VPN tunely

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
mirkovacik
Věk: 53

VPN tunely

Příspěvek od mirkovacik »

Hľadal som možnosť, ako pristupovať z internetu na svoje astroharaburdy v domácej sieti bez toho, aby som riešil pevnú IP adresu, zabezpečenie zvonka nad rámec bežného pripojenia, atď. Hľadal som riešenie, v ktorom by komunikácia z domáceho zariadenia išla smerom zvnútra von.

Našiel som Tailscale (postavený na WireGuard) a zdá sa mi veľmi šikovný. Na zariadenia, čo majú spolu komunikovať sa nainštaluje Tailscale klient. Je to na Windows, Linux, Android (Apple som nekontroloval). Keď sa zariadenie prihlási na Tailscale, má vytvorenú VPN komunikáciu na pevných IP od Tailscale.

Chodím mi cez to RDP na windowsy, podľa všetkého sa bude dať použiť hocijaký komunikačný nástroj. Teraz idem oživiť komunikáciu s Raspberry PI a VNC. Vzhľadom na spôsob riešenia určite pôjde aj NoMachine, keď ho raz rozchodím.

Nevýhodou je tá inštalácia klienta na všetky zariadenia.

Na jednej strane sa chcem podeliť o skúsenosť - javí sa mi, že by to mohlo byť užitočné aj pre iných.
Na druhej strane - možno to niektorí poznáte a poznáte tomu aj muchy. Rád by som bol, keby ste to niekto poznali a viete, že to má muchy - hlavne v bezpečnosti, dajte mi vedieť, prosím.
hades
Věk: 42

Re: VPN tunely

Příspěvek od hades »

Teamviewer znáš?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
mirkovacik

Nie nepoznám.
Čo som pochopil, Teamviewer je orientovaný na len sprístupnenie remote desktop. Dokonca - môžem sa mýliť - sa mi zdalo, že je orientovaný na Windows RDP, aj keď na Linuxe existuje client, ktorý vytvára RDP API pre pripojenie cez Teamviewer. (A vytvára ho priamym prístupom na Wayland. Pri NoMachine som si všimol, že defaultne NoMachine na RPI 5 nefunguje a treba Linux na RPI presvedčiť na používanie niečoho staršieho.) Preto som pozeral po niečom, čo defaultne podporuje VNC.

Našiel som ten Tailscale a čo sa mi páči na ňom, že vlastne vytvára privátnu sieť medzi určenými zariadeniami. A je jedno, aké služby/protokoly na nej preháňam. V budúcnosti by som práve chcel používať NoMachine. To by cez Teamviewer neprešlo. (Nie je to rozhodnujúce a definitívne, ale možnosť ho použiť je pre mňa vítaná.)
mirkovacik

Ale práve na diskusiu k tejto téme som založil toto vlákno. :)
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Pouzivam Hamachi + NoMachine (na NB s Linuxem a i na RPi5)
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Rozumím, myslel jsem, že ti jde primárně o RDP. Je ale zvláštní, že nejde NoMachine použít napřímo na RPI5. NUC s tímto problém nemá, z Ubuntu Mate na Ubuntu Mate se připojím napřímo.
Každopádně téma VPN mě zajímá, chtěl bych si doma zprovoznit na RPI4 vlastní VPN server.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

NoMachine na RPi5 funguje.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
mirkovacik

Toto sa chcem opýtať - potreboval si prepnúť RPI 5 na používanie X11 namiesto Wayland, aby NoMachine fungoval?
Alebo už NoMachine vie používať aj Wayland?
Jarous1

Příspěvek od Jarous1 »

Na občasné headless hraní si s RPi 400 používám obyčejný VNC Viewer. To, co po něm chci, funguje... Je to jediný exe soubor bez instalace, a tak to mám rád ;)
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars
Odpovědět