Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
HonzaRiha
Příspěvky: 3
Registrován: 13. 02. 2023, 12:05

Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#1

Příspěvek od HonzaRiha »

Jsem v astro technice spíš začátečník. Chtěl bych se zeptat, zda by mi někdo dokázal poradit s mým problémem.
Zakoupil jsem si Bresser Messier NT 150 / 1200, EXOS 2, Goto.
A teď zkusím popsat můj problém, raději co nejpodrobněji...
Vezmu stativ, srovnám mu délky nohou, aby byly stejné. Postavím ho na vodorovnou rovinu.
Stanoviště jsem si našel takové, že mám přesně v azimutu 360° komín elektrárny.
Nastavím "severní" nohu stativu na sever.
Připevním montáž EXOS 2, zkouknu libelu ( i když jsem už i tu podlahu měřil vodováhou ).
Odstraním krytky polárního hledáčku a pomocí dvou párů protichůdných šroubů srovnám v azimutu a deklinaci na kříž v tom hledáčku Polárku.
Nasadím tubus, srovnám ho v RA a DE do vodováhy, pak ho otočím do pozice Polar Home ( šipky na montáži proti sobě ).
Přidělám napájení a připojím Handbox. Zapnu ho.
Nastavím datum, čas a pozici.
A teď - pokud v tu chvíli vyberu např Slunce, Venuši, Mars nebo Jupiter a dám sledovat - najede mi vždy "skoro" přesně na tyto objekty.
Ale já chci zkalibrovat přesné nastavení - nasměrování tubusu co nejpřesněji. Vyberu proto z Menu Handboxu "Aligns the telescope with two stars", nabidne mi několik hvězd, které jsou právě nad obzorem - nyní např. Procyone, Rigel, Betelgeuse, Capellu,... Vyberu si jeden, stisknu Enter a čekal bych, že mi tubus najede "podobně nepřesně" na vybraný objekt. A právě můj problém je, že mi najiždí jinam, tak 10-15° jinam, což pak přo dorovnání na střed v okuláru je tak 15 min točení motory....
Zkoušel jsem to už asi 7x, pokažde před pokusem vždy tubus do PolarHome, vypnout napájení a začít z čisté vody... Vždy neúspěch.
Dokázal by mi někdo poradit, co dělám špatně ?
děkuji.
Uživatelský avatar
decmen
Příspěvky: 415
Registrován: 26. 08. 2019, 14:31
Bydliště: Chlumec nad Cidlinou
Věk: 62

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#2

Příspěvek od decmen »

Jestli to čtu dobře, tak Polárka nemá být "na kříži", ale na té kružnici okolo a v pozici, kterou ti ukáže třeba aplikace v telefonu.
triedr 20x80, ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
Uživatelský avatar
mike
Příspěvky: 1131
Registrován: 05. 02. 2022, 23:47
Bydliště: Luštěnice
Věk: 50

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#3

Příspěvek od mike »

V manuálu ke GoTo je popsané, jak tu správnou polohu nastavit pomocí stupnic kolem polárního hledáčku (str. 21-22, Polar Alignment). Ale jednak je to otrava, jednak se tím postupem podle návodu při určitých pozicích polárky nedá udělat s nasazeným dalekohledem. Takže je v praxi jednodušší buď použít nějakou tu aplikaci a nebo starou dobrou "Kochab method". Ta využívá toho, že hvězda Kochab (β UMi, druhá nejjasnější hvězda Malého vozu) je od poměrně přesně opačným směrem od severního pólu než Polárka, takže v převracejícím polárním hledáčku má být polárka od pólu stejným směrem jako je na obloze Kochab od Polárky. Většinou jsem to dělal tak, že jsem současně pravým okem koukal do polárního hledáčku a levým na oblohu a natočil si RA osu tak, aby směr té čáry odpovídal směru, který vidím na obloze. Pak už se jen dostrká Polárka do příslušného kroužku a je ustaveno.

