Explore Scientific Ultra-Light 16" Gen II

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
RedDragonsk

Explore Scientific Ultra-Light 16" Gen II

Příspěvek od RedDragonsk »

Dobrý deň, rád by som sa spýtal, či už niekto má skúsenosti s teleskopom Explore Scientific Ultra-Light 16" Gen II.
Konkrétne ma zaujíma vyhotovenie. Čítal som, že používatelia mali/majú problémy s týmto teleskopom (prasknuté
šróby, odtrhnuý plast, lacný hliníkový plech). Neviem či sa presne jedná o Gen I, alebo Gen II, ale rád by som počul
názory od ľudí, čo sa s týmto teleskopom stretli, alebo ho vlastia.

Zaujíma ma aj to, či sa dajú nejakým spôsobom namontovať motory na tento teleskop, ktoré by sa dali riadiť pomocou
jednoduchého ovládača. Rozmýšľal som nad kúpou EQ5 motorov, ktoré by som upevnil na tento dobson, ale nie som si
istý, či by dokázali utiahnuť takto ťažky teleskop. Prípadne akú cestu by ste odporúčali, aby som mohol pomocou tohto
teleskopu fotit planéty a mesiac? Skutočne sa mi nechce fotiť planéty spôsobom, že bude neutále ťukať prstom do
teleskopu aby sa pohol o milimeter, aby som znova zameral planétu, ktorá ušla zo zorného poľa.

Áno, bol som oboznámený s EQ platformou pre dobsony, ale pochybujem, že platforma za 500 eur, ktorá má maximálnu
nosnoť 30kg, udrží teleskop vážiaci 40kg. Je síce platforma na 16"+ dobsony, ale príde mi predražená.

Za každú radu a skúsenosti s týmto teleskopom budem moc vďačný.
dvader
Věk: 59

Re: Explore Scientific Ultra-Light 16" Gen II

Příspěvek od dvader »

Mají několik zastoupení v UK - zjisti si, jestli ho tam někdo má a jeď se na něj podívat…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

RedDragonsk

Příspěvek od RedDragonsk »

Ďakujem! Po prečítaní mi iba padla sánka. Netušil som, že ES je na tom tak zle. Nebudem to riskovať a poohliadnem sa po inom teleskope. :)
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Co se EQ platformy týče, před pár týdny tu uživatel TheChosen dával odkaz na svá videa, kde tyto platformy stavěl a tuším, že tam měl nějakou i pro těžké dalekohledy. Nicméně pokud ji budeš dělat sám, nosnost si můžeš případně zvýšit sám (další motor, pevnější profil..).
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
vla

Příspěvek od vla »

"Ďakujem! Po prečítaní mi iba padla sánka. Netušil som, že ES je na tom tak zle". Nebudem to riskovať a poohliadnem sa po inom teleskope. Přečetl jsem si první stránku + recenzi na začátku a nějak nevidím nic co by nasvědčovalo, že je na tom ES zle. Navíc diskutující uváděli, že případné problémy ES řeší. Takže co bys očekával ? Pokud bych si nějaký teleskop pořizoval, nevidím důvod tento z výběru vyřazovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět