Nesmyslné zkratky
Nesmyslné zkratky
Myslím, že na Astronomickém fóru by se měla dodržovat určitá kultura jazyka.
Nelíbí se mi používání slov jako "noťas" (notebook), "němka" (německá montáž), "mak" (Maksutov- , například Maksutov-Cassegrain) apod. Nejen že mám pocit, že se nacházím mezi nekulturními lidmi, ale někdy to vede i ke snížení srozumitelnosti. Například právě ta zkratka "mak" je poměrně nepřesná. Mak co?
Nebo nevhodné nadužívání slov převzatých z angličtiny. Tam si někdy vyloženě nevím rady. Sice se umím podívat do slovníku, ale když najdu ve slovníku 10 významů, který si mám vybrat? To už lépe rozumím textům anglickým.
Naštěstí to používají vesměs lidé, od kterých nic nepotřebuji a bez porozumění takto "postižených" textů se obejdu. Kazí to ale dojem z astronomie.
V. K.
Nelíbí se mi používání slov jako "noťas" (notebook), "němka" (německá montáž), "mak" (Maksutov- , například Maksutov-Cassegrain) apod. Nejen že mám pocit, že se nacházím mezi nekulturními lidmi, ale někdy to vede i ke snížení srozumitelnosti. Například právě ta zkratka "mak" je poměrně nepřesná. Mak co?
Nebo nevhodné nadužívání slov převzatých z angličtiny. Tam si někdy vyloženě nevím rady. Sice se umím podívat do slovníku, ale když najdu ve slovníku 10 významů, který si mám vybrat? To už lépe rozumím textům anglickým.
Naštěstí to používají vesměs lidé, od kterých nic nepotřebuji a bez porozumění takto "postižených" textů se obejdu. Kazí to ale dojem z astronomie.
V. K.
Nesmyslné zkratky
VK napsal: Například právě ta zkratka "mak" je poměrně nepřesná. Mak co?
Jeden z mych dalekohledu se oficialne ( podle vyrobce ) jmenuje SkyWatcher Mak 127. Takze Mak jako Mak. Jinak konstrukcne je to Gregory-Maksutov-Cassegrain, ale to je opticke schema a ne dalekohled.
Jeden z mych dalekohledu se oficialne ( podle vyrobce ) jmenuje SkyWatcher Mak 127. Takze Mak jako Mak. Jinak konstrukcne je to Gregory-Maksutov-Cassegrain, ale to je opticke schema a ne dalekohled.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Nesmyslné zkratky
VK napsal: "němka" (německá montáž)
V. K.
Cheche, tak tohle jsem jeste neslysel ;D Uz vidim, jak fotografove doporucuji "masivni nemku" ;D
V. K.
Cheche, tak tohle jsem jeste neslysel ;D Uz vidim, jak fotografove doporucuji "masivni nemku" ;D
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Nesmyslné zkratky
michal.b napsal: Uz vidim, jak fotografove doporucuji "masivni nemku" ;DNedoporucuji. Lepsi teply pivo, nez studena nemka.
Ale asi by to chtelo trosku rozlisovat mezi "nesmyslnymi zkratkami" ( spis hovorovymi vyrazy, ktere ani nic moc nezkracuji ) a vzitymi ( i kdyz mozna trochu slangovymi ) vyrazy, ktere pouzivaji napr. i vyrobci. V duchu VK bych se mohl take ptat : "Jaky Newton ? Isaac ? Nebo Olivia Newton-John ?" Jenze proc bych se ptal, kdyz v souvislosti s astronomii je kazdemu jasne, o co jde
Ale asi by to chtelo trosku rozlisovat mezi "nesmyslnymi zkratkami" ( spis hovorovymi vyrazy, ktere ani nic moc nezkracuji ) a vzitymi ( i kdyz mozna trochu slangovymi ) vyrazy, ktere pouzivaji napr. i vyrobci. V duchu VK bych se mohl take ptat : "Jaky Newton ? Isaac ? Nebo Olivia Newton-John ?" Jenze proc bych se ptal, kdyz v souvislosti s astronomii je kazdemu jasne, o co jde
Nesmyslné zkratky
Myslím, že to co máš, Vláďo, na mysli, jsou opravdu jen slangové výrazy s nám už jasnými významy. Až na tu němku. To je fakt dost hrozný ;)
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is, EQ2, malokuk SW 80/400 http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Nesmyslné zkratky
VK napsal:
Nelíbí se mi používání slov jako "noťas" (notebook), "němka" (německá montáž), "mak" (Maksutov- , například Maksutov-Cassegrain) apod.
V. K.Teda tak teď jsem se od srdce zasmál!
V první řadě notes, ten bych tedy raději neměnil, vem si třeba jen "přenosný počítač" je to lepší než "notes"? Lepší než notebook? Pochybuju.
O maku, newtonu a dobsonu snad ani nemluvě.
