Atlas DSO pro větší dalekohledy
Re: Atlas DSO pro větší dalekohledy
Jo to by šlo asi jednoduše, někdo to za tebe jednou nazoomuje a uloží pozice/zoom pro ostatní. Pak by to bylo rychle stažitelný bez nějakýho velýho úsilí. Tj. standardní přehledová mapka a pak detail, jako třeba v mapách od Reiner-Vogel, všechno na jedné A4.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Honza Ebr (honza42)
Reiner Vogel to jsou ty PDFka s exotickejma objektama, zejo? To bylo super (akorat sem toho uz vetsinu vyzkousel, prevazne neuspesne
) - akorat teda ty mapky byly casto trochu neprakticky zoomovany, s nepraktickyma velikostma hvezd. To je prave jeden z tech opruzu, proc si mapky nerad delam, ze to skonci na nekolik pokusu, nez se mi to libi ... Ale jinak konceptualne neco takovyho se fakt hodi.

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Podivam se na to, jestli by to neslo zautomatizovat a provádět s minimem lidskeho zasahu - s minimem parametru (velikost pole a limitni magnitudy). Jinak ted z toho lezou i pouzitelny vyhledavaci mapky, Problem mam s poli v Mlecne draze a nejakym rozumnym omezeni poctu hvezd a prazdnými poli bez jasnějších hvězd (třeba spodek Panny). To jsou zrovna oblasti, kde ta automatizace může narazit.
czsky se mi na tisk vyhledávacích mapek zatím osvědčilo nejvíc. Kdyby bylo ještě možné přizpůsobit si "velikost hvězd" (mít je všechny o trochu větši, aby byly dobře vidět i s nejslabší intenzitou červené čelovky), tak by to bylo úplně super.
Bresser Messier AR 127L/1200 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5 a 12.5mm, Omegon LE Planetary 9, 6 a 5mm, DeLite 7mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Davam to na TODO, stejne tak ty hromadny mapy. Taky s tema blechama zapasim, proc je tedy nezvetsit...
Pravda, mě DHL doručila před rokem balíček z Austrálie za čtyři pracovní dny i s proclením.Honza Ebr (honza42) píše: ↑10. 08. 2022, 11:15 Kombinace FLO a DHL je naprosto neuveritelna sluzba - knihy prisly dneska rano! Za ty dva dny to stihli i proclit. Vsem, co potrebuji neco rychle vrele doporucuju![]()

Dobson 450/1800 (Skoro Půlmetrový Lapač Fotonů) konstrukce Elbi/Heršálek s DSC Nexus II. Okuláry ES 82°, komakorektor GSO. "Chce to více pozorovat a méně o tom kecat ....."
Čo sa červeného displeja týka, tak tu som popísal moje riešenie: viewtopic.php?p=447843#p447843 To je úplne kopmplexné a rieši celé UI telefónu a nie je riziko oslnenia. Naviac, pridal som fotky ako vyzerá displej s appkou Twllight vs. nastavením v upravenom systéme. Tie appky sa mi nikdy nepozdávali.ladin píše: ↑09. 08. 2022, 15:37 Já mám jas na mobilu pro CzSky ztlumenej na minimum a zapnuty nocni rezim. Jeste by to teda chtelo mit do cervena i pismena v URL toolbaru chromu, ale to me nejak zasadne nevadilo. Jinak hodil by se obcas prekryv Aladin-lite nejakou cervenou vrstvou, i to snad pujde ...
Pravda je, ako som si aj sám neskôr uvedomil a tu je tiež popisované, že takto upravený telefón s OLED displejom je proste takmer dokonalý čierno červený, kdežto aj "čierna" na IPSku oslňuje. a preto mám doplňujúcu otázku:
Ktorý tablet má OLED displej? Kľudne by som si kúpl aj starší.Lisa píše: ↑10. 08. 2022, 11:07Když už jsme se dotkli displejů - s kolegou používáme SkySafari na tabletech - ISP a OLED - tak že můžeme porovnávat.