Nemyslím si ale, že tohle je ten problém. Polárka je od pólu asi 40', taková chyba v ustavení by neměla způsobit odchylku 10-15° při hledání objektu. Dokonce jsem nejednou s lajdáckým ustavením "Polárka do středu" pozoroval a tracking nijak tragicky neujížděl. A už vůbec nedává smysl, že by se ta chyba projevovala u hvězd, ale u planet ne. Docela by mne zajímalo, jak to dopadne, když se zkusí některá z těch hvězd, které zlobí při alignmentu, rovnou vyhledat, jestli to taky najede špatně nebo jestli je chyba rozumná jako u planet. A taky by stálo za pokus zkusit tenhle postup, jestli náhodou "home position", jak ji předpokládá montáž, není odlišná od toho, co ukazují značky na montáži.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24315
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#4

Příspěvek od MilAN »

Je celkem zbytečné dávat stativ do vodováhy- to se srovná potom pomocí šroubů na nastavení hlavy montáže. Pokud to najíždí o 10-15°vedle, překontroloval bych správné nastavení času ( letní/SEČ ) a správné nastavení souřadnic ( stačí s přesností na stupně a desítky minut). I když by byla odchylka 10-15°, není potřeba přejíždět přeci 10 minut . Je potřeba nastavit větší rychlost pohybu - nastavení přímo na ručce na vyšší rychlosti. Odchylka v namíření na Polárku ( střed kříže oproti nastavení do kroužku) nepovede k tak velké odchylce. Chybu bych hledal i v nastavení správné výchozí pozice.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
HonzaRiha
Příspěvky: 3
Registrován: 13. 02. 2023, 12:05

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#5

Příspěvek od HonzaRiha »

mike píše: 13. 02. 2023, 12:57 Docela by mne zajímalo, jak to dopadne, když se zkusí některá z těch hvězd, které zlobí při alignmentu, rovnou vyhledat, jestli to taky najede špatně nebo jestli je chyba rozumná jako u planet.

dobrej nápad, hned, jak bude jasno, vyzkousim, dik za myslenku !!
HonzaRiha
Příspěvky: 3
Registrován: 13. 02. 2023, 12:05

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#6

Příspěvek od HonzaRiha »

MilAN píše: 13. 02. 2023, 13:00 Je celkem zbytečné dávat stativ do vodováhy- to se srovná potom pomocí šroubů na nastavení hlavy montáže.
to si myslim taky, ale uz jsem zkousel kde co
MilAN píše: 13. 02. 2023, 13:00 překontroloval bych správné nastavení času ( letní/SEČ ) a správné nastavení souřadnic ( stačí s přesností na stupně a desítky minut). I
u času a souřadnic jsem si jistej, dělám navíc ještě geocaching, takže v tomhle se pohybuju. Navíc těch 10-15° není jen v RA právě, kdyby to bylo jen v jedné souřadnici, šel bych s kontrolu někam tím směrem.... Navíc by asi najižděl blbě i na ty jasný planety...
ja mám podezření na bug v SW, ale chci vyloučit, že chyba není "mezi klávesnicí a židlí"...
PZeman
Příspěvky: 10
Registrován: 28. 05. 2019, 22:32

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#7

Příspěvek od PZeman »

Už si na to presne nepamatuji, ale u této montáže jsem 'zápasil' s podobným nedostatkem. Jak se dívám do svých záznamů, udelal jsem si poznamku, že "ubrání 20 minut z pásmového času odpovídá +/- optimálnímu nastavení GOTO" - zrejmě jsem tím myslel, že objekt byl s tolerancí v hledáčku, ne přesně na souradnici. I já jsem tehdy nabyl dojmu, že problém je nejspíš někde v programu GOTO, ale s tou korekcí to fungovalo a dál jsem to neřešil. Snad by pomohl upgrade firmware...
P.Z.
Uživatelský avatar
mike
Příspěvky: 1131
Registrován: 05. 02. 2022, 23:47
Bydliště: Luštěnice
Věk: 50

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#8

Příspěvek od mike »

Nebýt těch planet, tak bych si tipnul, že to bude tou home position (že neodpovídá značkám na hlavě montáže). Exos-2 jsem měl bez GoTo, ale u EQ6-R to takhle mám: tam sice značky nejsou, ale když jsem provedl ten odkazovaný postup, výsledná pozice, kam montáž zaparkovala, byla viditelně odlišná od toho, co se tvrdí v popisu. Dalekohled mířil dost mimo Polárku (nebyla ani v zorném poli hledáčku) a RA osa taky zdaleka nebyla v poloze "závažím dolů", ale odhadem tak 10° mimo. Podstatné ale je, že když před zapnutím dám montáž do téhle polohy, odchylka první hvězdy je v mezích toho, jak přesně jsem ji schopen podle stupnice (nastavil jsem si tam nuly) zreprodukovat.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Alamrob
Příspěvky: 182
Registrován: 01. 02. 2018, 14:43
Bydliště: Zastávka
Věk: 51

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#9

Příspěvek od Alamrob »

Nikdo to nikde ještě neřekl, ale Bresser Exos 2 GoTo systém bych zařadil do kategorie výrobků, kterým se raději vyhnout. Měl jsem dva (jeden ještě mám), a u obou jsem měl přesně stejné problémy, které popisuje Honza Riha. Vyřešila je pak procedura, kterou sem na forum napsal Milan a Mike na ni ve svém prvním přízpěvku v tomto vlákně odkazuje. Jenže...

