Dlouhé Stráně - Jeseníky

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
chinkeee

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od chinkeee »

Pro ty, kteří jsou z okolí Jeseníků se určitě vyplatí navštívit Horní přehradu elektrárny Dlouhé Stráně. Dá se tam lechce dostat automobilem a to do výšky 1350m n. m. !!! Jediný problém by mohlo být sv. znečištění od samotné elektrárny, nebo od rozhledny/vysílače Praděd (ten ale svítí červeně, takže by to nemělo tak vadit). Každopádně si v současné době vyřizuji povolení pro vjezd 8)
George_CZ

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od George_CZ »

Pokud vím, tak až do konce srpna, možná září, bude horní nádrž z důvodu stavebních prací (asfaltování nádrže) úplně nepřístupná, a zákaz vjezdu bude kvůli provozu nákl. aut i dole.
Ale jako pozorovací místo to pak může být super, znám to tam, jsem ze šumperka (t.č. v Pze).
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.
M32

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od M32 »

Na Ovčárnu /z Hvězdy/ je výjezd za poplatek / info z léta 2006 - držitel průkaz ZTP - 90Kč, ostatní myslím že 500,-/ po dohodě se dá vyjet až na Praděd. Po 19 hod. je závora z Hvězdy již otevřená a tak by bylo možno vyjet i bez poplatku- Restaturace na Pradědu je večer zavřená a tak je osvětlen pouze vysílač.
Alien_MasterMynd

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

George_CZ napsal: Pokud vím, tak až do konce srpna, možná září, bude horní nádrž z důvodu stavebních prací (asfaltování nádrže) úplně nepřístupná, a zákaz vjezdu bude kvůli provozu nákl. aut i dole.
Ale jako pozorovací místo to pak může být super, znám to tam, jsem ze šumperka (t.č. v Pze).
A co přímo Praděd ? Dá se vyřídit povolení výjezdu až přímo tam ? I když je otázka, jak je to tam nahoře v noci osvětlené, když je tam restaurace, hotel a telekom. věž vysílače. Ty DS budou asi lepší.Na Praded jsme v listopadu natvrdo vyjeli Proste byla zvedla zavora uplne dole, za nama ji zavreli, na nic se neptali, z duvodu alibi jsme projeli krokem (asi 20h). Vyjeli jsme nahoru vedle vysilace, pozorovani nic moc, spis na foceni, vsude tam neco sviti a z jedne strany vysilace jsou lampy se sodikovymi vybojkami, takze jsme byli snad v jedinem zastinenem miste, ale tam zas vadi vysilac pri pohledu na cast oblohy. Zpatky jsme jeli asi ve 4h, pro jistotu jsme vypnul osvetleni znacky a premysleli, jak se dostaneme pres zavoru. Nastesti byla zase nahore, tak jsme zase krokem projeli a trada pryc ;-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
George_CZ

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od George_CZ »

m32 napsal: Na Ovčárnu /z Hvězdy/ je výjezd za poplatek / info z léta 2006 - držitel průkaz ZTP - 90Kč, ostatní myslím že 500,-/ ...
Pokud vím, z Hvězdy na Ovčárnu to pro os.auto bylo loni (2006) za 120,- Kč, ale počet aut nahoru byl omezený (kapacitou P u Ovčárny). Vím to, protože jsem tam jel 12.8. zasadit geocache GCXN9X. Že by to později zvedli na 500??
M32

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od M32 »

Každý rok jezdím do Karlovy Studánky do lázní,jezdíme na Ovčárnu na ZTP a tak poplatek pro normální auta jsem moc nesledovala /částka dle sdělení jiných turistů/, díky za upřesnění. Po 18 hod. jsme vždy jeli zadarmo, protože budka s výběrčím již byla prázdná a parkoviště na Ovčárně téměř vždy prázdné. Přes den je tam ovšem narváno. S večerním výjezdem až na Praděd jme neměli nikdy problém.
Zdenaaal

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Zdenaaal »

Občas se také vyskytuju v Šumperku a uvažoval jsem o Dlouhých stráních...
Známý mě však trošku vrátil na zem kdy mi sdělil že by to bez povolení moc nezkoušel, že to mají poměrně kvalitně kamerově zmapováno...
Uvažoval jsem však také o Tetřeví chatě, což je trochu v zákrytu DL pod větrnými el. Ale dojezdné autem bez závor...

Nebyl jste tam někdo???
Zdenaaal

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Zdenaaal »

TO CHINKEEE: Jak to dopadlo s tím povolením k vjezdu na DL??
Kaiska

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Kaiska »

Nazdar všichni Jeseníkáři.Jezdívám každý rok několikrát na Malou Morávku a zkoušel jsem to v okolí Vysoké a proti Brnu luxus.Poradíte nějaká místa v okolí Hanušovic?Ten Praděd mě taky napadl
ale abych platil za"tmu"tak to fakt sorry.Jinak ještě že ty Jeseníky máme.
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Kaiska

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Kaiska »

Povolení na Dlouhé Stráně vydávají na benzínové stanici v Loučné nad Desnou,byl jsem tam několikrát ale přes den,takže jsem asi moc nepomohl :-X
 Triedr TS 20x80Triplet na stativu BDP,Triedr 7x50 sovětský,Lídlák 70-700 deluxe na Astro3.
Otastan

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Otastan »

@kaiska.V okolí Hanušovic vyjíždím nad Hynčice nebo na Kopřivnou.
SW Dobson-200/1200, Messier -127/1200, Meade ETX-70AT. triedr 10x50
Kaiska

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Kaiska »

to Otastan díky za tipy,zrovna se tam v týdnu od 8 ůnora chystám,tak to odzkouším a dám vědět.Určitě jsou i tmavší místa než Jeseníky ale pro měštáka je to ráj [smiley=tekst-toppie.gif].
stana

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od stana »

Ano, to bezesporu! Mě už totiž ta městská obloha zvedá tlak... :'(
/Všude dobře, doma nejhůř/... :o
Jsem chytil po 2 měsících 3 nadprůměrné hodiny a druhý den už slabší oblohu a zase se vrátilo vše do starých kolejí...Inverze a hnus... [smiley=thumbdown.gif]
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Ad Praděd: výjezd by měl stát 300, o tom, že by spodní budka na Hvězdě měla být prázdná nevím, co vím od osazenstva, tak se tam v noci spí, kdysi mi tam hlídali auto, protože na parkoviště a zvláště v ohybu cesty pod parkovištěm se v létě běžně vykrádají auta a oni tam nevidí...tehdy nás stál výjezd astro fotky, závora je přes noc dole...poslední 4 roky tenhle problém neřeším, poslední hotel pod vrcholem (Kurzovní) je firmení, takže výjezd zadarmo a ubytování taktéž...velmi dobré pozorování bylo vždycky nad Červenohorským sedlem, ovšem mimo lyžařskou sezonu, šlo se cca. 2 km po hřebeni, kromě Pradědu to bylo bez rušení...já mám ovšem jiné požadavky než DSO lovci, nepotřebuji nějaký tmavý obzor bez LP...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Kaiska

Dlouhé Stráně - Jeseníky

Příspěvek od Kaiska »

Sem se vrátil s Jeseníků,6 dní a 6 nocí sněžilo takže zase nic.Perfektní zimní dovolená,ale dalekohledem jsem pozoroval akorát jinovatku na stromech na kopcích okolo.Snad v létě.
Odpovědět