To ISPčko dokáže oslnit i na 10metrů, kdežto ten OLED vlastně svítí jen červenou a dokáže se tak ztlumit, že se to nedá ani přečíst.
Prostě tam není žádná jiná barva, než červená. Nechá se to pak celkem srovnat s papírem, na který si svítím červenou LEDkou.
AZ-EQ6 + TS Apo 115/800, SW Flextube 300/1500
Sluníčkomet dvojkanón v2: Daystar SolarScout 60/930 & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Sluníčkomet dvojkanón v2: Daystar SolarScout 60/930 & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Mám za to, že nyní jsou dostupné s OLED displejem asi jen Samsungy - Galaxy TAB - alespoň takový používám.
Moc velký průzkum trhu jsem ale nedělal.
Moc velký průzkum trhu jsem ale nedělal.
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ok.: Lunt Eng., Vixen, TV Ethos,Nagler,Panoptic..., SX el.FW, Bino MaxBright® II
Ďakujem za tip na dobrý atlas. Vytlačené na A3.Jarous1 píše: ↑10. 08. 2022, 00:06 A tohle by použít nešlo? Už to tady asi bylo několikrát... Deep-Sky Hunter Star Atlas. Hvězdy do magnitudy 10,2 a DSO do 14.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Vidím podle obr. že máš tisk rovnou laminovaný.
Když jsem tu laminaci před časem zjišťoval, tak mi přišla dost drahá, že se to skoro tisknout nevyplatilo - jak si to prosím řešil?
Když jsem tu laminaci před časem zjišťoval, tak mi přišla dost drahá, že se to skoro tisknout nevyplatilo - jak si to prosím řešil?
18'' OnStep GoTo DocTelescope, SW GoTo FlexTube 12", -
Zaplatil 106€
Bez laminovania by to bolo za 20€

SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Já jsem si za 3 tisice koupil v bazaru Samsung Galaxy Tab S2 8.0. Je to asi 6 let stary model, bohuzel posledni 8" tablet s OLED displejem (navic v sikovnem formatu 4:3). Od te doby jsou vsechny OLED tablety vetsi a tudiz neprakticke (nevejdou se do kapsy).armichael píše: ↑14. 08. 2022, 12:34Čo sa červeného displeja týka, tak tu som popísal moje riešenie: viewtopic.php?p=447843#p447843 To je úplne kopmplexné a rieši celé UI telefónu a nie je riziko oslnenia. Naviac, pridal som fotky ako vyzerá displej s appkou Twllight vs. nastavením v upravenom systéme. Tie appky sa mi nikdy nepozdávali.ladin píše: ↑09. 08. 2022, 15:37 Já mám jas na mobilu pro CzSky ztlumenej na minimum a zapnuty nocni rezim. Jeste by to teda chtelo mit do cervena i pismena v URL toolbaru chromu, ale to me nejak zasadne nevadilo. Jinak hodil by se obcas prekryv Aladin-lite nejakou cervenou vrstvou, i to snad pujde ...
Pravda je, ako som si aj sám neskôr uvedomil a tu je tiež popisované, že takto upravený telefón s OLED displejom je proste takmer dokonalý čierno červený, kdežto aj "čierna" na IPSku oslňuje. a preto mám doplňujúcu otázku:
Ktorý tablet má OLED displej? Kľudne by som si kúpl aj starší.Lisa píše: ↑10. 08. 2022, 11:07Když už jsme se dotkli displejů - s kolegou používáme SkySafari na tabletech - ISP a OLED - tak že můžeme porovnávat.
To ISPčko dokáže oslnit i na 10metrů, kdežto ten OLED vlastně svítí jen červenou a dokáže se tak ztlumit, že se to nedá ani přečíst.