Když se vyřeší problém s ustavením, a člověk má radost, že montáž zkrotil, tak zjistí, že montáž má další problémy. Mezi ty největší patří:

- pípání, které má hlasitost alarmu proti zlodějům (dá se snad omezit zabalením reproduktoru do molitanu, ale to vyžaduje rozmontování ovládání a nevím teď, jestli se tam nějaký molitan vejde. Ustřihnutí toho reproduktoru by tento problém vyřešilo, ale zase člověk nebude varován v případě, kdy se montáž zastaví, jakmile dosáhne meridiánu. A to je druhý problém montáže:

- pokud člověk sleduje objekt z východní strany oblohy a dojde k meridánu, montáž se zastaví a spustí alarm, který musí vzbudit všechny sousedy. Na displeji se objeví upozornění, že montáž dosáhla meridiánu a dále pokyn, aby člověk zmáčkl nějakou klávesu (nepamatuji si kterou), a montáž provede meridian flip (je tam i možnost meridian flip neprovádět, ale když se tato možnost vybere, tak montáž za několik sekund spustí stejný alarm, takže jediná možnost je meridian flip povolit). Jenže montáž po provedení meridian flipu už ten objekt, který sledovala, nenajde (to může být způsobeno i kónickou chybou, která není korigovaná, ale z mé zkušenosti vím, že dalekohled míří po meridian flipu úplně jinam, než se nachází objekt. Hledal jsem v manuálu, jak v případě dosažení manuálu pokračovat ve sledování dál bez meridian flupu, ale o tom,že montáž po dosažení meridiánu spuatí alarm a vyžaduje od uživatele akci, se v manuálu vůbec nepíše - a už vůbec ne o tom, jak se vyhnout meridian flipu.

- to, že si montáž nepamatuje poslední zadané datum (mám tam vždy po spuštění rok 3031), to už je jen maličkost.

Programátoři místo toho, aby se soustředili na vychytání much, tak vymýšleli hlouposti, jako že si člověk může spočíst zvětšení dalekohledu, když zadá ohniskovou vzálenost dalekohledu a okuláru. To si přece každý spočte zpaměti, na to nepotřebuje kalkulačku na ručce k montáži. A je tam spousta dalších nepotřebných věcí v menu ručky.

A třešničkou na dortu je, když montáž někdy, nevysledoval jsem přesně kdy, při ustavování NENABÍDNE ŽÁDNOU HVĚZDU, na kterou by se dala ustavit. To už je na zavraždění programátorů, kteří to programovali.

Kdyby to dělala jen jedna montáž, tak si řeknu, že mám smůlu na vadný kus, ale stejně se chovaly obě montáže, které jsem měl.

Až budu mít víc času tak se podělím o další zkušenosti. Montáž je použitelná, ale jen když má člověk dobré nervy. Omlouvám se, jestliže jsem místo řešení problému s ustavením popsal další problémy, které nastanou, až se ti podaří montáž ustavit ;) .
Uživatelský avatar
mike
Příspěvky: 1131
Registrován: 05. 02. 2022, 23:47
Bydliště: Luštěnice
Věk: 50

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#10

Příspěvek od mike »

Tak díky za potvrzení, že jsem udělal dobře, když jsem si místo GoTo pořídil jen set s motorky. :-)
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Uživatelský avatar
astrolama
Příspěvky: 568
Registrován: 23. 03. 2022, 11:22
Bydliště: Zákupy
Věk: 38

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#11

Příspěvek od astrolama »

Ahoj, mám taky tuhle montáž a můžu popsat další potíž. Mám v ručce firmware 2.3 a po zadání align montáže na 2 hvězdy mi stejně zaměří jen jednu a ve výsledku to nemíří na objekty uplně správně. Například jsem zaměřil na Vegu a pak najel na M13 a OK ale na M31 už ne. Nenajelo to ani na Měsíc dobře. Když jsem zaměřil na Deneba tak jsem M31 měl OK, ale zase ne M13. Nevím co to tam ta ručka přepočítává, ono bylo vpodstatě jedno ať dávám align na jednu hvězdu nebo dvě, chovalo se to stejně. Tři hvězdy jsem ani nezkoušel tam mi to nabízelo ještě Rasalhague a ten mám zapovězený vrbou na zahradě. Nic nepřekonatelného prostě se na žádané místo dostrkám šipkama, ale takové GOTO s chabým výběrem a přesností je dost naprd.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 848
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 52

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#12

Příspěvek od mirkovacik »

Alignmet (zarovnanie) je prave o tom, ze sa zrovna nastavenie v softveri so skutocnym nastavenim dalekohladu. Cim viac objektov na zrovanie sa pouzije, tym lepsie pre dalsie najazdy. Treba postupovat podla navodu. Potom to nemoze zle fungovat.

