Xtrans

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11599
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Xtrans

#16

Příspěvek od Psion »

Každý výrobce se snaží svou extravagantní technologie vychválit tak, aby přesvědčil kupující a zároveň jim poskytl něco, s čím se mají cítit nadstandartně. Většinou to jsou ale jenom marketingové řeči, stejně jako tomu bylo v případě čipu Foveon, podívejme se dnes kde je foťáků Sigma s tímto čipem konec. Myslím že Fujifilm dělá dobré foťáky, ale řada marketingových řeči je tak trochu iluzí. Pěkně to se shrnuje tento článek.

https://petapixel.com/2017/03/03/x-tran ... aims-test/
Uživatelský avatar
hades
Příspěvky: 3411
Registrován: 01. 11. 2017, 10:02
Věk: 41

Re: Xtrans

#17

Příspěvek od hades »

mike píše: 07. 07. 2023, 00:07 Off-topic poznámka: jakkoli respektuji pravidla inzerní části fóra, nemohu si (už po několikáté) nevšimnout jednoho jejich nepříjemného důsledku. Opakovaně se stává, že inzerent ve snaze vychválit prodávané zboží použije tvrzení, které je buď vysloveně nepravdivé nebo přinejmenším zavádějící nebo sporné, a pokud na tuto skutečnost někdo upozorní, je jeho příspěvek s odvoláním na pravidla buď úplně smazán nebo oddělen do samostatného vlákna. Původní tvrzení ale v inzerátu zůstane a může potenciální kupce uvést v omyl, často podepřený úvahou "kdyby to nebyla pravda, tak na to někdo upozorní". (On sice upozornil, ale vidět to už není.) Berte to, prosím, jako námět k zamyšlení.
Oddělení OT diskuze proběhlo tak, aby si případný zájemce mohl snadno tuto diskuzi najít. Prolinkování je obousměrné. AF nemůže nijak zasahovat do obchodů, které zde probíhají, ani do "reklamy", kterou inzeráty obsahují. Je na každém kupujícím a prodávajícím, jak se k tomu postaví, a zda si bude ověřovat pravdivost faktů, které inzeráty obsahují.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Uživatelský avatar
Tharos
Příspěvky: 688
Registrován: 29. 02. 2008, 15:58

Re: Xtrans

#18

Příspěvek od Tharos »

Psion píše: 07. 07. 2023, 07:47 Každý výrobce se snaží svou extravagantní technologie vychválit tak, aby přesvědčil kupující a zároveň jim poskytl něco, s čím se mají cítit nadstandartně. Většinou to jsou ale jenom marketingové řeči, stejně jako tomu bylo v případě čipu Foveon, podívejme se dnes kde je foťáků Sigma s tímto čipem konec. Myslím že Fujifilm dělá dobré foťáky, ale řada marketingových řeči je tak trochu iluzí. Pěkně to se shrnuje tento článek.

https://petapixel.com/2017/03/03/x-tran ... aims-test/
Velmi zajímavé čtení, díky za odkaz!
Uživatelský avatar
astrolama
Příspěvky: 575
Registrován: 23. 03. 2022, 11:22
Bydliště: Zákupy
Věk: 38

Re: Xtrans

#19

Příspěvek od astrolama »

To já zas nechtěl spustit bouřlivou debatu, jen mi to přišlo divný to tvrzení, všichni tu víme, že červené filtry v bayerovce (nebo Xtrans) to je jedno propouštějí až někam 900nm a to co určuje tu křivku citlivosti je absorbční filtr který už z principu bude podobný všech foťáků (vyjma speciálů pro astro), nikdo přece nechce růžovohnědý fotky.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Uživatelský avatar
martbad
Příspěvky: 192
Registrován: 20. 01. 2014, 20:32

Re: Xtrans

#20

Příspěvek od martbad »

souhlas.

Off-topic poznámka: jakkoli respektuji pravidla inzerní části fóra, nemohu si (už po několikáté) nevšimnout jednoho jejich nepříjemného důsledku. Opakovaně se stává, že inzerent ve snaze vychválit prodávané zboží použije tvrzení, které je buď vysloveně nepravdivé nebo přinejmenším zavádějící nebo sporné, a pokud na tuto skutečnost někdo upozorní, je jeho příspěvek s odvoláním na pravidla buď úplně smazán nebo oddělen do samostatného vlákna. Původní tvrzení ale v inzerátu zůstane a může potenciální kupce uvést v omyl, často podepřený úvahou "kdyby to nebyla pravda, tak na to někdo upozorní". (On sice upozornil, ale vidět to už není.) Berte to, prosím, jako námět k zamyšlení.
[/quote]
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24319
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Xtrans

#21

Příspěvek od MilAN »

Psal jsem to vícekrát:: nesnáším tyhle zásahy. Začne -li se někde o něčem diskutovat, měla by na tom místě doběhnout celá diskuse. Zbytečné a rušivé zásahy tam , kde se diskutuje a kde diskuse funguje
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Re: Xtrans

#22

Příspěvek od MMys »

Ale to by se to odehrálo v bazaru, a tam to fakt není úplně OK.

Ohledně X-trans. Nevím, proč by to mělo být pro astro tak zázračné. Zrovna červená a modrá která nás zajímá docela hodně (reflexní a emisní mlhoviny) je tam ze všech pixelů nejvíc nařídko. V rastru opakování je R:G:B v počtech 5:2:2. Zeleného naopak na obloze moc není, Ať si kdo chce co chce říká, a jaké algoritmy má, fyziku prostě neukecá. Nejlepší poměr S/N bude mít zelená, na denní foto kde je dost světla to bude výborné i v R a B. Je jasné, že interpolací ten šum dost zmizí, ale prostorové rozlišení pro R a B bude prostě menší,a šance že foton trefí červený nebo modrý pixel také. Pokud jsou pixely dostatečně malé, tak spot optiky (kor na astro nezacloněné) bude větší než ta matice 6x6 pixelů, ve které se to opakuje a moc to vadit nebude. A menší množství pixelů částečně zachrání ten v červené propustnější AA/IR blok filtr, ale neviděl bych v tom nějaký zázrak. Prostě to je jen jinak udělaný senzor a spousta marketingových keců okolo, jak je to super. Po opravení prvních nepovedených interpolačních algoritmů, které dělaly takové "vlnkovaté" artefakty už výstup vypadá normálně a podle mě to ani slepým testem (pokud nebude provedený na nějakém cíleně nachystaném obraze) nepůjde poznat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět