Ritchey Chretien
Ritchey Chretien
Zdravím chltel bych se zeptat jestli někdo vlastní tento dalekohled a na jaká pozorování ho používá
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ritchey Chretien
Mám TS RC-8 na EQ8-Pro ( fotky většinou s EQ6-Pro). Při focení s ASI1600MM Pro s TS-Optics RC 1.0x Corrector for RC, mi ale nefunguje pointace s TSOAG27 ( už se neprodává), bez něj ano ( ale rohy nejsou ideální
). Mám i reduktor TS-Optics 2" CCD Reducer 0.67x for RC & flatfield, ale s tím jsem se nějak neskamarádil. Nějaké fotky viz podpis.
Poslední dobou používám častěji refrák ( na Slunce) a s RC zkouším planety ( ale neumím to
).
Poslední dobou používám častěji refrák ( na Slunce) a s RC zkouším planety ( ale neumím to
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Taky mám RC8, na pozorování bych ho teda moc nedoporučil, ten zástin už je docela velkej. Je to dalekohled určený na focení a má mnoho výhod a mnoho nevýhod. 
Výhody:
Nevýhody:
V kostce oproti klasickému newtonu 203/1000 o dost méně zatěžuje montáž (provozuju na NEQ6), delší ohnisko se může hodit na planetárky apod. Kolimace je ale mega tortura. Znovu bych si koupi pořádně rozmyslel, ale možná bych do toho šel znova.
Rozhodně bych na RC nedoporučoval začínat s focením.....
Výhody:
- krátká délka
- všechny těžké věci (primár, výtah, reduktor, kamera, FW, OAG,...) jsou na jedné straně u primáru, po upnutí na montáž má dalekohled malé momenty
- otevřený tubus - rychlejší temperace
- při focení bez reduktoru by neměl být potřeba korektor
Nevýhody:
- KOLIMACE - proti newtonu jsou to pekelná muka. Jak se to jednou pořádně rozhodí, může být fakt problém to seřídit aby pole vypadalo rozumně
- světelnost - pomalé F8 nesedne každému a reduktor to s rozumnou kresbou srazí na cca F5.5 - a to taky není žádnej rychlík
- Díky uchycení primáru je prakticky nutný OAG - zrcadlo cestuje a při pokusu o jeho větší přitažení centrální šachtou se jeho plocha bortí. Jakmile se ale OAG zvládne a odladí, tak to naopak docela pomůže, z dalekohledu zmizí pointovací hledáček (zátěž navíc) a neřeší se pak jeho různé cestování a náklony a mlžení a...
V kostce oproti klasickému newtonu 203/1000 o dost méně zatěžuje montáž (provozuju na NEQ6), delší ohnisko se může hodit na planetárky apod. Kolimace je ale mega tortura. Znovu bych si koupi pořádně rozmyslel, ale možná bych do toho šel znova.
Rozhodně bych na RC nedoporučoval začínat s focením.....
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Já myslím, že pokud člověk "dělá vědu" a může používat RC v čisté podobě, pak to má svoji výhodu - dva odrazy a hotovo. Jenže běžný astrofotič by chtěl rovné pole, kratší ohnisko a astigmatizmus se mu nelíbí. To tam pak ale musí narvat nějaký korektor / reduktor / rovnač. V tu chvíli přijde o tu jedinou specifickou výhodu, kterou to mělo. Zbývá kompaktní provedení s přístroji v ose, ale tu má i řada jiných konstrukcí. S trochou nadsázky - když už mám mít dvě zrcadla a kupu skla, tak to už můžu mít Newton s komakorektorem.
Jojo, s tím nejde nesouhlasit.
Všechno to záleží na tom, jak je to "kompaktní provedení s přístroji v ose" pro člověka důležitý. Pro mě to byl hlavní a v podstatě jedinej důvod, proč jsem to RCčko pořizoval. Ono u 6" průměru je to celkem jedno, ale už u těch 8" je to znát a u 10"+ to bude sakra znát. Na EQ6ku bych se 10" RCčko nebál nasadit, u 10" F5 newtona už bych se bál a nedokázal to ukočírovat (to se mi už často nedařilo ani u mewtona 203/1000). Navíc těch kompatnějších konstrukcí zas tolik není - pokud člověk nechce akceptovat "desetikilovou, rosící se a temperaci výrazně prodlužující korekční desku". Zbývá pak klasický F15 cassegrain, který na focení DSO není vůbec a je to čistě pozorovací /planetární stroj. Oproto tomu ta F8 světelnost RCčka se občas použít dá i bez toho reduktoru. Minimálně tu ta možnost je.....
