Jsou to zajímavé, ale slabé objekty pro větší dalekohledy. Když jsem před 10 lety s astronomií začínal, často jsem s 300-kou
pozoroval Stephans Quintet, můj tehdy nejoblíbenější těžký shluk galaxií, to jsem ještě nevěděl, že patří právě do tohoto katalogu.
Tak, jak jsou Barnardy těžké mlhoviny, jsou Hicksony těžké galaxie.
Dnes jsem začal s jejich pozorováním na nové, "vyšší úrovni"

Hickson 55, přezdívaný "červ" dle jeho tvaru. Jde o řetězec 5 galaxií připomínající tohoto tvorečka.
Pokud si myslíte že v 16" dobsonu uvidíte jeho tvar - budete asi zklamáni. Já při zvětšení 280x velice obtížně vykoukal
s velkým úsilím pouze 2 nejjasnější galaxie, náznak protáhlého tvaru se ukazuje velice neochotně a jenom v občasných náznacích.
Zkrátka je tam vidět slabé zjasnění, s tím problém nemám, ale vykoukat něco víc je dost obtížné - chtělo by to větší průměr.
Hickson 41, kupa galaxií skládající se ze 4 kousků. Nejslabší má skoro 18 Mag, nejjasnější má cca 14 Mag.
Při zvětšení 200x vidím 2 nejjasnější (galaxie A+B), na zbytek si musím nechat zajít chuť.
Hickson 45, opět 4 galaxie tvořící jakýsi chumel. Použité zvětšení 280x, vidím pouze tu nejjasnější z nich, je hodně těžká,
velice těžce udržitelná bočním pohledem - ruší 2 hvězdy u kterých se nachází....
Příště snad budou další.
Petr