Skywatcher AZ5 tuning

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
vrenn
Příspěvky: 54
Registrován: 24. 08. 2022, 19:56

Skywatcher AZ5 tuning

#1

Příspěvek od vrenn »

Zdravím,

mám dotaz, který mě konečně donutil založit si i účet :) Pořídil jsem před nějakou dobou hlavu AZ5, cíleně jako grab&go montáž pro můj Vixen SD81SII. S karbonovým stativem se to dá naložit na záda a odkráčet do temnoty, což byl cíl, a v tomto směru spokojenost. Funguje dobře a v podstatě k ní nemám větší výhrady, nicméně už delší dobu mě na ní vadí jedna věc - čínské čudly z levného plastu jsou dost nepříjemné na dotek, regulérně píchají do prstů a navíc jsou docela dost úzké, což je z dlouhodobého hlediska prostě regulérní vopruz.
Náhradní točítka s bowdeny by byly do ruky fajn jak povrchem, tak šířkou, ale 1) nepotřebuji/nechci prodlužováky 2) samotné čudly amputovat z bowdenů nemá smysl, je to jiný systém uchycení 3) je to ta největší a celkem úsměvná čína co jsem kdy viděl. Celkem se divím, že to k tomu vůbec dávají...

Neřešil jste někdo výměnu/upgrade točítek? Na jakékoliv montáži? Nějaké kvalitní, ideálně kovové knoby? Zůstal mi z Vixena jeden kovový po upgradu na jemné ostření, tak jsem ho na zkoušku zkusil na montáž přidělat, ale tudy cesta nevede... to, že má o nějakých pár desetinek milimetru větší průměr díry by asi ani nevadilo, ale má jen jednoho červíka a ten ho udrží jen chvíli... Točítka na montáži mají červy 2, takže drží fest.
Vixen VMC260L, SD115S, SD81SII
Odpovědět