Vstup ČR do ESO
Vstup ČR do ESO
Co si myslíte o přistoupení České republiky do ESO? Jak to podle Vás přispěje k rozvoji astronomie a příbuzných oborů v České republice.
Jsou podle vás prostředky, vynaložené na přistoupení adekvátní? (225 miliónů vstupní poplatek, dále 30 miliónů Kč ročně)
V. K.
Jsou podle vás prostředky, vynaložené na přistoupení adekvátní? (225 miliónů vstupní poplatek, dále 30 miliónů Kč ročně)
V. K.
Vstup ČR do ESO
Sice s křížkem po funuse, ale pámbu zaplať za to!
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2030
http://www.ian.cz/detart_fr.php?id=2030
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Vstup ČR do ESO
Já osobně jsem pro vstup, i když vstupní poplatek nenní nemalá částka. Získáme tím jako stát přístup k největším dalekohledům v Jižní Americe. Jestli se začne stavět OWL, tak možná i k největšímu "kukátku" na světě. Zkrátka je to dobrá příležitost pro české lidi, kteří mají na to, aby se dostali mezi světovou špičku. Nemusí tak odcestovat do zahraničí a k Jižní Americe "se drápat" přes cizí astronomické instituce 
Vstup ČR do ESO
VK napsal:
V. K.
Adekvátní poplatky to budou pouze pokud platí stejný poplatky ve stejný výši i všechny ostatní členové ESO.
V. K.
Adekvátní poplatky to budou pouze pokud platí stejný poplatky ve stejný výši i všechny ostatní členové ESO.
Tomáš Havlík &&www.astrodenik.wz.cz
-
PetrKubala
Vstup ČR do ESO
Tomek napsal:
Ty poplatky jsou přímo úměrné HDP jednotlivých států..myslím
Ty poplatky jsou přímo úměrné HDP jednotlivých států..myslím
Vstup ČR do ESO
Pár informací o ESO si můžete přečíst zde:
http://www.radio.cz/cz/clanek/82670
"Jsou to otevřené dveře ke špičkové technice a k obrovské databance astronomických poznatků".
Habl
http://www.radio.cz/cz/clanek/82670
"Jsou to otevřené dveře ke špičkové technice a k obrovské databance astronomických poznatků".
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Vstup ČR do ESO
mmachon napsal: Nemusí tak odcestovat do zahraničí a k Jižní Americe "se drápat" přes cizí astronomické instituce 
Může "se drápat" přes naši astronomickou instituci
Ne, v tom to opravdu není.
Výhoda spočívá v určitém zjednodušení přístupu zaměstnanců našich vysokých škol a pracovišť akademie věd k příležitostem a penězům, které nabízí ESO. Dále ESO se stává "o trošku" větší organisací - má o člena víc.
Už dříve se naši kvalitní vědečtí pracovníci dostávali na špičková světová pracoviště. Například už r. 2004 se do ESO dostal dr. Stanislav Štefl.
Změna je v tom, že ČR je dnes normálním partnerem ESO.
V. K.
Může "se drápat" přes naši astronomickou instituci
Ne, v tom to opravdu není.
Výhoda spočívá v určitém zjednodušení přístupu zaměstnanců našich vysokých škol a pracovišť akademie věd k příležitostem a penězům, které nabízí ESO. Dále ESO se stává "o trošku" větší organisací - má o člena víc.
Už dříve se naši kvalitní vědečtí pracovníci dostávali na špičková světová pracoviště. Například už r. 2004 se do ESO dostal dr. Stanislav Štefl.
Změna je v tom, že ČR je dnes normálním partnerem ESO.
V. K.
Vstup ČR do ESO
VK napsal: Co si myslíte o přistoupení České republiky do ESO? Jak to podle Vás přispěje k rozvoji astronomie a příbuzných oborů v České republice.
V. K.
Je to sice relativně dost peněz, ale ze srdce to naší astronomii potažmo našim astronomům přeji. Umím si představit to vzrušení, mít možnost pracovat na těch "kukátkách" ;D v Chile. Musí to být úžasné.
V. K.
Je to sice relativně dost peněz, ale ze srdce to naší astronomii potažmo našim astronomům přeji. Umím si představit to vzrušení, mít možnost pracovat na těch "kukátkách" ;D v Chile. Musí to být úžasné.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Vstup ČR do ESO
Jedinečná šance, která se určitě neodmítá.
A peníze... ? Na to by muselo vzniknout nové téma, ale to s astronomií nemá moc společného
A peníze... ? Na to by muselo vzniknout nové téma, ale to s astronomií nemá moc společného
Vstup ČR do ESO
mkcz napsal:
Já nerozlišuji "naše" a "cizí" astronomy. Setkal jsem se se spoustou blbců v astronomii. Největší srážka ve vesmíru je srážka s blbcem a já jsem zažil v tomto smyslu období velkého bombardování. Zanechalo to na mě (bohužel) určité následky. Dnes si připadám trochu jako Měsíc. Bohužel znám i jednu takovou osobu v Ondřejově (hrůza!).
Já říkám: mnohem lépe se domluvím se seriózním člověkem anglicky, než s neseriózním česky.
Seriózním lidem přeji příležitost na VLT. Těm neseriózním ji naopak nepřeji.
V. K.
Já nerozlišuji "naše" a "cizí" astronomy. Setkal jsem se se spoustou blbců v astronomii. Největší srážka ve vesmíru je srážka s blbcem a já jsem zažil v tomto smyslu období velkého bombardování. Zanechalo to na mě (bohužel) určité následky. Dnes si připadám trochu jako Měsíc. Bohužel znám i jednu takovou osobu v Ondřejově (hrůza!).
Já říkám: mnohem lépe se domluvím se seriózním člověkem anglicky, než s neseriózním česky.
Seriózním lidem přeji příležitost na VLT. Těm neseriózním ji naopak nepřeji.
V. K.
Vstup ČR do ESO
To VK: odpovídal jsem na toto:
Co si myslíte o přistoupení České republiky do ESO? Jak to podle Vás přispěje k rozvoji astronomie a příbuzných oborů v České republice.
V. K.
Tam nikde nic o blbcích ať již domácích či zahraničních nebylo. Já tolik kontaktů v astronomii nemám, takže jsem žádné nepotkal.
A protože jsem trochu patriot, mám radost, že naše země a její astronomové mají tu šanci pracovat na špičkových pracovištích. Myslím, že každý z nás tady na fóru by se rád do takové observatoře podíval. Já tedy určitě.
S pozdravem mkcz
V. K.
Tam nikde nic o blbcích ať již domácích či zahraničních nebylo. Já tolik kontaktů v astronomii nemám, takže jsem žádné nepotkal.
A protože jsem trochu patriot, mám radost, že naše země a její astronomové mají tu šanci pracovat na špičkových pracovištích. Myslím, že každý z nás tady na fóru by se rád do takové observatoře podíval. Já tedy určitě.
S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Vstup ČR do ESO
Tak s tím souhlasím, že by se většina z nás ráda podívala na VLT.
A že jsi ještě nepotkal žádného blbce v astronomii? Tak to buď jedině rád
V. K.
A že jsi ještě nepotkal žádného blbce v astronomii? Tak to buď jedině rád
V. K.
Vstup ČR do ESO
Hodnotit adekvátnost výše vstupního a dalších pplatků je obtížné, neb vše je relativní a cena obecně je školní příklad. Každý fanoušek astronomie Vám řekne, že to je super a cenu je třeba zaplatit. každý, kdo je fanouškem něčeho jiného Vám odpoví,že to jsou vyhozené peníze. Tady je asi celkem zbytečné klást takové otázky, neb cílová oslovovaná skupina není reprezentačním sociologickým vzorkem a výsledek je předem znám 
Druhý pohled : ať si každý, kdo by měl přece jen trochu pochybností, vzpomene, co všechno už ČR z různých důvodů zaplatila a co pravděpodobně ještě zaplatí. Takže každé prostředky, za které něco konkrétního a užitečného nakoupíme, jsou užity dobře. Ať se jedná o ESO, pečovatelské domy nebo ekologii. Homer
Druhý pohled : ať si každý, kdo by měl přece jen trochu pochybností, vzpomene, co všechno už ČR z různých důvodů zaplatila a co pravděpodobně ještě zaplatí. Takže každé prostředky, za které něco konkrétního a užitečného nakoupíme, jsou užity dobře. Ať se jedná o ESO, pečovatelské domy nebo ekologii. Homer
Vstup ČR do ESO
No mozna je taky otazka jestli si muzeme dovolit v ESO nebyt. Kdyz jsme se vydali cestou evropske integrace...
Vstup ČR do ESO
Janek8 napsal: No mozna je taky otazka jestli si muzeme dovolit v ESO nebyt. Kdyz jsme se vydali cestou evropske integrace...
My se ostatně ani nemůžeme nevydat cesou evropské integrace. Ležíme uprostřed Evropy (a na rozdíl od Švýcarska nemáme vhodná specifika, která by nám umožnila spokojeně si žít v určité izolaci).
Máš samozřejmě pravdu.
V. K.
My se ostatně ani nemůžeme nevydat cesou evropské integrace. Ležíme uprostřed Evropy (a na rozdíl od Švýcarska nemáme vhodná specifika, která by nám umožnila spokojeně si žít v určité izolaci).
Máš samozřejmě pravdu.
V. K.