Vixen SLV x TV Delite
Vixen SLV x TV Delite
Porovnával jsem tyto okuláry a nějak mi nevyšel jasný výsledek z hlediska kvality zobrazení ( beru to tak, že obě řady jsou od výrobce stejně kvalitní a tak stačí porovnat jedno ohnisko). Porovnáno bylo zvětšení 1,5 D a k tomu binar s apo optikou, oba tubusy stejná kvalita optiky. Takže okamžitý bezprostřední pohled bez přendávání okulárů, což mělo zajistit relativně stejné podmínky. Rozdíly jsou v mechanice, ergonomii, váze atd, ale to bych zde řešit nechtěl. Zajímá mě, jestli se najde někdo, kdo porovnával tyto řady okulárů a k jakému případně došel výsledku.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Re: Vixen SLV x TV Delite
Měl jsem možnost zkusit kdysi SLV 2.5 + 4 a nějaký čas jsem měl Delite 4. U mě šlo o cca 2D a víc. Přišly mi také srovnatelně ostré. SLV jsou horší na jasné objekty (měsíc), odráží se v nich trochu světlo => vnitřní stavba není na úrovni Delite. Na cokoliv tmavšího si troufám říct (vzhledem k výhodné ceně SLV), že je to asi jen o tom, jestli si je člověk ochoten připlatit za větší zorné pole Delite. Osobně jsem v těchto ohniskových vzdálenostech skončil u TOE, které jsou lepší než obojí, a u 5 + 7 (což je zhruba těch 1.5D a trochu míň) u Nikon NAV-SW, které jsou lepší též (což ví málokdo. Přijde mi, že jsou v západním světě celkem neznámé).
Jinak z těch dvou bych volil Delite.
Jinak z těch dvou bych volil Delite.
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII, SG2.1x42H, Artes HR6x21, Zeiss SFL 8x40
Nedávno som sa pozeral na mesiac s Vixenom SLV 6mm a po ňom s Delite 4mm. Kvalita obrazu v SLV nebola zlá, ale veľmi mi vadili odlesky o ktorých píše aj Vrenn. Tieto odlesky sú citeľné aj pri pozorovaní jasnejších hviezd. V Delite sa mi zdal obraz lepší ako v SLV a bez rušivých odleskov. Takže za mňa ten rozdiel v cene je za kvalitu obrazu, neprítomnosť rušivých odleskov a samozrejme väčšie zorné pole.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Já to uzavřu asi takhle, odlesků jsem si nějak nevšiml, ovšem na nekontrastních objektech (Měsíc téměř v úplňku) byl De-lite lepší v kontrastu zobrazení mini kráterů. Ve Vixenu jsem viděl vše co v De-lite, ale ten kontrast na hranách mini kráterků tam u Vixenu nebyl tak výrazný. Takže nakonec o fous vítězí De-lite. V konečném rozhodnutí jsem zohlednil i ergonomii okuláru a tam mi naopak více vyhověl Vixen.Ale chci to na planety, takže ten fous kontrastu rozhodl pro řadu TV. Díky diskutujícím za poznatky.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.