Pro midars: Možnost rychle přeladit H-alfa filtr, jak je tomu u typů SunDancer, je velká výhoda. Podstatně se tak rozšíří jejich uživatelské možnosti. V době vrcholící aktivity Slunce, kdy se surges vyskytují častěji, lze tímto způsobem jejich průběh velmi dobře pozorovat a odlišit je od klidné chromosféry.
Původní majitel DayStar Del Woods to již před desítkami let konstrukčně řešil v jeho T-Scannerech . Protože pan Wagner byl tehdy jeho spolupracovník, tak tento dobrý nápad později ve spolupráci s fi.Baader pro SunDancer převzal.
Kdysi jsem to řešil překližkovou skříňkou s mechanizmem, který umožňoval klasický ATM DayStar filtr naklánět. Před rokem jsem se k tomu vrátil a postavil pro můj SolarSpektrum 0.4Ä jednoduchou kovovou konstrukci s možností jemného náklonu celého filtru, upevnění TZ3 systému na vstupu a chlazené kamery Watec s reduktorem ohniska na výstupu.
Filtry není nutné po náklonu teplotně dolaďovat. Vychází se s výhodou z naladění na střed čáry H-alfa a v případě potřeby se přeladí pouze náklonem.
Ladění náklonem u H-alfa filtrů
- Beda
- Věk: 82
- Kontaktovat uživatele:
Ladění náklonem u H-alfa filtrů
- Přílohy
-
- Regulace náklonu filtru SolarSpektrum 3.png (1.53 MiB) Zobrazeno 1313 x
-
- Regulace náklonu filtru SolarSpektrum 2.png (2.19 MiB) Zobrazeno 1313 x
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ladění náklonem u H-alfa filtrů
Bedo moc díky za informace + obrázky pro tvorbu vlastní verze naklápění ( za dlouhých zimních večerů).
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové