Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 2014
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#31

Příspěvek od Beda »

Další podařený report z návštěvy slunečních teleskopů na Teneriffe, díky za všechny sluníčkáře !
Autor vlákna promine, když se zastavím u předchůdce současných teleskopů, vakuového GCT ( Gregory-Coudé Teleskop ). Zmínka o jeho přestěhování z Locarna na Teneriffe v r. 1984 mě trochu zaskočila. Renovovaný teleskop se stejnou aperurou a provedení je totiž v původní observatoři na Locarnu Monti nad Lago Maggiore pod názvem IRSOL stále v provozu :) . (Zřejmě se jednalo o druhé, identické provedení ). Tato lokalita má ve srovnání se zbytkem střední Evropy vynikající seeing. Zvláště lehký opar nad hladinou jezera byl předzvěstí velmi dobrých podmínek. Lepší měla pouze observatoř na Capri, jejíž osud jsem tu kdysi také popsal.
Od 1.5.2022 byla vědeckou ředitelkou IRSOL (Istituto Ricerche Solari) v Locarnu jmenována prof. Dr. Svetlana Berdyugina, která tam bude pokračovat ve výzkumu slunečního magnetizmu a přesných měření polarizace s polarimetrem ZIMPOL, která se prováděla také v simultánních pozorováních na dalekohledu GREGOR a GCT Locarno. Na základě těchto zkušeností IRSOL přispěl touto polarimetrickou jednotkou pro největší sluneční dalekohled na světě DKIST (USA).
https://www.irsol.usi.ch/blog/new-director-22/
https://www.aanda.org/articles/aa/full_ ... 34-21.html
https://arxiv.org/abs/2201.03815
https://www.spiedigitallibrary.org/conf ... hort?SSO=1
Přílohy
Gregory_Coude 45 cn vakuum teleskop v Locarnu, Tesin.png
Gregory_Coude 45 cn vakuum teleskop v Locarnu, Tesin.png (953.43 KiB) Zobrazeno 2638 x
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#32

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Vidíte, že i dalekohled VTT prošel postupně určitým vývojem a je logické, že i on je vybaven systémem adaptivní optiky. Ten je umístěn mezi oběma svislými šachtami. V souvislosti s optickým designem VTT, jehož základem je reflektor, se nabízí úvaha, zda by nebylo lepší použít pro věžový sluneční dalekohled refraktor... Místo vstupního okna pod coleostatem by byl rovnou objektiv, atd. Ano, takovýto teleskop opravdu existuje, už jste ho mohli zahlédnout na mých fotkách z Roque de los Muchachos. Je to švédský dalekohled SST, který je současně druhým největším refraktorem na planetě, neboť jeho objektiv má čistý optický průměr 97 cm.


LaPalma ORM - 4.jpg
LaPalma ORM - 4.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 2622 x

Shwedish Solar Telescope má objektiv tvořený pouhou jednou čočkou. Korunová spojka má ohniskovou vzdálenost 20,3 m a její barevná vada je zde svým způsobem výhodou, neboť pomocí velmi úzkopásmových filtrů se vybírají jednotlivé vlnové délky. Občas je potřeba, aby byl objektiv přeci jen řádně korigován - v tomto případě je možné do svazku světla vřadit Schupmannův korektor ( Ludwig Schupmann se celý jeho profesní život snažil vyvinout účinný korektor, který by zjednodušil výrobu velkých čočkových objektivů tím, že na vstupu je pouze spojka a před ohniskem několikačočkový korektor. Úspěchu dosáhl těsně před smrtí a jeho snaha tak nějak zůstala spíše zapomenuta... ).
SST byl postaven na La Palmě v areálu ORM, kde nahradil jeho staršího a menšího sourozence o průměru 50 cm, což byl na svou dobu vynikající sluneční dalekohled. Mladší bráška byl při jeho zprovoznění zacloněm na 60 cm a po odladění systému AO a využití plné apertury ihned a bez problému dociloval rozlišení 70 km. Jako správný refraktorián si tímto přihřeji polívčičku, neboť jednoduchý refraktor SST vykazuje detaily na běžné úrovni GREGORa.

