Horal napsal: No Pavle, nevím, jestli si zasloužím označení profík. Spíš ne. Ale je fakt, že dávám přednost vyhledávání objektů pomocí map. Je to možná méně pohodlné, ale o to víc zábavné. A na to je DOBSON ideální.
No a jistou míru motorizace lze zajistit poncetovou plošinou. Pak je možné pozorovaný objekt udržet v zorném poli dostatečně dlouho. A za menší výdaje.
Kdysi jsem o paralaktice uvažoval, Ale okolnosti, názory, zkušenosti jiných mi to rozmluvily. A dnes jsem rád. Nepopírám výhody paralaktiky, ale svým zaměřením jsem dnes už spíš "dobsonista".
Jediné, kde DOBSON dle mého názoru zcela pohoří, je pozorování planet na denní obloze. Tady není čeho se chytit a tak nemám vůbec představu, jak bych cokoliv dobsonem hledal. Snad jen s pomocí v noci ustavené montáže a NAVIGATORu.
Libore, jen nebuď tak skromný. Tvůj dvojpalcový okulár má velké zorné pole a díky tomu jsi velice rychlý. Rychlejší, než já s paralaktikou, pokud jsi už tenhle objekt několikrát sledoval.
Jinak je to věc vkusu. Já jsem měl azimutální montáž a hledal jsem objekty také podle hvězd. Občas to byl ale opruz, pokuď jsem hledal dlouho. Tohle mi s paralaktikou odpadá, protože plně důvěřuji souřadnicím a své montáži. Ale to přeci víš, však jsme několikrát pozorovali. Díky Tobě jsem měl možnost mrknout i Dobsonem, je to dobrý dalekohled.... ale záleží na člověku, co zvolí. Já bych klidně šel znovu do paralaktiky.......
Těším se na další společné pozorování!

Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100