Konecne jsem sesmolil stranku a tak se s vami muzu podelit o me venkovske pozorovaci stanoviste. Vyuzivam ho zhruba v 1/3 pripadu, zbytek casu jsem prilis liny prevazet dalekohled a tak se spokojim se zahradou nasi chalupy, ktera se nachazi asi 3km odsud (a, bohuzel, 3 km blize ke zdroji svetelneho znecisteni). Podrobnosti, mapa a fotky na specialni strance. Kdyby mel nekdo nahodou cestu kolem (dalnice D5 je 3km daleko), muzeme se domluvit a udelat nejakou MikroStarParty ;D (spis v lete, kdy tu travim dost casu).
Mapka na mapy.cz
Český les - Přimda
Český les - Přimda
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Český les - Přimda
Dodatecna informace - za prumernych podminek jsem tu nameril hodnoty jasu oblohy kolem 21.2-21.3 mag/arcsec^2 v zenitu (mimo Mlecnou drahu). Za naprosto spickovych podminek, ktere jsem zde uz dlouho nezazil jsem v miste asi 4 km vzdalenem (Nova Ves) v zenitu nameril hodnoty kolem 21.45.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Český les - Přimda
Na meteorologicke stanici na Primde nainstalovali velmi povedenou webkameru, ktera snima i v noci, a to prekvapive slusne. Ze snimku se daji velmi dobre odhadnout aktualni pozorovaci podminky (oblacnost, pruzracnost, dohlednost), krome toho je videt, kde se produkuje svetelne znecisteni (je videt svetelna cepice nad 50km vzdalenou Plzni a pokud se nemylim, tak i nad 130km vzdalenou Prahou) a pro zajimavost - dosah te kamerky je az k nejake 5. magnitude (napr. jdou pekne rozlisit Plejady). Tohle se CHMU opravdu povedlo [smiley=thumbup.gif]
aktualni snimek zde
aktualni snimek zde
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS