Bresser 5" Dobson - alternativy?
Bresser 5" Dobson - alternativy?
Zdravím,
existuje na trhu jiný (nový) dalekohled (čočkový/zrcadlový) s montáží (azimutální případně paralaktickou) v ceně do cca 8 tis. Kč (komplet - tubus+montáž+základní okuláry), který by byl kvalitativně (hlavně k pozorování planet) srovnatelný, nebo dokonce lepší než Bresser 5" Dobson (který se dá pořídít za cca 6500 Kč)?
Ten Dobson je nejspíš fajn, jen se trochu nemohu srovnat s tou montáží a taky bych možná občas fotil...
Jan
existuje na trhu jiný (nový) dalekohled (čočkový/zrcadlový) s montáží (azimutální případně paralaktickou) v ceně do cca 8 tis. Kč (komplet - tubus+montáž+základní okuláry), který by byl kvalitativně (hlavně k pozorování planet) srovnatelný, nebo dokonce lepší než Bresser 5" Dobson (který se dá pořídít za cca 6500 Kč)?
Ten Dobson je nejspíš fajn, jen se trochu nemohu srovnat s tou montáží a taky bych možná občas fotil...
Jan
Re: Bresser 5" Dobson - alternativy?
Na focení nebo videa planet za tuhle cenu?
Jedině těžce bazarové kousky s některou lehčí EQ montáží s pohonem (EQ2, EQ3, na ní nějaký krátký lehký dalekohled) buď pořízený těžce pod cenou, nebo nic moc parametrů) nebo něco staršího (opět bazar) jako Meade ETX (maksutov na naváděné AZ montáži).
Výsledek tomu bude ale odpovídat. Jen na slušnou montáž bych počítal 10 až 20 000.
Jedině těžce bazarové kousky s některou lehčí EQ montáží s pohonem (EQ2, EQ3, na ní nějaký krátký lehký dalekohled) buď pořízený těžce pod cenou, nebo nic moc parametrů) nebo něco staršího (opět bazar) jako Meade ETX (maksutov na naváděné AZ montáži).
Výsledek tomu bude ale odpovídat. Jen na slušnou montáž bych počítal 10 až 20 000.
Já bych se na focení vyprdnul. To jsou úplně jiné požadavky a zatímco na vizuální pozorování může takový dalekohled posloužit naprosto skvěle, pro focení nikoli.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Zdravím. Nejsem tak zkušený abych mohl radit, ale s dobsíkem 150/750 budeš mít nejen slušné pokoukání, ale s menším zvětšením vyfotíš afokàlně krátery na Měsíci a s filtrem skvrny na Slunci. Vlastní zkušenost.
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical, Dwarf ll. Reflektor. 130/650 homemade.
Dobře, tedy o focení nebudu uvažovat. Zajímá mne kvalita zobrazení (hlavně pro planety). Pro upřesnění: Bresser 5" Dobson je průměr 130 mm, ohnisková vzdálenost 650 mm. Jsou nějaké (v uvedené ceně za nový kus) alternativy?
Zdravím, nejprve odpovím na tvůj dotaz. Mrkni na bazar, zrovna teď na bazoši.cz mají dva dalekohledy 150/1200 - 200/1200 za 6900Kč. Já takhle sehnal 200/1200 od GSO za 5000 tisíc. Pocitově pokud srovnám můj Bresser 150/750 vs 200/1200, oba zobrazují zhruba stejně (beru v potaz kvalitu obrazu). Na Bresserech je tragický okulárový výtah, ten jsem vyměnil za výtah od GSO s převodem 1:10. Pokud to shrnu, nehledal bych značku, ale funkce dalekohledu. Za mne určitě slušná AZ montáž a především okulárový výtah s převodem 1:10. To jsou vlastnosti, které mě dělají pozorování oblohy snažší a komfortní (vibrace a ostření). Díky tomu dokonce preferuji používání Newtona 150/750 než 200/1200. A hlavně, jezdit za tmou!!