Poslední vloženou fotografií jsme se vrátili na La Palmu, abychom velmi krátce pojednali i o dalších významných dalekohledech umístěných na ORM, které nebyly předmětem našich exkurzí.



LaPalma ORM - 1.jpg
LaPalma ORM - 1.jpg (1.9 MiB) Zobrazeno 2622 x

Na snímku výše, který je pořízen od nejvyšší kóty ostrova, jsou popsány dobře viditelné jednotlivé observatoře. Stručný popis začneme zleva :

NOT - Nordic Optical Telescope - 2,5 m Ritchey-Chrétien F11, otevřená konstrukce na vidlicové altazimut. montáži
WHT - William Herschel Telescope - byl popsán
DOT - Dutch Open Telescope - 0,45 cm Cassegrain.
LT - Liverpool Telescope - 2 m Ritchey-Chrétien F10, otevř. konstrukce na altazimut. montáži, robotizovaný
SST - Shwedish Solar Telescope - byl popsán
INT - Isaac Newton Telescope - 2,54 m Cassegrain F15, otevř. konstrukce na vidlicové altaz.montáži
JKT - Jacobus Kapteyn Telescope - 1 m Cassegrain F8 + F15, otevřená konstrukce na equtoriální montáži, robotizovaný

Na předchozím snímku :

MT - Mercator Telescope ( Belgie ) - 1,2 m Ritchey-Chrétien Cassegrain + Nasmyth, F12, otevř. konstrukce na Altaz. montáži, polorobotizovaný


LaPalma ORM - 2.jpg
LaPalma ORM - 2.jpg (1.84 MiB) Zobrazeno 2615 x

Trochu stranou jsou další dva velké teleskopy :

GTC - Gran Telescopio Canarias - 10,4 m, byl popsán
TNG - Telescopio Nazionale Galileo ( Itálie ) - 3,58 m Ritchey-Chrétien Cassegrain + 2x Nasmyth, F11, otevř. konstrukce na altazimut. montáži


LaPalma ORM - 3.jpg
LaPalma ORM - 3.jpg (1.6 MiB) Zobrazeno 2615 x
Uživatelský avatar
Beda
Příspěvky: 2014
Registrován: 27. 03. 2004, 14:28
Bydliště: Kaliště u Ondřejova
Věk: 80
Kontaktovat uživatele:

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#33

Příspěvek od Beda »

SIRIUS-758 napsal: "Jako správný refraktorián si tímto přihřeji polívčičku, neboť jednoduchý refraktor SST vykazuje detaily na běžné úrovni GREGORa ".
Já tenhle správný postřeh ještě více přihřeji ;) . Ono to nebude jen v komplikované a náročné konstrukci GREGORa ! Ze simultánních měření seeingu, které jsme mezi Teneriffe a La Palma v sedmdesátých létech opakovaně prováděli, jednoznačně vyplynulo, že lepším seeingem disponuje La Palma !! Bohužel rozhodly peníze ( tedy spíše jejich nedostatek) o tom, že Německo začalo stavět VTT a později i GREGOR na Teneriffe, kde byla potřebná infrastruktura již vybudovaná. Naproti tomu na La Palma byla té době byla pouze jedna věž s teleskopem a kamenitá cesta k ní. Nic víc. Příležitosti usadit se tam, se později chopilo Švédsko, Holandsko a další země.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#34

