astronomie na vysoké škole

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Monika Ch.

Příspěvek od Monika Ch. »

Asi nejsem sama, kdo přemýšlí, kam po devítce. Napadl mě gympl, že bych někdy později zkusila i astronomii. Ale časem jsem si uvědomila, že nevím, jestli bych to zvládla, tak bych zkusila chemii a astronomii bych se věnovala jako koníčku. Docela mě to štve a tak by mě zajímal váš názor. Já vím, takových lidí by se našlo hodně a určitě tohle téma smažete, ale já bych ráda znala jen váš názor...
Eryn
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eryn »

Ja som mala rovnaký problém v deviatke. Chcela som študovať astrnómiu, ale astronomicky zamerané stredné školy bohužiaľ nie sú. Nakoniec som skončila v umeleckej triede gymnázia. Mimochodom, na základnej škole som aj ja mala rada chémiu, ale na strednej som k nej získala poriadny odpor. Teraz už na strednej pomaly končím a stále neviem, kam ďalej. Uvažovala som aj o astronómii, ale vzhľadom na moje terajšie známky: 4 z matiky, horko-ťažko 3 z fyziky by sa mi asi na vysokej maximálne vysmiali. Takže to vyzerá, že asi (zatiaľ) nejdem študovať astronómiu, ale skôr biológiu. Lenže tam chcú zase prijímačky z chémie...ach, neviem, ako to skončí.
golan

Příspěvek od golan »

A čo takto skúsit Pomaturitné štúdium Astronómie v Hurbanove.
mpe

Příspěvek od mpe »

Vím, že to může být někdy těžké, ale doporučuji zvolit školu spíše s ohledem na budoucí uplatnění.

Koníčky jsou krásná věc, ale...
Monika Ch.

mpe napsal: Vím, že to může být někdy těžké, ale doporučuji zvolit školu spíše s ohledem na budoucí uplatnění.

Koníčky jsou krásná věc, ale...
Jojo, přesně to mě napdalo. Taky mě někdo poradil, kdybych chtěla na tu astronomii, tak bych si jako střední mohla vybrat přírodovědné lyceum. Ale zas kdybych se na astronomii nedostala, tak by ze mě nebylo nic.
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Nevím jestli jsem ten pravý kompetentní na toto téma odpovídat,ale budiž.Za prvé je dobré si uvědomit perspektivnost dané profese(samotného mě táhla mineralogie,ale uživ se s tím).Za druhé,zda daný obor,profese skutečně obnáší to co si člověk představuje a co očekává.Stejně jako jsou dogmata typu že chirurg celý den řeže do lidí,mineralog furt někde kope s krumpáčem tak je obdobné dogma kolik astronom profesionál tráví času u dalekohledu(aneb že ve dne spí a vnoci pozoruje)...Přitom jestli za měsíc astronom stráví u dalekohledu pár hodin je to hodně,o astrofyzicích a podobných teoreticích nemluvě,ti dalekohled nepotřebují vůbec.Zkrátka a dobře je práce astronoma především matematika a fyzika,vyhodnocování získaných dat u počítače a dlouhé studování prací ostatních astronomů.Zkrátka a dobře,astronomie může být přínosná pro zapálenéhého "matfyzáka" co se rád dloube se vzorečkama u počítače,pro člověka co se rád kouká na oblohu dalekohledem jen tak pro potěšení(ikdyž vědeckou činost vyvíjet může samozřejmě také!) je mnohem vhodnější zůstat amatérem :).Sám matematiku a fyziku nemám v lásce a proto matfyz(jiná vysoká s astronomií snad ani nic moc společného nemá)nepřicházel v úvahu.Toliko z mých znalostí,pokud sem sám zanesl nějaké nepravdy či dogmata tak se omlouvám,i to je možné :)a budu rád pokud mě někdo opraví
Jakub Kristek
Obrázek
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Gymnázium je určitě dobrá volba - poskytne průřezovou přípravu k dalšímu studiu a čas k přemýšlení.....Koníčky a zájmy se v tomto věku často mění a když se nezmění, proč nevystudovat např. učitelský obor tímto směrem ( matematika, fyzika, i ta chemie.....) a ponechat si koníčka....Taky je třeba pro dívku nezapomenout, že docela pravděpodobně bude mít po studiu trochu jiné starosti - např. rodinu. Kvalitní profesionální uplatnění v tomto oboru není jednoduché, naopak. Málo míst, mizerná mzda, potíže s ubytováním atd. atd. Dobrou volbu přeje svého času i učitel Homer .
Standa

Příspěvek od Standa »

Neni treba, aby te to stvalo. Amaterska astronomie je prekrasny konicek, ktera ti muze spoustu dat. Astronomie, dnes spise astrofyzika, profesionalni je narocna vedecka disciplina hodne blizka teoreticke fyzice. A setkani s obtiznymi matematickymi partiemi muze prinest nejedno zklamani.