Bresser Newton 150/750, Hyperion 17mm, zoom SV215
Tady: viewtopic.php?f=33&t=36967&p=541332#p541332 je za 3000Kč
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Všem děkuji za reakce a rady. Zapomněl jsem říct (napsat), že dalekohled by neměl být moc těžký (celek jistě do 10 kg - dalekohled bude umístěn v patře a používat se v přízemí) a měl by být skladný - přestože bydlím v rodin. domě, tak větší, bohužel, není kam dát. A taky co se týče použití - jsem začátečník (i když už asi tak před 35 lety jsme si s otcem stavěli amatérské dalekohledy - objektiv z brýlové čočky, okulár z vyřazeného mikroskopu - to bylo fajn...), vůbec nemám ambice být na vaší úrovni, chci to jen pro opravdu nenáročné, příležitostné (hlavně když bude něco zajímavého - komety, přechody přes Slunce, nějaké jevy na Jupiteru apod.) pozorování - 1x až 2x měsíčně (na zahradě)..., na víc není čas a energie... chtěl bych k tomu někdy vzít i děti. Původně jsem si představoval nějaký běžný 70mm refraktor, ale po pročtení řady článků, fór a shlédnutí několika videí se má představa (a taky lehce vědomosti) poněkud posunula. Co se týče technického provedení (na základě toho co jsem různě viděl) tak uvažuji o tom 5" Dobsonovi, z hlediska kvality, přenositelnosti a skladnosti by asi požadavky splňovaly dalekohledy konstrukce maksutov (90 -100 mm) a kompaktní (ale poměrně světelné) velmi kvalitní refraktory typu Meade 80/400 Adventure Scope - ale opravdu nevím jak z hlediska kvality (ale taky obsluhy, údržby atd.) na tom, ve srovnání s tím Dobsonem jsou.... Běžné refraktory jsem vyřadil (světelnost, chromatická vada, velikost), obdobné newtony na montáži už budou velké/těžké... Zaujaly mne dalekohledy Celestron řady Starsence (s tou aplikací je to jistě super), ale v dané ceně bývá kvalita všelijaká..Jinak, pro zajímavost - v rámci přípravy jsem si počítal jaké je potřebné zvětšení, aby se Mars, Jupiter, Saturn v současné své poloze jevily v dalekohledu stejně (úhlově) velké jako při "očním" (bez dalekohledu) pozorování Měsíc (což je podle mne slušné...) - vyšlo mi: 128x (Mars je teď daleko...), 57x, 119x.
Na vašem místě bych vzal ten dalekohled ze zdejšího bazaru, na který je odkaz o příspěvek výš. Momentálně je za dva a půl tisíce a vaše požadavky splní naprosto s přehledem. To je navíc tak malá částka, že to vůbec není v konfliktu s nějakým budoucím jiným řešením.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Ano, kvalitativně splní, ale ne co se týče přenositelnosti.
Co se týče Newtonových dalekohledů - vidím tam dva potenciální problémy - nutnost kolimace a tím, že je to otevřená kontrukce (i přesto, že v uloženém stavu je použita krytka), tak zanášení (prachem, pylem...) hlavního zrcadla. Pokud to člověk neřeší, tak to musí zákonitě vést k degradaci obrazové kvality. Nevím jak si s tím začátečník-občasný pozorovatel poradí, tedy jestli ho to neodradí...
Co se týče Newtonových dalekohledů - vidím tam dva potenciální problémy - nutnost kolimace a tím, že je to otevřená kontrukce (i přesto, že v uloženém stavu je použita krytka), tak zanášení (prachem, pylem...) hlavního zrcadla. Pokud to člověk neřeší, tak to musí zákonitě vést k degradaci obrazové kvality. Nevím jak si s tím začátečník-občasný pozorovatel poradí, tedy jestli ho to neodradí...
Tak si kup tenhle možná Ti bude vyhovovat.
https://www.conrad.cz/cs/p/bresser-opti ... 2140196.ht
https://www.conrad.cz/cs/p/bresser-opti ... 2140196.ht
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Já myslím, že tyhle problémy už na praktické úrovni vyřešily generace pozorovatelů a v praxi nic z toho nepřináší skutečné obtíže. Takovéhle dalekohledy člověk vezme a odnese, chvilku počká než vystydnou, popřípadě jej máte v nějaké chodbě nebo kůlně, a je to. Existují spousty článků o tom, jak moc musí být zrcadlo zaneřáděné, aby se to projevilo na jeho optickém výkonu, resp. aby to člověk byl schopen pouhým zrakem rozlišit. Myslím, že tohle jsou teoretické obavy, kterým je zbytečné si lámat hlavu, zvláště za dva a půl tisíce.JanG píše: ↑10. 05. 2025, 11:37 Ano, kvalitativně splní, ale ne co se týče přenositelnosti.
Navíc čočka se zapráší, nebo se na ni nalepí pyl prakticky stejně, možná i více, pokud bude dalekohled plnotubus bude tubus plnit funkci dlouhé rosnice, takže se tam toho bordelu dostane o něco méně.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Newtonu bych se nebál, jediné co bych se asi chtěl naučit je dělat kolimaci primárního zrcadla, investice do laseru se vyplatí. Co se čištění týče, za dva roky jsem to nepotřeboval a ani velké částice mi nevadily. Pokud si ale člověk nevěří, tak si myslím, že není problém, tady zkusit někoho oslovit, zdali by Ti ten dalekohled nevyčistil. Pokud se nerozebírá i sekundár, tak to není tak složité. Beru to jako součást koníčku, mne alespoň šťourat se do techniky baví 

Bresser Newton 150/750, Hyperion 17mm, zoom SV215
Měl jsem, resp. dosud mám, jeden Newton a nikdy jsem to kolimovat nepotřeboval. Teprve tehdy – a to bylo skoro po 30 letech – když mi ho sfouknul vítr a roztřískal ho. Musel jsem rovnat tubus a teprve potom bylo potřeba něco štelovat. Pokud ten dalekohled člověk nosí jenom z baráku na zahradu nebo na balkón, není důvod se o kolimavi starat, pokud je nastavena.
Naposledy upravil(a) Achernar dne 11. 05. 2025, 11:34, celkem upraveno 1 x.