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Pomalu se dostáváme k závěru astronomické části mého reportu, takže zbývá poreferovat o bezprostředních zkušenostech s tmou, a to téměř výhradně na La Palmě. To proto, že na Tenerife na toto nebylo tolik prostoru... Nečekejte ode mne odvážná konstatování, že jsem viděl 8-mou magnitudu neozbrojeným okem a podobná tvrzení o početných "vypalovačkách", atd. Žádnou výjimečnou noc jsme ani nezažili, přesto se všichni zúčastnění, kteří neměli dosud možnost nějakou lokalitu se špičkovou oblohou navštívit, shodli na tom, že takto pěkně Mléčnou dráhu ve Střelci, s kusem Štíra zapadajícím do moře, ještě neviděli. Měli jsme s sebou pár triedrů a hlavně 82 mm APM binar Honzy Zahajského. Já osobně jsem se nejvíc kochal pouhýma očima a spolu s ostatními jsme si rádi ráno přivstali, abychom v plné kráse viděli Canopus i některé části souhvězdí, které u nás zůstávají pod obzorem. Působivé bylo nad ránem vidět vysoko stojící Orion a Mars skoro v nadhlavníku. A stejně tak jsme zvečera se zájmem sledovali, jak Velký vůz vplul z části do moře...

Důležité pro nás bylo i srovnání kvality oblohy v místě infocentra ORM ( Roque De Los Muchachos Visitor Centre ), které je o cca 400 níž, než samotná "Chlapecká skála", s místem ubytování na severozápadní straně ostrova ve výšce 640 m.n.m. V podstatě jsme žádný rozdíl nezaznamenali, nicméně nebyla možnost toto porovnat během jedné noci. Světelné znečištění je na La Palmě opravdu minimální a to díky důslednému dodržování zákona o světelném znečištění a daleko menší hustotě osídlení oproti Tenerife. Severozápadní oblast La Palmy je určitě nejvýhodnější oblast pro astronomické aktivity a jsem přesvědčen, že pro špičkovou oblohu zde bude stačit i podstatně menší nadmořská výška. Po návratu z expedice jsem ihned doma začal studovat meteorologické zákonitosti nejen v této části ostrova - především, kde je nejčastěji hranice inverze a výskytu oblačnosti v různé výšce. První hranice, kterou je prakticky nutné překonat, je pásmo 600 až 800 m.n.m. Nad touto hranicí rapidně narůstá číslo udávající počet bezoblačných nocí v roce ( je to přes 200 ). Ano, ve výšce až 2300 m. nad Atlantikem by to mohlo být veselejší, jenže je to těžko realizovatelné...

Tímto se dostávám k té méně veselejší stránce, kterou mohu už předem charakterizovat asi takto - tu nejlepší tmu na tomto ostrově si totiž nemáte moc kde užít... Samozřejmě, že jsme během našeho krátkého pobytu nemohli sjezdit kdejaké lokality, ale z charakteru terénu, minimálního počtu silnic mířících do nebes a prakticky nulové možnosti z té silnice někam uhnout, zaparkovat, atd., to prostě tak bude... Instituce zastřešující turistický ruch na ostrově rádi propagují nejen La Palmu jako astroturistickou destinaci a snaží se laickou veřejnost a neznalé turisty nasměrovat do tzv. "Miradores Astronómico" - což jsou vyhlídkové terasy, kde jsou zřízena menší parkoviště. Vždy je zde pěkný výhled na krajinu, takže tato místa jsou ve dne hojně navštěvovaná. S výhledem na oblohu už to tak slavné často není, téměř vždy se jedná jen o část oblohy a skoro vždycky i na sever - na každém z 16-ti "Mirador Astronómico" je totiž ukazatel na Polárku... :lol: Nejlepší dvě terasy s výhledem na jih byly bohužel zavřené, protože se nacházely těsně nad nově vzniklým vulkánem Tajogaite. Ani nemusím zdůrazňovat, že všechny miradores jsou na těch stěžejních silnicích, a že je to vlastně pro nás za tmy v podstatě k ničemu...


LaPalma MA - 1.jpg
LaPalma MA - 1.jpg (1.83 MiB) Zobrazeno 2553 x
LaPalma MA - 2.jpg
LaPalma MA - 2.jpg (1.47 MiB) Zobrazeno 2553 x


Na kótě Roque De Los Muchachos je to ještě složitější - oficiální "Mirador Astronómico" zde totiž není, ani nikde poblíž... Zde prostě nejste vítáni, protože ani vám by se nelíbilo, kdyby vám v noci každou chvíli někdo autem svítil do kopule... Konkrétně kóta 2426 m.n.m. měla v 19 h zavírací dobu, zkrátka závora v poloze dole... Určité naděje jsme vkládali do velkého parkoviště u zmiňovaného návštěvnického centra - ovšem i odsud jsme byli místním zřízencem nemilosrdně vykázáni, takže jsme nakonec pozorovali před závorou na silnici u odbočky na ono parkoviště.

