Přestavba NV optiky
Přestavba NV optiky
Zdravím vespolek. Dostal se mi do rukou starší puškohled s nočním viděním s nesvítícim křížem. Moje myšlenka je vyjmout zesilovač (gen2+) a sestavit kompaktní zařízeni do ruky nebo na hlavu bez zvětšení obrazu. Moje potíž je v tom, že čočky puškohledu jsou moc velké nebo nejsem schopen dosáhnotu požadovaného obrazu v požadovaných vzdálenostech , výstupní pupily ,navíc trubice není invertovaná a obraz je zrcadlený. Optice vůbec nerozumím a spíš experimentuji a jsem na pokraji mých možností. Dokázal by mi někdo poradit co, kde pořídit případně jak udělat? Děkuji za pozornost .
Re: Přestavba NV optiky
"Bez zvětšení obrazu" se neobejdeš, to v tomhle případě prostě nejde, z principu konstrukce zesilovače.
Objektiv v podstatě musí zůstat původní-s ním počítá vstupní mikrorastr i fotokatoda svou (vlastní i vzájemnou) geometrií. Něco širokoúhlejšího znamená že to bude zrnité, v krajích neostré a bude to vinětovat. Ne nadarmo existují stejné trubice v různých pouzdrech.
A sestava za výstupní stranu fotokatody závisí na tom, jak daleko má být výstupní pupila. Přeházením původních čoček opravdu nedosáhneš obrazu kdekoliv blíž.
Jestli máš na hraní funkční Dedalnebo něco podobného, tak ho používej jako ruční pozorovák jak je.
Protože požadavek "trochu mi pomozte" jak jsi ho specifikoval je nejméně celodenní práce inženýra který jednak rozumí optice a jednak konstrukci a limitům katodových trubic-a ve výsledku celkem nesmyslná, protože samotný zesilovač na něco takového není stavěný.
Objektiv v podstatě musí zůstat původní-s ním počítá vstupní mikrorastr i fotokatoda svou (vlastní i vzájemnou) geometrií. Něco širokoúhlejšího znamená že to bude zrnité, v krajích neostré a bude to vinětovat. Ne nadarmo existují stejné trubice v různých pouzdrech.
A sestava za výstupní stranu fotokatody závisí na tom, jak daleko má být výstupní pupila. Přeházením původních čoček opravdu nedosáhneš obrazu kdekoliv blíž.
Jestli máš na hraní funkční Dedalnebo něco podobného, tak ho používej jako ruční pozorovák jak je.
Protože požadavek "trochu mi pomozte" jak jsi ho specifikoval je nejméně celodenní práce inženýra který jednak rozumí optice a jednak konstrukci a limitům katodových trubic-a ve výsledku celkem nesmyslná, protože samotný zesilovač na něco takového není stavěný.
SW Mak 127/1500; EQ-Mon 2 s lehkou úpravou mechaniky a pohony; Meopta 7x50; Hensoldt-Wetzlar 8x24 někdy z r. 1916
Re: Přestavba NV optiky
Děkuji za odpověď. Trošku jsem si s tím hrál a nakonec se mi podařilo ještě s pár čočkama něco vykoumat, ale našel jsem housing, který je určen pro tu tuto trubici .