Letošní rok bude na pozorování Venuše perfektní. Zatím je jen coby špendlíková hlavička,ale v květnu-červnu bude mít tvar krásného srpku.
Zde je menší úvod: http://album.volny.cz/kamii/view.php?al ... page=0#img
Fáze 0.94 , Newton 170/1022
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, KC200/2000, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Ahoj,
dnes som videl Venušu voľným okom tesne po západe Slnka o 16:48. Ak bude zajtra vhodné počasie , skúsim to ešte skôr. Je možné ju vidieť aj pred západom Slnka?
Venuše má teď dost velkou úhlovou vzdálenost od Slunce. Při dobrém počasí by mohla být viděna v dalekohledu i přes den. Samotným okem by mohla být vidět těsně před západem Slunce.
mirec napsal: Ahoj,
dnes som videl Venušu voľným okom tesne po západe Slnka o 16:48. Ak bude zajtra vhodné počasie , skúsim to ešte skôr. Je možné ju vidieť aj pred západom Slnka?
Když je Venuše v největším lesku,tedy kolem -4,5mag nebývá problém ji vidět pouhým okem ve dne.Chvíli po západu Slunce bys jí mohl alespoň triedrem vyhledat také celkem pohodlně i při současné jasnosti kolem -3,9mag,ale její večerní viditelnost večer po západu Slunce se stále prodlužuje,takže nyní zapadá prakticky na začátku astronomické noci,není problém ji vidět již za značného šera a viditelnost se stále prodlužuje,už teď zapadá asi 2hodiny po Slunci a koncem dubna to bude cca 4 hodiny po Slunci
Možná bychom toto téma mohli přesunout do pozorování.
Tady jsou některé zajímavé úkazy, data, časy..... k pozorování Venuše 2007 http://www.psmolly.xf.cz/venuse2007.html
Trochu opozdene, ale takto som ju zachytil 22.2.2007 je to spravene v registax-e z videa, snimane pc okularom od mikroskopu
320x240 Bola v tejto faze? alebo je to zle spracovane?
Dneska jsem si jentak ze srandy cvaknul Venuši s obyčejným digitálkem co neumí skoro nic. Foťák mi dovoluje maximální expozici 0,5sec. a dost šumí při malém osvětlení. Nasekal jsem 5 snímků po sobě (během jedné minuty - Venuše je už trošku protáhlá).
Snímky jsem složil pomocí funkce HDR merge a šum jsem ztlumil v Neat Image.
Údaje ke snímku: datum: 11.3.2007, čas: 19:01 SEČ.
Fotoaparát KodakEasy Share CX7220. Foťák snímal plně automaticky, ručně si tam nemůžu nic nastavit (až na ohnisko) :-/
5 snímků po 0.5sec., f=3.8, ohnisko 5,26mm, ISO 200
Pozoruji Venuši od února a je pravda, že se těším až bude kotouček jevit fázi při větším úhlovém rozměru...Hezké bylo období kdy byl blízko i Merkur. Nemáte někdo fotografie?
Vcera jsem ji snimal kamerou, ale podminky nebyly nic moc. Ted probiram snimek po snimku. Je patrna faze ( asi na 1 z 15, ostatni znicila atmosfera ). Je jasne videt, ze je asi v 80% fazi. Vic detailu bohuzel neni. Je preci jen dost mala ..az neco vyrobim a bude to aspon takove, ze se za to nebudu muset stydet, dam to sem..
Já jsem ji fotil před týdnem, podmínky byly celkem dobré, přikládám i snímek - mírně upraven kontrast (Meade LXD75 SC8" f/23 + LPI v sek. ohnisku, 25 složených snímků s exp. 0,004s, Q>50%)