Jinak to návštěvnické centrum je zrealizováno moc pěkně... Ono vůbec jakákoliv takováto infocentra - my jsme dále vyhledávali ta "sopečná" - jsou na obou ostrovech vysoce nadprůměrná, byť placená, což ale za těch pár € rozhodně stojí. V každém by člověk rád strávil půl dne, protože je fakt na co koukat - jak v kinosálech, tak na všudypřítomných obrazovkách s poutavými videi a interaktivních panelech. Např. v infocentru ORM jsou dotykové interaktivní panely pro jednotlivé observatoře, kde se po zvolení jazyku "doklikáte" na všechny potřebné informace a příslušným dalekohledem si můžete v 3D zobrazení otáčet jak chcete, tedy prohlédnout jej ze všech stran.


LaPalma ORM - 8.jpg
LaPalma ORM - 8.jpg (836.51 KiB) Zobrazeno 2547 x
La Palma ORM - 6.jpg
La Palma ORM - 6.jpg (1.12 MiB) Zobrazeno 2547 x
La Palma ORM - 7.jpg
La Palma ORM - 7.jpg (1.23 MiB) Zobrazeno 2547 x
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#35

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Takže na La Palmě je sice tma úžasná, ale možnosti se v noci někde na samotě upíchnout jsou velmi omezené... V tomto do budoucna vidím potenciál v astrofarmách. Na Tenerife je realizace nočního výletu na náhorní plošinu pod Teide v cca 2200 m.n.m. poněkud snažší. Jednak se tam pohodlněji dopravíte ( na ORM to převýšení 2 km znamená téměř 2 h a 250 zatáček, pokud tam šplháte od severozápadu ) a možnosti zaparkovat jsou tam početnější a snažší. Parkoviště jsou sice taky u hlavní silnice, ale jsou velká a s možností kousek poodejít.

Než se ponoříme do geologicko-vulkanologické části mého reportu, dávám na závěr ještě několik fotografií :


LaPalma ORM - 5.jpg
LaPalma ORM - 5.jpg (1.85 MiB) Zobrazeno 2543 x
LaPalma ORM - 9.jpg
LaPalma ORM - 9.jpg (1.84 MiB) Zobrazeno 2543 x
LaPalma ORM - 10.jpg
LaPalma ORM - 10.jpg (1.47 MiB) Zobrazeno 2543 x


Pro lepší názornost vulkanologické části reportu si pomůžeme veřejně dostupnými a volně šiřitelnými fotografiemi z archivů NASA. Zůstaneme na ostrově La Palma, kde nás enormně zajímal loni nově vzniklý vulkán, který teprve nedávno dostal oficiální název Tajogaite. Snímky z kosmické stanice ISS a vědeckého satelitu Landsat 8 jsou k vidění níže :


La Palma  - ISS - 1.jpg
La Palma - ISS - 1.jpg (342.34 KiB) Zobrazeno 2543 x
La Palma  - Landsat 8 - 1.jpg
La Palma - Landsat 8 - 1.jpg (1.34 MiB) Zobrazeno 2542 x

Na snímku ze satelitu Landsat 8, pořízeného z výšky 705 km, jsem označil i oblast, kde jsou dobře vidět kopule ORM.
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#36

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Další snímky ze stejného zdroje zachycují aktivitu a devastující vliv nového vulkánu :


La Palma - Tajogaite 9-21.jpg
La Palma - Tajogaite 9-21.jpg (1.93 MiB) Zobrazeno 2534 x
La Palma - Tajogaite 5-21.jpg
La Palma - Tajogaite 5-21.jpg (380.76 KiB) Zobrazeno 2534 x
La Palma - Tajogaite 12-21.jpg
La Palma - Tajogaite 12-21.jpg (361.17 KiB) Zobrazeno 2534 x