Nechci to nijak protěžovat, jen uvádím moje motivace k pořízení. Těžko říct, jestli bych si pomohl třeba nějakým 8" F4 newtonem, ono to taky bude mít svoje. Mám doma prcka 150/600 newtona a vím, jak dokáže pozlobit .....
Všechno to záleží na tom, jak je to "kompaktní provedení s přístroji v ose" pro člověka důležitý. Pro mě to byl hlavní a v podstatě jedinej důvod, proč jsem to RCčko pořizoval. Ono u 6" průměru je to celkem jedno, ale už u těch 8" je to znát a u 10"+ to bude sakra znát. Na EQ6ku bych se 10" RCčko nebál nasadit, u 10" F5 newtona už bych se bál a nedokázal to ukočírovat (to se mi už často nedařilo ani u mewtona 203/1000). Navíc těch kompatnějších konstrukcí zas tolik není - pokud člověk nechce akceptovat "desetikilovou, rosící se a temperaci výrazně prodlužující korekční desku". Zbývá pak klasický F15 cassegrain, který na focení DSO není vůbec a je to čistě pozorovací /planetární stroj. Oproto tomu ta F8 světelnost RCčka se občas použít dá i bez toho reduktoru. Minimálně tu ta možnost je.....
Nechci to nijak protěžovat, jen uvádím moje motivace k pořízení. Těžko říct, jestli bych si pomohl třeba nějakým 8" F4 newtonem, ono to taky bude mít svoje. Mám doma prcka 150/600 newtona a vím, jak dokáže pozlobit .....
ES ED127/952, TS ED96/575 na koukání; RC203/1624, TS72/432 APO, N150/600 na focení; ASI174MM Cool, ASI533MC Cool
Docela dlouhou dobu jsem fotil s 6" RC a celkem bez problémů. Nicméně s tím co tu bylo napsané můžu souhlasit s jedinou výjimkou - alespoň u toho mého 6" mrňouse nebyl problém zlehka dotáhnout primární zrcadlo centrální maticí tak, aby necestovalo a zároveň se nedeformovalo. Pointace pak fungovala docela dobře přes hledáček.
Mě nakonec nejvíc začaly na RC vadit difrakční kříže
Problém byl v tom, že po přeložení dalekohledu přes meridián na sebe nesedly přesně kvůli kónické chybě montáže, což se ukázalo jako docela obtížně řešitelné. Tedy - řešením bylo začít fotit přes refraktor 
RC používám teď už jen na detekci planetkových zákrytů. Na to není potřeba mít kdovíjak excelentní kresbu ani velký čip kamery. Tady přijdou vhod kompaktní rozměry a příznivé rozložení hmoty. Díky tomu můžu mít na CG-5 RC i malý fotorefraktor s pointačním hledáčkem najednou a používat během jedné noci vše podle libosti. Kupodivu celou tuhle sestavu malá montáž zvládá docela uspojivě.
Kolimaci RC vzhledem k jeho použití už ani moc neřeším. Zopakuju si ji tak jednou za půl roku, kdy už obraz cílové hvězdy začíná viditelně trpět. Jde to bez specializovaných pomůcek, nejprve nahrubo jenom podle oka a pak s kamerou podle hvězd. Ale vyvztekat se u toho dá tedy pěkně, to můžu potvrdit.
Mě nakonec nejvíc začaly na RC vadit difrakční kříže
RC používám teď už jen na detekci planetkových zákrytů. Na to není potřeba mít kdovíjak excelentní kresbu ani velký čip kamery. Tady přijdou vhod kompaktní rozměry a příznivé rozložení hmoty. Díky tomu můžu mít na CG-5 RC i malý fotorefraktor s pointačním hledáčkem najednou a používat během jedné noci vše podle libosti. Kupodivu celou tuhle sestavu malá montáž zvládá docela uspojivě.
Kolimaci RC vzhledem k jeho použití už ani moc neřeším. Zopakuju si ji tak jednou za půl roku, kdy už obraz cílové hvězdy začíná viditelně trpět. Jde to bez specializovaných pomůcek, nejprve nahrubo jenom podle oka a pak s kamerou podle hvězd. Ale vyvztekat se u toho dá tedy pěkně, to můžu potvrdit.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50