Sky-Watcher N 254/1200 Dobson 10″ Flex Tube

Odpovědět
januve91

Sky-Watcher N 254/1200 Dobson 10″ Flex Tube

Příspěvek od januve91 »

Zjišťuji, že tahat tu velkou těžkou krávu je pro mě čím dál větší peklo. Když jsem ho tahala vcelku, tak jsem pak měla jelita, jak kdybych se s někým poprala na ulici. 😂

Aneb můj zánovní prcek čeká na nového majitele.

On to teda prcek zrovna není. S průměrem zrcadla 250 mm je to největší dalekohled, který je vhodný pro začátečníky, kteří jsou fyzicky trošku zdatnější. Protože je to: Velká. Těžká. Kráva.

Ve složeném stavu má cca 30 kilo, dá se však rozdělit na tubus a základnu, aby se líp přenášel. I tak se ale pronese a na vysokohorskou túru to úplně není. A to je vlastně i důvod, proč se poohlížím po něčem menším.

Není to sranda na balkon. Nejvíc z něj vytáhnete dál od civilizace, kde vás nebudou rušit městská světla. Tam vám ukáže i velmi slabě zářící objekty poměrně hezky. Krásně přes něj byly vidět i mlhoviny.

Má vysouvací konstrukci tubusu, která sice má nějaké mouchy, ale dá se s nimi žít. Jeho hlavní výhoda spočívá v tom, že citelně ušetří místo při převozu autem. Vy tak nebudete muset před odjezdem na týdenní dovolenou na Šumavu přemýšlet nad tím, zda nechat doma jedno z dětí, nebo dalekohled.
Vybaven je hledáčkem 9x50, adaptérem na focení telefonem a dvěma základními okuláry (zvětšení 60x a 96x). Pořídíte ho za pouhých 18 000 Kč (nový seženete kolem 23000 Kč). Fakturu mohu doložit.

K osobnímu vyzvednutí nedaleko Pardubic. V případě zájmu mi, prosím, pošlete e-mail na januve91@gmail.com, případně zde zanechte komentář nebo SZ, pokusím se si to ohlídat. :)
Odpovědět