Odoslané z SM-M526BR pomocou Tapatalku

Uživatelský avatar
astrolama
Příspěvky: 568
Registrován: 23. 03. 2022, 11:22
Bydliště: Zákupy
Věk: 38

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#13

Příspěvek od astrolama »

Četl jsi ho? Já ano, tam píší, že se má pro 2-3 alignment pustit "synchronization" pak vybrat nějaký messierovský objekt a po najetí na něj se má zarovnat ten Saturn doprostředka okuláru a dát enter. Ne to není džouk.
Teď hádám naco je pak v té nabídce 2-3 star alignment, když ho dám najedu na první hvězdu, dorovnám, potvrdím a na displeji se mi zobrazí "aligned" a dál nic.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Uživatelský avatar
mirkovacik
Příspěvky: 848
Registrován: 10. 06. 2015, 17:26
Věk: 52

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#14

Příspěvek od mirkovacik »

No, mám inú montáž, takže som si ho predtým nečítal. Ale teraz som si ho už prečítal a nevidím tam niečo špecifické. Čítal som anglickú verziu, možno nejaký preklad môže niečo pohlúpiť. A úplne presne, nenašiel som manuál k Bresser EXOS 2 GoTo, ale k Instruction Manual Bresser Goto-Kit for equatorial EQ-5 Mounts (https://www.teleskoop.ee/wp-content/upl ... manual.pdf). Ale obrázkovo je to tá istá rúčka ako na tom EXOSe, tak snáď je to to isté.

Mne príde, že "potvrdím a na displeji se mi zobrazí "aligned" a dál nic" je OK, montáž si myslí, že je zarovnaná.

Podľa manuálu mi vychádza, že to má funkciu synchronizácie na ďalších objektoch, ale nie že by sa to malo alebo muselo vykonať (" že se má pro 2-3 alignment pustit "synchronization""). Ja to vnímam ako funkciu, ktorú môžeš použiť kedy chceš/potrebuješ.

Ak sa spraví alignment goto na objekt napr. v okolí rovníka na východe, tak pri goto na vzdialený objekt (napr. na rovníku na západe alebo pri póle...) sa chyba môže dosť zväčšovať. To je to, že to nájde M31 ale nie M13 a naopak.

Ja používam GoTo na EQ6-R cez Ekos, to je torchu iné, ale princíp rovnaký; rovno po zapnutí dám goto na objekt na východe okolo rovníka, zrovnám, potom goto na objekt na západe, zrovnám, goto na juhu dole alebo hore, zrovnám, samozrejme približne, podľa toho, čo je na oblohe, zasa z toho vedu netreba robiť. A odvtedy to už chodí presne. Ale prvé polohy treba dorovnávať.

Blbé je, keď ponúkne jediný objekt a ten máš za prekážkou... Ale tam by mala pomáhať tá dodatočná synchronizácia - že sa to zalignuje na 2 hviezdy a potom sa dá na treťom, štvrtom, piatom objekte synchronizácia. To by malo ísť na ľubovoľnom objekte, nielen na DSO objekte (aj v manuáli je messier napísaný ako "e.g.", teda napríklad). Ale čo presne to urobí, to je otázne. Veta "Celestial objects in the surrounding area are then approached more closely." je znepokojujúca, slová "objects in the surrounding area " evokujú, že spresnenie (synchronizácia) sa aplikuje iba v okolí daného miesta a neaplikuje sa na celý model zarovnania. (Slovo "Saturn" v manuáli je určite preklep. Určite sa myslí cieľový objekt.)
Uživatelský avatar
astrolama
Příspěvky: 568
Registrován: 23. 03. 2022, 11:22
Bydliště: Zákupy
Věk: 38

Re: Problém s kalibrací Breseer EXOS2 + Goto

#15

Příspěvek od astrolama »

Je to křáp. Když dám align 2stars má to najíždět na 2 a ne 1 a hlásit OK. Podle mě je chyba ve firmwaru.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Odpovědět