Dlouho vytékající láva zničila 2600 domů. Několikametrovou vrstvou lávy zavalená hlavní silnice v délce několika kilometrů byla profrézována a nouzově zprovozněna týden před naším odletem na expedici. Když proteče láva ulicí a vyplní domy do prvního patra, vypadá to takto :


LaPalma vulkan - 1.jpg
LaPalma vulkan - 1.jpg (1.42 MiB) Zobrazeno 2534 x
La Palma vulkan - 2.jpg
La Palma vulkan - 2.jpg (1.47 MiB) Zobrazeno 2534 x
Uživatelský avatar
SIRIUS_758
Příspěvky: 2744
Registrován: 26. 02. 2008, 23:09

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#37

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Na dalším snímku, kde je zachycen vulkán Tajogaite od východu, je dobře vidět jeho charakteristický tvar, nápadně podobný Gerlachovskému štítu ve Vysokých Tatrách, a také zprůjezdněná silnice v lávou pokryté oblasti :


La Palma vulkan - 4.jpg
La Palma vulkan - 4.jpg (1.87 MiB) Zobrazeno 2451 x

Jinak valná část ostrova byla pokryta až 20 cm vrstvou sopečného popela, který je postupně svážen na velké hromady, spíše kopce, ze kterých budou vyhlídková místa. Krajina čerstvě pokrytá popelem je k vidění na dalších dvou fotografiích, které jsou pořízené z jednoho Mirador Astronómico, nachazejícího se téměř přesně uprostřed ostrova ve výšce cca 1350 m.n.m. Na prvním snímku je krásně vidět celý hlavní kráter, kde na jeho zadní hraně je "Chlapecká skála" a v triedru byly vidět i některé kopule ORM :


La Palma vulkan - 7.jpg
La Palma vulkan - 7.jpg (1.06 MiB) Zobrazeno 2451 x

Tato vyhlídka je ve 180°zatáčce frekventované komunikace, parkuje se podél silnice, která je aspoň k tomu účelu rozšířená. Pohled na sever je opravdu nádherný, ale v noci by se mi tuze zamlouval, kdyby tahle lokalita byla na jižní polokouli... :D


LaPalma vulkan - 6.jpg
LaPalma vulkan - 6.jpg (1.06 MiB) Zobrazeno 2451 x

Na detailním snímku dlouhým ohniskem, můžete zkusit identifikovat, které že to kopule za hranou kráteru vykukují... ;)


La Palma vulkan - 8.jpg
La Palma vulkan - 8.jpg (1.68 MiB) Zobrazeno 2451 x

Nejblíže k nové sopce jsme se dostali přes oficiálně zřízené a hlídané vyhlídkové místo. Zřízený Mirador je na silnici, která je "ukončena" lávou a před domem místních obyvatel, kterým láva zavalila kus pozemku. Množství zvědavých turistů s fotoaparáty jim zákonitě lezlo na nervy...


La Palma vulkan - 5.jpg
La Palma vulkan - 5.jpg (1.36 MiB) Zobrazeno 2451 x
Uživatelský avatar
Psion
Příspěvky: 11585
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Praha
Věk: 61
Kontaktovat uživatele:

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#38

Příspěvek od Psion »

Pěkný Borisi, koukám mohl bys psát cestopisy!
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4508
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#39

Příspěvek od dvader »

To už mne napadlo také…
Kdyby to pak Boris dal do jednoho PDF ve správném pořadí, bylo by to super a lépe čitelné!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
Evzen
Příspěvky: 396
Registrován: 21. 04. 2010, 12:43
Bydliště: Brno
Věk: 73

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#40

Příspěvek od Evzen »

Borisi krásný čtivý report a krásné fotky. Díky (se zpožděním, ale přece)!!!
E.
mordy
Příspěvky: 55
Registrován: 20. 11. 2020, 12:01

Re: Expedice na Kanárské ostrovy - říjen 2022

#41

Příspěvek od mordy »

Také bych rád poděkoval za pěknou reportáž :)
Odpovědět