dlzka, aj pri tom edge 8 s reduktorom je ohnisko okolo 1.4m pri edge 11 je to skoro 2m, budem pri akejkolvek verzii pri tychto ohniskach limitovany seeingom to znamena, ze nevyuzijem to ohnisko a priemer?

Lacerta Fotonewton 250/1000 Tu ma laka rychla F4 pri 1000mm a 250mm priemere, mechanicke prevedenie by malo byt stabilne. Ako negativum vidim rozmery, predsalen ten newton je uz pomerne dlhy a hruby, ale CQ350 by to mala stale uniest aj v miernom vanku (aspon myslim). Dalej nutnost obcasneho cistenia primaru (z tohto mam celkovo velky strach pri reflektoroch), nutnost kolimacie pradvedpodobne pred kazdym fotenim ak ho budem prenasat a dalej tie nestastne krize na fotkach (toto ma aj SCA260 samozrejme), mne tie krize celkom vizualne vadia, nie som si isty ci by som sa cez to vedel casom preniest.

Dalej som este pozeral dalekohlady ako Orion ODK 10(12) pripadne par Ritchey-Chretien systemov, kde sa clovek s reduktorom dostane na pomerne zaujimave svetelnosti. Ale v pripade tychto systemov prilis netusim vyhody/nevyhody, pripadne preco nie su take bezne ako klasicke newtony alebo celestron edge systemy.

Ako je vidno z toho co pisem relativne inklinujem k Espritu 150EDX, ale som otvoreny aj vsetkemu ostatnemu a nemam uplne ujasnene co presne chcem. Mam pomerne strach z cistenia primarneho zrkadla aj ked by som to asi musel robit len velmi obcasne a z kolimacie a obe tieto veci by mi pri refraktore odpadli. Na druhu stranu reflektory poskytuju vacsi priemer, ale pri nom som si okrem newtona a 1m ohniska neni isty ci ten priemer vyuzijem, kedze s nim ide ruku v ruke aj dlhsie ohnisko, co by pravdepodobne znamenalo limitaciu seeingom.

Budem rad za akekolvek rady, postrehy a kludne odkazy na nieco co si mam este nastudovat ohladom vyberu dalekohladu. S vyberom sa neponahlam a beriem to ako jednu z prijemnych casti tohto konicka, ked si mozem studovat informacie o dalsom projekte, rad sa poucim o tejto problematike.
hades
Věk: 43

Re: Zostava na fotenie galaxie/mensie objekty

Příspěvek od hades »

Odděleno do samostatného tématu po sloučení do "začátečníků"
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Gretas píše: 28. 08. 2025, 22:13 Sharpstar SCA260V2 Tu ma laka 260mm priemer a F5 pri ohnisku 1300 a zaroven pomerne malej dlzke a relativne ok vahe plus nepotrebujem rovnac pola/korektor. Nevyhodu vidim nutnost kolimacie, pomerne velke zaclonenie sekundarom (je to relevantny problem pri fotografii?) a nutnost obcasneho cistenia primarneho zrkadla. Cena okolo 5000eur.
Pro stejné důvody jsem volil tento dalekohled, tady je recenze. https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... -sharpstar
dvader
Věk: 59

Re: Sestava na focení galaxií/menších objektů

Příspěvek od dvader »

Já bych začal především úplně jinak:
Dal na terasu sloup a na něj nějakou HD montáž, která nebude potřebovat závaží. Zůstane to ustavené, zakryté a bude minimálně překážet. A nandavat a sundávat budeš jen dalekohledy…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Gretas

Příspěvek od Gretas »

Psion píše: 30. 08. 2025, 05:36 Pro stejné důvody jsem volil tento dalekohled, tady je recenze. https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... -sharpstar
Tu recenziu som cital uz davnejsie. Akych inych kandidatov si este mal?

Zuskam.v realnych podmienkach viac detailov s SCA260 oproti Espritu 150? Viem, ze teoreticky ano kvoli vacsiemu priemeru, ale opat som si neni isty, ci seeing nezotrie tie rozdiely.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Rozdíl v detailech bude velký, průměr 150 mm a 260 mm je znatelný rozdíl. Jiné kandidáty jsem moc neměl, chtěl jsem zůstat na ohnisku přes metr, těch 1300 mm mi přijde ideální a moc jiných řešení není. SCT nebo RC mají velké ohnisko a kresba SCT se mi moc nelíbí a Newton 10" jsem nechtěl i když jsem se díval na např. TS-Optics 10" 254 mm f/3.4 Parabolic Newtonian, ale to zase bylo krátké ohnisko. Asi by se to dalo řešit nějaký Newtonem F4 s korektorem na Full Frame, ale to mě neoslovilo, i když chápu, že to tady má takto hodně lidí. Všichni už si ale zvykli, že já jdu většinou jinou cestou.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud to chceš udržet kompaktní, na malé montáži, je to cesta. Newton podobného ohniska bude hrozná obluda. A když k tomu vybereš citlivou kameru s maličkými pixely (což ta tvoje splňuje), dostaneš se na solidní rozlišení (za předpokladu že bude spolupracovat seeing). Já provozuji svoji 400-ku s ohniskem 1.6m na rozlišení 0.49" / pixel, a je to takové rozumné maximum. Vyšší rozlišení už moc nepřinese, nebo jen metodou "lucky imaging", tedy skládání hodně krátkých expozic se statistickým výběrem těch nejostřejších, ale to jde jen u jasnějších objektů.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět