Má cenu kupovat planetární kameru?

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
jantichy
Věk: 45
Kontaktovat uživatele:

Má cenu kupovat planetární kameru?

Příspěvek od jantichy »

Mám teleskop Schmidt-cassegrain C9.25, mám už chlazenou kameru ZWO ASI533MC Pro, pro planetární focení mám Barlow TeleVue PowerMate 2x.

Chci si teď na DSO focení dokoupit pointaci. Protože mám ASIAIR, tak výběr pointační kamery omezuji na ZWO. Díval jsem se celou dobu po ZWO ASI220MM Mini.

Ale pak mě napadlo, jestli se místo toho nevyplatí dát o něco víc a nekoupit si radši nějakou planetární kameru (ve smyslu ASI662, ASI678 - konkrétní model zatím nevím, to ještě nemám nastudované, ale to teď asi není důležité), kterou bych pak mohl pro DSO používat i jako pointační? Anebo je to obecně zbytečná blbost, protože ta ASI533MC Pro, co už mám, planety v pohodě zvládne skvěle, takže je zbytečné ještě koukat po nějaké další čistě planetární kameře - a úplně bohatě teda stačí třeba jenom ta ZWO ASI220MM Mini čistě na pointaci?

Díky moc za názory a zkušenosti!
Brandýs nad Labem | Praha | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář nebeských úkazů | Česká lokalizace Stellaria
edik

Re: Má cenu kupovat planetární kameru?

Příspěvek od edik »

Při výběru kamery je třeba dbát na to, aby velikost čipu a pixelu odpovídala parametrům optiky tak, aby kamera nebyla podsamplovaná, nebo přesamplovaná (hrozná to slova). Je na to na netu kalkulačka, kde ti to spočítá , jak na tom s daným čipem jsi a podle toho můžeš vybírat. U planet je taky důležitá rychlost kamery (FPS). Z hlediska seeingu je dobré mít kameru, která zvládne 100 FPS a víc. 533 dá max 40 FPS, což na planety není ideální, ale asi je to dostačující. Pokud použiješ ROI, tak se dostaneš mnohem výš. Kolega používá ASI 585, kterou vyměnil za ASI 178 a tvrdí, že je to výrazný posun k lepšímu. Má N400/F5 a TV4x.
Pokud používáš Asiair, tak ten není na planety ideální, protože je pomalý. Na planety je lepší Sharpcap, nebo Firecapture, případně SW ZWO studio.
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

Kupovať samostatnú planetárnu kameru by malo zmysel len ak by to mala byť farebná ale máš iba mono kameru. Ale tak 533 je farebná takže nie. A na pointáciu sa viac hodí mono kamera. Tiež 220MM Mini je fakt miniatúrna. Plná planetárna kamera by pridala o dosť viac na hmotnosti.

TLDR: kúpiť len ASI220MM Mini.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

Ano, ASI220MM mini mám a s 80/400 achromátem se dá pointovat na hvězdy 10.5m. S Apo by to bylo ještě víc.

Vřele doporučuji .
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
postaba
Věk: 46

Příspěvek od postaba »

Ja tiez teraz pouzivam na fotenie C9.25, na guiding 220mini.

Ako prvu kameru, som si minuly rok kupil ASI 585mc, za mna je to vynikajuca kamera, pouzival som to potom aj na DSO ( kde som casom narazol uz na limity tejto kamery ). Takze ak chces mat aj kameru na planety, tak s 585mc neurobis chybu. A mozes ju pouzivat aj na guiding... len treba pocitat s tym, ze oproti mini verziam ma vyrazne vacsi priemer.

Casom mozes dokupit aj samostatnu kameru na guiding... 220mini je zlata stredna cesta, urcote neber 120mini, ak by si guidoval cez OAG, tak bude niekedy problem najst hviezdu na guiding. ( S C8 to bolo nepouzitelne )

A ako pise edik, na planety je Asiair pomaly a max nahras 1080p. Najlepsi je NB aj s ZWO studio, ak by si pouzival ADC, tak sa tam da lahko nastavit.
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ale kolega už má vyhovující kameru, dalekohled i Barlow. Takže pro něho 585 nebo jiná nedává smysl. A na pointaci pak koupit ASI220
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
jantichy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jantichy »

Ahoj, díky moc za všechny odpovědi, všechno jasné a dává smysl, hodně to pomohlo. A hned jsem to u Zahajskýho i rozřešil ;)

IMG_6490.jpeg
IMG_6490.jpeg (2.43 MiB) Zobrazeno 2514 x
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář nebeských úkazů | Česká lokalizace Stellaria
grapher
Věk: 47

Příspěvek od grapher »

Je to uz asi s krizkem po koupi :) ale trosku me desi, nebo jsem prehledl, ze tu nepadl primy dotaz jak chces guidovat, protoze na tom zavisi i vyber kamery zcela zasadne. Pokud predpokladame ze pres OAG, je 220mini vlastne minimum, jak pise postaba, ale mozna jeste lepsi volba by byla nejaka kamera s jeste vetsimi pixely - 174mm mini. Urcite chces mono kameru a urcite nepotrebujes ultra rychlou kameru pro guiding. Bohuzel kazda disciplina si zada jine parametry - planetarni chces VETSINOU barevnou / rychlou, solarni chces mono / rychlou ... a u guidingu chces mono / levnou :)) Jinak osobne bych ti doporucil si ji koupit normalne primo pres ZWO, jejich rychlost doruceni je fakt slusna a vyjde te vetsinou i po zaplaceni cla/DPH o dost lepe... ;) hezky den
jantichy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jantichy »

grapher píše: 13. 10. 2024, 16:40 Je to uz asi s krizkem po koupi :) ale trosku me desi, nebo jsem prehledl, ze tu nepadl primy dotaz jak chces guidovat, protoze na tom zavisi i vyber kamery zcela zasadne.
Ahoj, díky moc, tohle je jasné, to jsem si už řešil dříve jinde :). A vlastně už jsem k té 220mini dospěl už dávno, že je pro mě ideální. Jenom jsem se pak na chvíli znejistěl tím nápadem to spojit dohromady s planetární kamerou. Což jsem si pak zase hned i díky tomuto vláknu rozmyslel. Takže vše dobře dopadlo :)
grapher
Věk: 47

Příspěvek od grapher »

tak pak prima :)
Odpovědět