Výměna základního okulárového výtahu
Výměna základního okulárového výtahu
Zdravím, přemýšlím nad výměnou základního okulárového výtahu za trochu lepší. Mám Newton Omegon N 150/750 EQ-4. Koukal jsem na výtah Sky-watcher 1,25/2" rock&pinion gear rack a chtěl jsem se zeptat zda je nějak zásadní rozdíl zdvihu výtahu, původní má rozsah 75-130 mm měřeno od tubusu po vršek výtahu a nový by měl rozsah 99-136 mm? Nerad bych namontoval nový a pak zjistil, že nejde ostřit. Díky za rady
Re: Výměna základního okulárového výtahu
Na to ti těžko odpoví někdo jiný než ty sám. Záleží na příslušenství , které k němu máš a používáš. Takže si vyměňuj postupně vše, co používáš, zaostři a změř, v jaké vzdálenosti je konec okulárového výtahu.
A máš nějaký konkrétní důvod, proč měnit stejný a laciný typ za druhý, podobný?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Re: Výměna základního okulárového výtahu
Jelikož základní výtah má plastové tělo, tudíž i uchycení k tubusu a je hrozně nestabilní a vaklavý, tak jsem chtěl aspoň s kovovou konstrukcí. Tak tedy vyzkouším při jakém zdvihu okuláry zaostřují, poté kdyžtak vyměním, jen se děsím zvětšování průchodu do tubusu a následného seřízení, snad se to moc nerozhodí.MilAN píše: ↑14. 09. 2024, 10:12 Na to ti těžko odpoví někdo jiný než ty sám. Záleží na příslušenství , které k němu máš a používáš. Takže si vyměňuj postupně vše, co používáš, zaostři a změř, v jaké vzdálenosti je konec okulárového výtahu.