Dobrý den
Prosil bych o radu ohledně tohoto dalekohledu. Nevěděl by někdo kdo vlastní nějaký podobný dalekohled jak je to s ustavováním? Podle návodu jsem to dělal, ale vždy když jsem jej ustavil(např. podle měsíce) tak po chvilce pozorování když jsem chtěl opět najet měsíc již mi to najelo na úplně jinou polohu. A ještě k tomu vždy když jsem jej vypl tak se vše ztratilo a musel jsem ustavovat znovu. Neví někdo co stím?
TSC/CEL NEXSTAR 114 SLT
-
Hell-knight
TSC/CEL NEXSTAR 114 SLT
Nexstar 114/1000&&Auto navádění
TSC/CEL NEXSTAR 114 SLT
Zkuste svuj problem popsat podrobneji. Jakou metodou jste dalekohled ustavoval (1, 2 nebo 3 hvezdy)? Na jake objekty jste ustavoval? Zadal jste spravne souradnice a cas? Problem s navadenim je pouze u Mesice, nebo i u jinych objektu?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
-
Hell-knight
TSC/CEL NEXSTAR 114 SLT
Jen u měsíce. Jsem začátečník a jiné typpy ustavování jsou pro mne dosti náročné. Mslím, že souřadnice byly v pořádku. Mám na jejich vypočtení program "Vesmír na dlani". Když dalekohled vpnu tak se hodiny jakoby zastavil. Zapnu-li jej pozdějičas je stále z doby posledního ustavení.
Nexstar 114/1000&&Auto navádění
TSC/CEL NEXSTAR 114 SLT
No a jaky typ ustaveni jste tedy pouzil? Jake souradnice jste zadal (mimochodem, neni mi zcela jasne, jak jste je vypocital - zadavaji se zemepisne souradnice vaseho stanoviste, pripadne se zvoli mesto, na tom neni nic k vypoctu...)? Nezapomel jste na casove pasmo? Cim vic podrobnosti sem napisete, tim spise se podari zjistit, v cem je zakopany pes.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS