Pozorování z Valmezu

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Lada_z_Valmezu
Příspěvky: 40
Registrován: 16. 08. 2005, 18:14

Pozorování z Valmezu

#1

Příspěvek od Lada_z_Valmezu »

Z pozorovacího deníku - prosinec 2006

Tento měsíc byl ve znamení většího zájmu o dvě hvězdy - novu Cygni V 2362 Cyg a GK Per. První hvězda předvedla atypické zjasnění, které není u nov běžné. Podobný případ byl zaznamenán u V 1493 Aql v roce 2000. Interpretace je zatím v nedohlednu. Podrobnější informace se dozvíte v novém čísle časopisu Perseus. GK Per je rekurentní nova, jejíž opětovné zjasnění zaznamenal Luboš Brát. V několika dnech (26.12. a 27.12.) jsme dělali souběžně fotometrii, kdy jsme mohli porovnat naše výsledky. Rychlé změny jasnosti, které jsou v této fázi aktivity běžné, jsme zaznamenali v předpokládané shodě.
K mému zklamání T UMi velmi rychle hasne, aniž by předvedla nějakou anomálii na světelné křivce. Navíc to vypadá, že od minulého maxima k dalšímu to trvalo přes 250 dní, což je jeden z nejdelších mnou napozorovaných cyklů. Bude to asi důsledek velmi atypického předchozího maxima. Minule jsem přechválil symbiotickou hvězdu YY Her. Oproti předpokládanému sestupu do primárního minima neustále setrvávala na běžné jasnosti, ba trochu zjasnila. Pravděpodobně došlo k dalšímu vzpanutí, které překrylo zeslabení hvězdy při sestupu do primárního minima. Podle předpovědi by YY Her měla být konce prosince slabší o 1 mag, podle posledních pozorování už opravdu slábne (snad).
Ze zákrytovek jsem napozoroval minima IU Per a EP And. Podařilo se také odpozorovat minimum IU Aur, data dosazená do O-C grafu stále sedí, minima nastávají dříve oproti předpovědi.
Odpovědět