Newton s okulárem "blíže primáru"

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
BertCZ

Newton s okulárem "blíže primáru"

Příspěvek od BertCZ »

Přátelé, už použití uvozovek v názvu tématu napovídá, že fakt nevím kudy kam, a typ konstrukce dokonce ani neumím správně česky pojmenovat. Proto tedy následují prosebné řádky.

V letech 2025, a bohužel asi i v 2026 se chystám zbudovat hvězdárnu. Jejíž součástí by, mimo jiné, mělo být nějaké "velké vizuální hovado". Základem budiž newtonovský dalekohled o průměru zrcadla 70-80 cm. Při očekávané hodnotě f4 všichni víme, jak vysoko by byl běžně umístěný okulár. Proto bych rád věděl, jaké parametry by měl takový newton v případě, kdy okulár bude třeba v polovině mezi primárem a sekundárem.

Přiznám se. Hledal a nenašel. Asi to jde i spočítat, ale uvědomte si, že jsem jenom blbý právník, z něhož matka, absolventka matfyz, pravidelně dostává psotník :-)

Tedy prosím o radu typu:

Je to tam a tam, zadej hodnoty, spočítá Ti to.
Posílám ti xls, dosaď, uvidíš.
Spočítal jsem Ti to pro 70, 80 a okulár tam a tam ....

Celé to chci vědět a trochu znát dřív, než dám řeč s konstruktérem, který na mne má již (díky dřívějším společným projektům) rezervován čas.

Za Vaše rady děkuji, Bert

P.S. níže vizualizovaný případ mnou poptávaného řešení.
big dob 1.JPG
big dob 1.JPG (71.02 KiB) Zobrazeno 3483 x
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Newton s okulárem "blíže primáru"

Příspěvek od MMys »

Na takovouhle soustavu kde je víc stupňů volnosti asi žádný SW není. Nejlepší je použít nějaký CAD systém, kde se dají dělat geometrické vazby a nadefinovat chod paprsků. Pak to vede k nějakému takovémuhle výsledku (pro zjednodušení je výkres jen pro paprsky rovnoběžné s osou), pro skutečné nevinětované pole bude jen muset být o trošku větší sekundár, který bude spíš kruhový než eliptický. Ovšem cenu takovéhle roviny si nedokážu představit.

Obrázek napoví. Modifikací kót se dá s celým návrhem laborovat a hledat nějaký kompromis mezi výškou výtahu od zrcadla a cenou sekundáru :-)

Robert_N800.PNG
Robert_N800.PNG (40.55 KiB) Zobrazeno 3457 x
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

úžasný plán a podle již předvedeného i možný, zvážil bych však možnosti seeingu v naších podmínkách: pro optimální výstupní pupilu ca 2,4mm zvětšení cca 300x bude značně nad možnostmi seeingu. S tak velkými dalekohledy mám nulovou zkušenost, přímo jsem porovnával jen dobsony OO 10" F6.4 s Drbohlav ca 350/1750 a překvapilo mě, že na galaxiích (jaro, Panna) byl pomalu 10" lepší (rozdíl v kvalitě zrcadla existoval, ale nebyl značný, větší spočíval v pokovení)
PetrŠ
Věk: 53

Příspěvek od PetrŠ »

Tahle firma je vyrábí v průměrech 750-1550mm.Inspirace na možné řešení konstrukce. Celkem se těším, jak z toho budeš dělat bino :lol:
http://www.optiquesfullum.com/telescopes/
BertCZ

Příspěvek od BertCZ »

Pánové, za komentáře děkuji. Po řadě:

Martine, díky za nákres i komentář. Jasné. Příkladmo si některé kombinace vyřeším graficky. Případná nepřesnost grafického řešení promítnutého do financí je IMHO vzhledem k celkovým nákladům zanedbatelná. Mám však z Tvého komentáře takový pocit, že se mi snažíš naznačit něco v tom smyslu, že bych měl raději před hvězdárnou vybetonovat 10x10 metrů, a koupit si pořádný žebřík .....

g - ano, seeing bude takřka vždy proti mně. Ale ten JEDEN den v roce to za to stojí! Teď vážně: samozřejmostí je zákryt na mimoosé pozorování. Taková osmdesátka mi nabídne díru cca 26. No, a případně míň.

PetrŠ - ha ha ha, bino, ha ha ha ... To já nikdy .... Teď vážně: ano, zaměnit to za bino 2x60 by šlo. Zvláště pak do klecové konstrukce, kterou mám, po řadě konzultací s Pawlem Rojewskim (Pablito) zkreslené. No a ani nevíš, jak jsi se, co se bina týče, trefil, protože včera za námi přijel do Rakouska "dwader" s rodinou a nesměle nadhodil, že pokud budu mít na jarní MHV volno, "laskavě" bych Vám konečně mohl něco odvykládat o multiplikačním efektu při pozorování binokulárními dalekohledy s podtitulem: Fyzika, optika a mozek.
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
duri_jk

Příspěvek od duri_jk »

V Senci je hvezdaren Solar, tam maju dalekohlad konstrukcie Cassegrain Nasmyth. Mozno by to mohlo byt riesenie. Su tam skveli ludia, kludne tam zavolajte a opytajte sa na detaily.
Odpovědět