S hrůzou jsem zjistil, že převážná většina snímků z poslední doby je totálně domršená (extrémně přeostřená a vyžehlená) pomocí nedávno vydaných pluginů pro dekonvoluci, odstraňování hvězd, odšumování od Russella Cromana. Osobně ten balík SW považuji po PixInsight za jeden z nejlepších programátorských počinů v téhle oblasti. Sám pluginy používám, ale tak, že to na snímcích v podstatě nepoznáte. Pomáhá mi to získat zpět část ostrosti, když už to seeing na rozlišení 0.45"/pixel dost často nedovolí (což jsem ostatně dělal i v minulosti, ale značně složitěji). A pomáhají mi ty pluginy i ve zpracování narrow-band snímků.
Bohužel to vypadá, že lidé nemají soudnost, někteří absolutně žádnou, a značná část z nich przní pomocí chybného použití toho SW snímky nehorázným způsobem. A nebo si myslí, že ten SW udělá výbornou astrofotku i z mizerných (nedostačujících) dat. Bohužel, neudělá. A je to fest vidět. Schválně, dejte si na AstroBin vyhledat třeba snímky M51 nebo M101 z poslední doby, a koukněte se na ně v plném rozlišení. Většinou fakt tristní pohled
A proč jsem to téma založil ?
1) Aby hlavně začátečníci pochopili, že je to pouze pomůcka, jak se říká spíš "třešnička na dortu" pomocí které lze z kvalitních dat dostat maximum. A že to není nástroj ke snadné a rychlé astrofotografii, který nahradí hodiny až desítky hodin expoznování (nikdy nebude, fyzikální limity prostě nelze přemoci, pouze s k nim dá maximálně přiblížit).
2) Můžeme tu diskutovat optimální nastavení parametrů a různé filozofie použití těch plug-in modulů.