Dlouhé Stráně - Jeseníky
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Pro ty, kteří jsou z okolí Jeseníků se určitě vyplatí navštívit Horní přehradu elektrárny Dlouhé Stráně. Dá se tam lechce dostat automobilem a to do výšky 1350m n. m. !!! Jediný problém by mohlo být sv. znečištění od samotné elektrárny, nebo od rozhledny/vysílače Praděd (ten ale svítí červeně, takže by to nemělo tak vadit). Každopádně si v současné době vyřizuji povolení pro vjezd 8)
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Pokud vím, tak až do konce srpna, možná září, bude horní nádrž z důvodu stavebních prací (asfaltování nádrže) úplně nepřístupná, a zákaz vjezdu bude kvůli provozu nákl. aut i dole.
Ale jako pozorovací místo to pak může být super, znám to tam, jsem ze šumperka (t.č. v Pze).
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.
Ale jako pozorovací místo to pak může být super, znám to tam, jsem ze šumperka (t.č. v Pze).
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Na Ovčárnu /z Hvězdy/ je výjezd za poplatek / info z léta 2006 - držitel průkaz ZTP - 90Kč, ostatní myslím že 500,-/ po dohodě se dá vyjet až na Praděd. Po 19 hod. je závora z Hvězdy již otevřená a tak by bylo možno vyjet i bez poplatku- Restaturace na Pradědu je večer zavřená a tak je osvětlen pouze vysílač.
- Alien_MasterMynd
Dlouhé Stráně - Jeseníky
George_CZ napsal: Pokud vím, tak až do konce srpna, možná září, bude horní nádrž z důvodu stavebních prací (asfaltování nádrže) úplně nepřístupná, a zákaz vjezdu bude kvůli provozu nákl. aut i dole.
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.Na Praded jsme v listopadu natvrdo vyjeli Proste byla zvedla zavora uplne dole, za nama ji zavreli, na nic se neptali, z duvodu alibi jsme projeli krokem (asi 20h). Vyjeli jsme nahoru vedle vysilace, pozorovani nic moc, spis na foceni, vsude tam neco sviti a z jedne strany vysilace jsou lampy se sodikovymi vybojkami, takze jsme byli snad v jedinem zastinenem miste, ale tam zas vadi vysilac pri pohledu na cast oblohy. Zpatky jsme jeli asi ve 4h, pro jistotu jsme vypnul osvetleni znacky a premysleli, jak se dostaneme pres zavoru. Nastesti byla zase nahore, tak jsme zase krokem projeli a trada pryc
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.Na Praded jsme v listopadu natvrdo vyjeli Proste byla zvedla zavora uplne dole, za nama ji zavreli, na nic se neptali, z duvodu alibi jsme projeli krokem (asi 20h). Vyjeli jsme nahoru vedle vysilace, pozorovani nic moc, spis na foceni, vsude tam neco sviti a z jedne strany vysilace jsou lampy se sodikovymi vybojkami, takze jsme byli snad v jedinem zastinenem miste, ale tam zas vadi vysilac pri pohledu na cast oblohy. Zpatky jsme jeli asi ve 4h, pro jistotu jsme vypnul osvetleni znacky a premysleli, jak se dostaneme pres zavoru. Nastesti byla zase nahore, tak jsme zase krokem projeli a trada pryc

SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm
http://www.alien-mastermynd.com
Dlouhé Stráně - Jeseníky
m32 napsal: Na Ovčárnu /z Hvězdy/ je výjezd za poplatek / info z léta 2006 - držitel průkaz ZTP - 90Kč, ostatní myslím že 500,-/ ...
Pokud vím, z Hvězdy na Ovčárnu to pro os.auto bylo loni (2006) za 120,- Kč, ale počet aut nahoru byl omezený (kapacitou P u Ovčárny). Vím to, protože jsem tam jel 12.8. zasadit geocache GCXN9X. Že by to později zvedli na 500??
Pokud vím, z Hvězdy na Ovčárnu to pro os.auto bylo loni (2006) za 120,- Kč, ale počet aut nahoru byl omezený (kapacitou P u Ovčárny). Vím to, protože jsem tam jel 12.8. zasadit geocache GCXN9X. Že by to později zvedli na 500??
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Každý rok jezdím do Karlovy Studánky do lázní,jezdíme na Ovčárnu na ZTP a tak poplatek pro normální auta jsem moc nesledovala /částka dle sdělení jiných turistů/, díky za upřesnění. Po 18 hod. jsme vždy jeli zadarmo, protože budka s výběrčím již byla prázdná a parkoviště na Ovčárně téměř vždy prázdné. Přes den je tam ovšem narváno. S večerním výjezdem až na Praděd jme neměli nikdy problém.
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Občas se také vyskytuju v Šumperku a uvažoval jsem o Dlouhých stráních...
Známý mě však trošku vrátil na zem kdy mi sdělil že by to bez povolení moc nezkoušel, že to mají poměrně kvalitně kamerově zmapováno...
Uvažoval jsem však také o Tetřeví chatě, což je trochu v zákrytu DL pod větrnými el. Ale dojezdné autem bez závor...
Nebyl jste tam někdo???
Známý mě však trošku vrátil na zem kdy mi sdělil že by to bez povolení moc nezkoušel, že to mají poměrně kvalitně kamerově zmapováno...
Uvažoval jsem však také o Tetřeví chatě, což je trochu v zákrytu DL pod větrnými el. Ale dojezdné autem bez závor...
Nebyl jste tam někdo???
Dlouhé Stráně - Jeseníky
TO CHINKEEE: Jak to dopadlo s tím povolením k vjezdu na DL??
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Nazdar všichni Jeseníkáři.Jezdívám každý rok několikrát na Malou Morávku a zkoušel jsem to v okolí Vysoké a proti Brnu luxus.Poradíte nějaká místa v okolí Hanušovic?Ten Praděd mě taky napadl
ale abych platil za"tmu"tak to fakt sorry.Jinak ještě že ty Jeseníky máme.
ale abych platil za"tmu"tak to fakt sorry.Jinak ještě že ty Jeseníky máme.
Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Povolení na Dlouhé Stráně vydávají na benzínové stanici v Loučné nad Desnou,byl jsem tam několikrát ale přes den,takže jsem asi moc nepomohl :-X
Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Dlouhé Stráně - Jeseníky
@kaiska.V okolí Hanušovic vyjíždím nad Hynčice nebo na Kopřivnou.
SW Dobson-200/1200, Messier -127/1200, Meade ETX-70AT. triedr 10x50
Dlouhé Stráně - Jeseníky
to Otastan díky za tipy,zrovna se tam v týdnu od 8 ůnora chystám,tak to odzkouším a dám vědět.Určitě jsou i tmavší místa než Jeseníky ale pro měštáka je to ráj [smiley=tekst-toppie.gif].
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Ano, to bezesporu! Mě už totiž ta městská obloha zvedá tlak... :'(
/Všude dobře, doma nejhůř/...
Jsem chytil po 2 měsících 3 nadprůměrné hodiny a druhý den už slabší oblohu a zase se vrátilo vše do starých kolejí...Inverze a hnus... [smiley=thumbdown.gif]
/Všude dobře, doma nejhůř/...

Jsem chytil po 2 měsících 3 nadprůměrné hodiny a druhý den už slabší oblohu a zase se vrátilo vše do starých kolejí...Inverze a hnus... [smiley=thumbdown.gif]
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Ad Praděd: výjezd by měl stát 300, o tom, že by spodní budka na Hvězdě měla být prázdná nevím, co vím od osazenstva, tak se tam v noci spí, kdysi mi tam hlídali auto, protože na parkoviště a zvláště v ohybu cesty pod parkovištěm se v létě běžně vykrádají auta a oni tam nevidí...tehdy nás stál výjezd astro fotky, závora je přes noc dole...poslední 4 roky tenhle problém neřeším, poslední hotel pod vrcholem (Kurzovní) je firmení, takže výjezd zadarmo a ubytování taktéž...velmi dobré pozorování bylo vždycky nad Červenohorským sedlem, ovšem mimo lyžařskou sezonu, šlo se cca. 2 km po hřebeni, kromě Pradědu to bylo bez rušení...já mám ovšem jiné požadavky než DSO lovci, nepotřebuji nějaký tmavý obzor bez LP...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Dlouhé Stráně - Jeseníky
Sem se vrátil s Jeseníků,6 dní a 6 nocí sněžilo takže zase nic.Perfektní zimní dovolená,ale dalekohledem jsem pozoroval akorát jinovatku na stromech na kopcích okolo.Snad v létě.