Dalekohledy Levenhuk

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Kovandak

Dalekohledy Levenhuk

Příspěvek od Kovandak »

Ahoj všem,

jsem nový na fóru a zatím se tady rozkoukavam, tak doufám že se tento příspěvek neopakuje, protože jsem žádné podobné téma nenašel.

Před šesti lety jsem si pořídil dalekohled Meade Polaris 130, se kterým jsem dosud spokojený. Nicméně momentálně sháním dalekohled, který by mi více otevřel obzory v pozorování vzdálených objektů.

Vyhlédl jsem si dalekohled Levenhuk Ra 300N Dobson, který mi přijde cena/výkon skvělý. Nicméně moc nenacházím recenze na dalekohledy této značky a ve fóru jsem taky nic nenašel. Mám tak obavy že bych investoval do něčeho co by nepředvedlo to co má.

Koukal jsem i na dalekohledy jiných značek jako Sky-Watcher 305/1500 Dobson 12", kde je ale cena úplně někde jinde nebo na GSO DO 980 Dobson 12".

Parametry mi u všech přijdou dost podobné, pokud jsem nepřehlédl něco podstatného, tak nevím zda raději před Levenhukem upřednostnit například GSO jenom kvůli výrobci.

Díky moc za případné rady a tipy ;)
Howking

Re: Dalekohledy Levenhuk

Příspěvek od Howking »

Babička říkávala: "Levné maso psi žerou..."
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

levenhuk (velké písmeno si nezaslouží) je jen obchodní značka, nechává si zde od GSO vyrábět svou verzi, jinak je vše stejné jako od GSO.
Otázkou je, zda se nejedná o optiku, která např. neprošla výběrovým hrubým sítem pro nejnáročnější trhy - to je ovšem nepotvrzeno
Pokud optickou kvalitu, volil bych SW 12" dobson, machanicky také nezaostává
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Neznám konkrétní model, ale už pouhé hledání výrazu "levenhuk" vrátí zde na foru spoustu užitečných informací.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Kovandak

Příspěvek od Kovandak »

Trochu jsem u této značky pochyboval a moc děkuji za zpětnou vazbu. Raději se tomu modelu vyhnu obloukem a půjdu do GSO nebo SW
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

Pokiaľ môžete, skúste si manipuláciu s tým ďalekohľadom priamo na predajni. 12" je o dosť väčšia/tažsia ako 10":
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Ahoj. Ty dobsony Levenhuk s přívlastkem Ra jsou stejné, jako GSO. Jen při výrobě v GSO na dalekohled místo písmen GSO natiskli písmena Levenhuk.
I renomovaní výrobci jako Skywatcher, Celestron nebo Bresser mají v nabídce dalekohledy, které stojí za starou Belu. Není proto třeba se Levenhuku vyhýbat obloukem. Je to jako se vším. Ti, co na fóru píšou o negativní zkušenosti s Levenhukem, si prostě koupili dalekohled, který stál za starou Belu. Kdyby stejný dalekohled koupili od Skywatcheru nebo Celestronu, tak by byli zklamaní úplně stejně a to stejné by si mysleli o Skywatcheru nebo Celestronu.
Měl jsem Levenhuk Maksutov 103/1300. Byl naprosto stejný jako Skywatcher Maksutov 103/1300. Naučil jsem se s ním ovládat equatorní montáž a pozorovat vesmír a byl jsem s ním spokojený.
Té spekulaci, že pro Levenhuk stačí optika, která neprošla sítem testu náročnějších trhů, moc osobně nevěřím. I Levenhuk snad musí dbát na dobré jméno a toto si nemůže dovolit. A mimochodem, v jiných částech světa se dalekohledy GSO prodávají i pod jinými jmény. Třeba Apertura nebo Zhumell. A tady v Evropě se ty stejné kromě Levenhuk Ra prodávájí jako TS, Omegon nebo Delta Optical.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Asi tak, je jedno jestli je tam nápis Levenhuk a nebo GSO (Guan Sheng Optical), dalekohledy jsou evidentně stejné. Obdobný jsem někomu loni pořizoval a není na něm nic špatného. Naopak, oceňuji na něm dvourychlostní výtah, ty pokud vím u SW často nejsou (u SW jsou tam ty jednoduché, co navíc po letech zkornatí gumy na ovládání a upadnou).
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

