Bude stačit 36 mm, 38 mm nebo spíše 40 mm ? Spočítat jednotlivé zvětšení umím, zajímají mě ale zejména praktické zkušenosti majitelů D 254/1200.
Děkuji
To by u otevřenek nemuselo až tak vadit. Moje zkušenost je, že i se 127/1200 nebo 155/1240 (tj. podobná ohnisková vzdálenost ale výrazně menší průměr) mám při pozorování bez filtru v 31mm Hyperionu (zv. 39x, AFOV 72°, TFOV 1.8°) skoro vždy pozadí tak světlé, že by víc světla už bylo spíš na škodu.
... a zadne sekundarni zrcatko.
Ale to sebere asi tak čtvrtinu plochy. Takže 127mm refrák by pořád měl posbírat asi tak třetinu světla (rozdíl asi 1.2m) a 155mm asi polovinu (rozdíl asi 0.75m). Takže ve 254mm Newtonu by to pozadí mělo být ještě světlejší, než ho mám já.
No jinak. Světlost pozadí určuje průměr výstupní pupily, a to bez ohledu na velikost dalekohledu
To má být jako argument na můj příspěvek ? Jasně jsem psal, že při stejné velikosti (průměru) výstupní pupily, bez ohledu na velikost apertury, bude pozadí stejně jasné. Je to dost poschopitelné ? Nepsal jsem o tom, že máš ve všech přístrojích použít stejný okulár
Tak napr ja by som toto bol ochotný tvrdiť. Povedzme že rozdiel medzi tými dvomi refrákmi si ani nevšimneš, ale keď porovnáš s veľkým zrkadom Dobsonu tak v ňom to pozadie už bude podstatne jasnejšie. A taktiež to korešponduje s tým čo tvrdí MilAn
Takže ak použiješ 30mm okulár tak tu sú výstupné pupily pre jednotlivé ďalkohľady:
Ja by som doplnil, že to minimálne zväčšenie je potom individuálne podľa toho ako sa komu otvorí zrenička, Moja ide myslím do 5mm, takže teoreticky efektívne využijem okulár max 24mm. Ale v praxi rád používam i 30mm za cenu straty svetla i svetlejšieho pozadia a to jendak preto, že sa mi ten pohľad páči a taktiež to pomáha pri vyhľadávaní. Skúšal som i 42mm a to už naozaj nemalo v mojom dobsone zmysel.kuceraz píše: ↑17. 07. 2024, 10:04 Navíc také existuje něco jako minimální použitelné zvětšení, které je u tohoto dalekohledu nějakých 40x, čehož jsi dosáhl s 30mm okulárem.
Pokud půjdeš hodně pod toto zvětšení, bude rušit stín sekundáru a nevyužiješ světlo, které ten okulár dává - výstupní pupila bude větší, než průměr zorničky oka.