Klidne vystuduj chemii, pokud te bavi, a astronomii mej jako konicka. Tak to ma asi 99.9999% lidi na foru (krome te chemie ).

Drzim palce,

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

Tohle téma tady už nekde je, ale i já se připojím, například studovat astronomii je možné na pajde v plzni na přirodovědných studiích na oboru fyzika pro vzdělávání . zaměření na astronomii, je to jednooborový, na bakaláře ted pujdu do druhýho semestru, a budu jedinej na tomhle oboru tak sem na to docela zvědav
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Vidím že názor tu mají více méně všichni obdobný :)Pokud chceš na vysokou,gymnázium určitě,z něj můžeš v podstatě kamkoli(můj případ).Astronomie je hlavně matematika a fyzika což jsou na vyšší úrovni předměty ve skrze hnusné(až na těch pár vyvolených kteří jsou schopni řešit délku varu rýže diferenciální rovnicí a ve vzrorečcích se vyžívaj ;D).A než přijde posílání přihlášek na VŠ je docela dobře možné že stanovisko ještě několikrát přehodnotíš(a třeba taky nakonec skončíš na chemii jako já :P)
Jakub Kristek
Obrázek
bartaj007

Příspěvek od bartaj007 »

Ke své konečné profesi se většina lidí dostává oklikou (takový je život) Dá se dokonce říci, že pokud se nyní konkrétně zaměříte na nějakou cílovou profesi je pravděpodobnější (statisticky ) že konkrétně tuto nakonec dělat nebudete.
Gymnázium je určitě díky všeobecnému zaměření docela dobrá volba, ale např elektro, nebo dokonce strojařina vás může oklikou (a ne tak velkou) zavést k astronomii. Je to spíš o rozvíjení svých zájmů.
Velký anglický matematik J. Wallis byl duchovním (snad biskupem) a to nemluvím o panu Dobsonovi ;D
bóbiká dobson 250, triedr 10x50, CG5, equinox ED 80, lídlskop 70/700, Canon D350 a nějaké ty fíčury :-)&&http://picasaweb.google.cz/bartaj007
Monika Ch.

No tak každopádně děkuju. Matika mě docela baví, no ta fyzika už je o něco horší, ale možná je to tím, že od šestky máme učitele, který jen umí říct: "Napište si nadpis a nakreslete si ty tři obrázky..." Takže z fyziky nemám v podstatě ani základy. A to jsem chtělajít studovat astronomii :D
eastman

Příspěvek od eastman »

Matika a fyzika po základce bude náročnější. A když jsem viděl, co mají na matfyzu tak jsem si řekl, že je to něco mezi matematikou či fyzikou a bohem. Je to opravdu hodně teoretické, zajímavé, ale člověk v tom musí umět přemýšlet. Třeba tě to na střední chytne a na ten matfyz půjdeš Když je ti patnáct, tak to ještě tak nehoří, jenom bych dával tedy na tu matiku a fyziku pozor :), kdybych se pak rozhodoval po maturitě, jestli tam jít nebo ne, zkusil bych si zjistit uplatnění a něco o tom studiu.
Martin, eastman(at)centrum.cz, tel.:608515309
Risben

Příspěvek od Risben »

Osobně bych doporučoval nechat si astronomii jako koníček. Jelikož pracuji na MFF UK tak můžu říct z vlastní zkušenosti, že profesionální astronomie dnes je daleka romantické představě o pozorování hězdiček. Většina lidí z oboru ani na oblohu nijak nekouká, dokonce mi  jeden zdělil, že ho noční obloha ani nijak nezajímá. Je to ve větší míře skutečně o matematice a fyzice a to v teoretické rovině, nikoli praxe z dalekohledem, spíše práce s informacema. Také je velký rozdíl, když si z koníčka uděláte zaměstnání. Dosti často se pak stává, že to už člověka tak nebaví, když musí. Tak radím volit uváženě ;)
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
karel.mokry

Příspěvek od karel.mokry »

K studiu astronomie - pekny text od J. Grygara:
http://www.astro.cz/rady/dotazy/jak_se_stat_astronomem

Text je sice cca dva roky stary, ale myslim ze stale aktualni :-)
Odpovědět