Prostě tam není žádná jiná barva, než červená. Nechá se to pak celkem srovnat s papírem, na který si svítím červenou LEDkou.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
SkyHunter je z volně dostupných asi nejlíp graficky provedený atlas vůbec. Zůstává přehledný i v oblastech Labuťe a Střelce, tedy tam, kde je v Triatlasu zmatek. Panna je samozřejmě v tomto rozlišení problém. Výborný je nápad s hvězdičkama u DSO, popisky se vzájemně nepřekrývají. Jediný problém, co jsem s ním měl byly PGC/UGC galaxie a malé a slabé planetárky, tam je prostě potřeba detailní vyhledávací mapka. Mám v plánu parametrizovatelný script v Pythonu, který s využitím mapového enginu z CzSky vytvoří mapy v podobném rozlišení jako je SkyHunter. Mělo by to být poměrně snadno parametrizovatelné, otázka jsou natočené popisky galaxiií a vůbec fonty. Ideální by bylo, kdyby to místo grafické knihovny Cairo/Skia použilo jako výstup TeX, to by byla pecka. Jinak jsem do CzSky doplnil DeepMan600, je to docela dobrý seznam DSO, má ho i SkySafari:
https://www.czsky.cz/dso-list/deep-man-600/info
https://www.czsky.cz/dso-list/deep-man-600/info
Drobný tip k tomu Sky Hunter atlasu a i dalším pro A3. Když se vytiskne na A3, tak je to moc velké na prohlížení u dalekohledu. A4 je zase malé a nečitelné.
Vyřešil jsem to tak, že jsem tiskl na A4, ale tisk jsem nastavil tak, aby se mi na tu A4 tiskla polovina A3 s lehkým přesahem na střed stránky. Takže každý A3 list je teď vytištěný na dvou A4, které mají na straně kterou přiléhají k sobě trochu přesah do té druhé poloviny. Proč? Protože jsem to dal do kroužkové vazby, tak abych nepřišel o kus mapy kde jsou díry a kroužky.
Funguje to uspokojivě. Zůstala přehlednost A3 a formát se zmenšil na knížku A4.
Samozřejmě, komu nevadí formát A3, může tuto myšlenku aplikovat třeba na Triatlas a tisknout jeden list na 2 A3, pak to bude dokonale přehledné.
Sloužily dobře, teď je má ode mne Zafira k tomu jejímu 250mm kanonu
Vyřešil jsem to tak, že jsem tiskl na A4, ale tisk jsem nastavil tak, aby se mi na tu A4 tiskla polovina A3 s lehkým přesahem na střed stránky. Takže každý A3 list je teď vytištěný na dvou A4, které mají na straně kterou přiléhají k sobě trochu přesah do té druhé poloviny. Proč? Protože jsem to dal do kroužkové vazby, tak abych nepřišel o kus mapy kde jsou díry a kroužky.
Funguje to uspokojivě. Zůstala přehlednost A3 a formát se zmenšil na knížku A4.
Samozřejmě, komu nevadí formát A3, může tuto myšlenku aplikovat třeba na Triatlas a tisknout jeden list na 2 A3, pak to bude dokonale přehledné.
Sloužily dobře, teď je má ode mne Zafira k tomu jejímu 250mm kanonu

Dobson 450/1800 (Skoro Půlmetrový Lapač Fotonů) konstrukce Elbi/Heršálek s DSC Nexus II. Okuláry ES 82°, komakorektor GSO. "Chce to více pozorovat a méně o tom kecat ....."
Deep sky Hunter používám ve velikosti A3 už několik let a problém s tím nemám.
Nerozumím tomu, proč by s tím měl být u dalekohledu problém?
Mimochodem největší výhoda tohoto atlasu je v tom, že hvězdné pole přesně odpovídá tomu, co vidím v optickému hledáčku 8x50.
To je ideální kombinace pro přesné vyhledávání.
Pokud máš malý stůl, kup si větší.
Nerozumím tomu, proč by s tím měl být u dalekohledu problém?
Mimochodem největší výhoda tohoto atlasu je v tom, že hvězdné pole přesně odpovídá tomu, co vidím v optickému hledáčku 8x50.
To je ideální kombinace pro přesné vyhledávání.
Pokud máš malý stůl, kup si větší.
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt LS50THa 50/350 B600 PT
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt LS50THa 50/350 B600 PT
trpělivost....