Dalekohled + pointacni dalekohled
Jak nejlepe pridelat k NWT200/1000 treba Skywatcher ED-80 PRO OTA? Primo na NWT nebo pres "pomocnou" listu, ktera ma na koncich uchyty opet na listy?
To záleží na tuhosti tubusu toho NWT200/1000.
Předpokládám, že To máš na astrofotografii. Martin Myslivec udělal tu zkušenost, že je důležité, aby vzájemné upevnění obou dalekohledů bylo velmi tuhé. Během exposice se mohou dalekohledy vůči sobě pohnout v důsledku nedostatečné tuhosti. Ta změna směru optických os není jednoduchá, jde o kombinaci ohybu a kroucení, a to nemusí jít korigovat autopointerem.
Pokud tuhost tubusu NWT200/1000 není dostačující, dal bych přednost té konzole.
Z čeho je ten tubus a jakou má tloušťku stěny?
V. K.
Předpokládám, že To máš na astrofotografii. Martin Myslivec udělal tu zkušenost, že je důležité, aby vzájemné upevnění obou dalekohledů bylo velmi tuhé. Během exposice se mohou dalekohledy vůči sobě pohnout v důsledku nedostatečné tuhosti. Ta změna směru optických os není jednoduchá, jde o kombinaci ohybu a kroucení, a to nemusí jít korigovat autopointerem.
Pokud tuhost tubusu NWT200/1000 není dostačující, dal bych přednost té konzole.
Z čeho je ten tubus a jakou má tloušťku stěny?
V. K.
Budeš míti i problém s vyvážením od hmotnosti refraktoru
SW 80/600 ED, vzhledem k excentrickému umístění v objímkách na tubusu Newtonu. Je nutné celou sestavu náležitě vyvážit a zde se můžeš dostat i do problému s celkovou hmotností obou přístrojů a závaží pro montáž.
Já jsem řešil umístění hledáčku s monarovskou optikou
na montáží Heide. Na 2 objímkách jsou umístěny 3+3 šrouby pro vymezení souososti obou dalekohledů. Celková hmotnost na montáži je 32 kg.
"O nás"
Habl
SW 80/600 ED, vzhledem k excentrickému umístění v objímkách na tubusu Newtonu. Je nutné celou sestavu náležitě vyvážit a zde se můžeš dostat i do problému s celkovou hmotností obou přístrojů a závaží pro montáž.
Já jsem řešil umístění hledáčku s monarovskou optikou
na montáží Heide. Na 2 objímkách jsou umístěny 3+3 šrouby pro vymezení souososti obou dalekohledů. Celková hmotnost na montáži je 32 kg.
"O nás"
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Je to klasickej "cernej" celestron, tloustku plechu musim zmerit.
Tuhle kombinaci nemám, ale na svém dalekohledu N150/750 jsem zkoušel připevnit malý refraktor 70/500 (jako hledáček) přímo na kruhy Newtona. Udělal jsem to přes stativové závity na vrcholech kruhů a ty jsem přes šrouby se stejným závitem (ke každému dalekohledu bývá jeden dodán)sešrouboval k sobě. drží to dobře a nezáleží na tuhosti tubusu, jen kruhů, nemusí se nic dokupovat. Nevýhoda je, že s hledáčkem nejde moc pohybovat (musí se sendat refraktor a pootočit kruhem na správnou stranu o 180 st. a zase zpátky nasadit), u hledáčku mi to ale nevadí.
ne, viz muj popis pod nickem - je to na EQ6SS
Montáž EQ6SS by měla stačit na zdvojení dalekohledů na deklinační ose. Doporučuji vyvážit oba dalekohledy, včetně fotopřístroje EOS tak, aby obě těžiště přístrojů byly v souladu s deklinační osou.Na deklinační osu se bude muset asi přidat další závaží.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Potvrzuji, že montáž EQ-6 SS toto unese, protože unese Newton 250/1200 a dá se s tím dělat CCD-fotometrie (tohle mají na hvězdárně ve Vyškově).
V. K.
V. K.