Já nijak nechci Levenhuk hájit. Jen jsem chtěl říci, že si myslím, že řady Levenhuk Ra se není třeba bát. Ve skutečnosti se mi taky nelíbí model jejich prodeje. Většinu dalekohledů bych si u nich nekoupil. A přitom v popisu používají (nebo dříve používali) superlativů, jako že to je ten nejlepší dalekohled na světě. Takže si vlastně za tu pověst, co mezi astroamatéry zde na fóru mají, můžou sami.
Na druhou stranu, časem se to mění. Jak jsem se zmínil o tom Maksutovu 102/1300, tak když jsem ho před sedmi lety kupoval (tehdy jsem ho koupil s montáží EQ-2 v setu s brašnami na montáž i dalekohled a ještě s knížkou pro začátečníky), začátečník bez zkušeností, tak se přiznám, že mne ten popis v superlativekch ovlivnil. (Trochu mne omlouvá, že jsem ho koupil za asi 2/3 tehdy běžné ceny jako vrácený na mall.cz - za plnou cenu bych ho nekoupil

). Dnes si uvědomuji, že jsem měl štěstí, že jsem si vybral zrovna ten Maksutov, protože zrovna ten patří k tomu lepšímu, co Levenhuk tehdy nabízel. O tom jsem však psát nechtěl. Chtěl jsem zmínit hlavně to, že u toho Maka před sedmi lety bylo v popisu, že je to skoro profesionální přístroj, se kterým je vidět až na konec vesmíru. A dnes, když jsem se podíval na popis toho Maka na jejich stránkách, tak píšou, že je to dalekohled pro začátečníka. V tom vidím posun firmy k lepšímu, od prodejce, který prodává tretky a tím, že je vychválí až do nebes, se snaží ovlivnit nezkušeného zákazníka, k serióznějsímu chování k zákaznímům (ale jak je to u ostatních dalekohledů, které Levenhuk nabízí, to jsem se nedíval, takže hodnocení není objektívní).
Ovšem dobsonů Levenhuk Ra bych se nebál. Pravda, aby se vyjasnilo, jak to s tou optikou je, chtělo by to postavit vedle sebe originál GSO a ten Levenhuk Ra a porovnat jejich optiku minimálně pohledem na noční oblohu. Jak už jsem psal, myslím, že ten pohled by byl stejný, jiní si myslí, že originál GSO by byl lepší, kvůli výběru zrcadel ohledně kvality. Bez srovnání to nevyřešíme. Chápu, že někdo, kdo se s Levenhukem jednou spálil, si odnese ponaučení "Levenhuk už nikdy". Nebo i kvůli jejich celkové (neseriózní) strategii prodeje. Já naopak, snad i díky tomu, že jsem měl štěstí a nespálil jsem se, bych klidně dalekohled dobson od GSO se značkou Levenhuk Ra koupil, zvláště pokud je o pár tisíc levnější, než originál GSO či Omegon nebo Delta Optical.