To si to nějaký číňan nechal pojmenovat po sobě? To slovo je běsné…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

dex

Příspěvek od dex »

Jen bych podotkl, že od SkyWatcheru, Explore Scientific, ba ani od Bressera (Messier) jsem se nepotkal s ničím opticky opravdu strašným, zatímco od Opticonu a Levenhuku ano.
Takže na to, že sbírají na skládce zrcadla, která Synta vyhodila, věřím :D
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

To g:
Díky! Ta nepodoba se správným příjmením je taková, že mne to vůbec nenapadlo...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Alamrob
Věk: 52

Příspěvek od Alamrob »

Já nijak nechci Levenhuk hájit. Jen jsem chtěl říci, že si myslím, že řady Levenhuk Ra se není třeba bát. Ve skutečnosti se mi taky nelíbí model jejich prodeje. Většinu dalekohledů bych si u nich nekoupil. A přitom v popisu používají (nebo dříve používali) superlativů, jako že to je ten nejlepší dalekohled na světě. Takže si vlastně za tu pověst, co mezi astroamatéry zde na fóru mají, můžou sami.
Na druhou stranu, časem se to mění. Jak jsem se zmínil o tom Maksutovu 102/1300, tak když jsem ho před sedmi lety kupoval (tehdy jsem ho koupil s montáží EQ-2 v setu s brašnami na montáž i dalekohled a ještě s knížkou pro začátečníky), začátečník bez zkušeností, tak se přiznám, že mne ten popis v superlativekch ovlivnil. (Trochu mne omlouvá, že jsem ho koupil za asi 2/3 tehdy běžné ceny jako vrácený na mall.cz - za plnou cenu bych ho nekoupil :-)). Dnes si uvědomuji, že jsem měl štěstí, že jsem si vybral zrovna ten Maksutov, protože zrovna ten patří k tomu lepšímu, co Levenhuk tehdy nabízel. O tom jsem však psát nechtěl. Chtěl jsem zmínit hlavně to, že u toho Maka před sedmi lety bylo v popisu, že je to skoro profesionální přístroj, se kterým je vidět až na konec vesmíru. A dnes, když jsem se podíval na popis toho Maka na jejich stránkách, tak píšou, že je to dalekohled pro začátečníka. V tom vidím posun firmy k lepšímu, od prodejce, který prodává tretky a tím, že je vychválí až do nebes, se snaží ovlivnit nezkušeného zákazníka, k serióznějsímu chování k zákaznímům (ale jak je to u ostatních dalekohledů, které Levenhuk nabízí, to jsem se nedíval, takže hodnocení není objektívní).
Ovšem dobsonů Levenhuk Ra bych se nebál. Pravda, aby se vyjasnilo, jak to s tou optikou je, chtělo by to postavit vedle sebe originál GSO a ten Levenhuk Ra a porovnat jejich optiku minimálně pohledem na noční oblohu. Jak už jsem psal, myslím, že ten pohled by byl stejný, jiní si myslí, že originál GSO by byl lepší, kvůli výběru zrcadel ohledně kvality. Bez srovnání to nevyřešíme. Chápu, že někdo, kdo se s Levenhukem jednou spálil, si odnese ponaučení "Levenhuk už nikdy". Nebo i kvůli jejich celkové (neseriózní) strategii prodeje. Já naopak, snad i díky tomu, že jsem měl štěstí a nespálil jsem se, bych klidně dalekohled dobson od GSO se značkou Levenhuk Ra koupil, zvláště pokud je o pár tisíc levnější, než originál GSO či Omegon nebo Delta Optical.
Odpovědět