S použitím anglických výrazů to máš složité, podle mého názoru (chtěl jsem napsat IMHO) je to prostě věc každého z nás. Jazyk se vyvíjí a do češtiny se dostávají další výrazy. Zda je to pro češtinu dobré neumím posoudit, ale je třeba vzít v úvahu, že čeština není mrtvý jazyk. Je pozoruhodné, jak mi ve slovníku např. zdomácnělo Česko místo Česká Republika. Výraz Č.R. prakticky už nepotřebuju.
Se slovníkem to máš těžké, ale je to snad i věc logiky a souvislostí ve větě ne?!
Slova jsou jako motýli. nemůžeš je chytit a nabodnout tak, aby ti přitom neumřeli. Autor slovníku to ví. Ale bohužel ne každý jeho uživatel.
As my friend Johnny once said: "What´s wrong with dictionaries is that people think they are correct"
Nelíbí se mi používání slov jako "noťas" (notebook), "němka" (německá montáž), "mak" (Maksutov- , například Maksutov-Cassegrain) apod.
V. K.Teda tak teď jsem se od srdce zasmál!
V první řadě notes, ten bych tedy raději neměnil, vem si třeba jen "přenosný počítač" je to lepší než "notes"? Lepší než notebook? Pochybuju.
O maku, newtonu a dobsonu snad ani nemluvě.
S použitím anglických výrazů to máš složité, podle mého názoru (chtěl jsem napsat IMHO) je to prostě věc každého z nás. Jazyk se vyvíjí a do češtiny se dostávají další výrazy. Zda je to pro češtinu dobré neumím posoudit, ale je třeba vzít v úvahu, že čeština není mrtvý jazyk. Je pozoruhodné, jak mi ve slovníku např. zdomácnělo Česko místo Česká Republika. Výraz Č.R. prakticky už nepotřebuju.
Se slovníkem to máš těžké, ale je to snad i věc logiky a souvislostí ve větě ne?!
Slova jsou jako motýli. nemůžeš je chytit a nabodnout tak, aby ti přitom neumřeli. Autor slovníku to ví. Ale bohužel ne každý jeho uživatel.
As my friend Johnny once said: "What´s wrong with dictionaries is that people think they are correct"
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Nesmyslné zkratky
Ono těch slov je víc: kulovka, otevřenka, planetárka, vypalovák/vypalovačka, proměnka, Jupík, celík. To jsou "úpické patenty". Nejhorší je slovo otevřenka, protože je odvozené od přídavného jména - a bije to do očí víc, než v jiných případech. Zajímavé je, že chybí analogický výraz ke slovu galaxie.
Jazyk se vyvíjí, to jistě.
Ale můžeme psát dobrou češtinou nebo pokleslou češtinou. A tím něco vyjadřovat nebo sebe nějak prezentovat.
V. K.
Jazyk se vyvíjí, to jistě.
Ale můžeme psát dobrou češtinou nebo pokleslou češtinou. A tím něco vyjadřovat nebo sebe nějak prezentovat.
V. K.
Nesmyslné zkratky
VK napsal: Ono těch slov je víc: kulovka, otevřenka, planetárka, vypalovák/vypalovačka, proměnka, Jupík, celík. To jsou "úpické patenty". Nejhorší je slovo otevřenka, protože je odvozené od přídavného jména - a bije to do očí víc, než v jiných případech. Zajímavé je, že chybí analogický výraz ke slovu galaxie.
V. K.
Tak jsem zkusil prohledat fórum a zrovna tu "otevřenku" jsem na fóru nenašel ani jednu.
Ani ta další slova nejsou příliš frekventovaná. Sám bych je asi nepoužil a u některých bych ani nevěděl o co jde, ale že by mě to urážela nebo bych k nim zakládal nové (a dle mého názoru zbytečné) téma ?
Mak a Dobson, atp. běžně používám a myslím, že 99% lidí na fóru ví o co jde. Doteď mi vůbec nedošlo, že by je někdo mohl vnímat negativně.
V. K.
Tak jsem zkusil prohledat fórum a zrovna tu "otevřenku" jsem na fóru nenašel ani jednu.
Ani ta další slova nejsou příliš frekventovaná. Sám bych je asi nepoužil a u některých bych ani nevěděl o co jde, ale že by mě to urážela nebo bych k nim zakládal nové (a dle mého názoru zbytečné) téma ?
Mak a Dobson, atp. běžně používám a myslím, že 99% lidí na fóru ví o co jde. Doteď mi vůbec nedošlo, že by je někdo mohl vnímat negativně.
Nesmyslné zkratky
VK napsal: Zajímavé je, že chybí analogický výraz ke slovu galaxie.To bude tim, ze galaxie neni ceske slovo a je to vlastne pekne zavadejici slangovy vyraz. Puvodni vyraz "galaxias" z recke mytologie totiz znamena jen Mlecnou drahu, jako utvar na obloze a ne jako gravitacne vazany system hvezd. Nemluve o tom, ze to nema nic spolecneho s jinymi galaxiemi. Proste by se to nemelo pouzivat, z odborneho hlediska je to nesmysl, navic je to cizi a kazi to cestinu.
Meli bychom pouzivat nejaky cesky vyraz, ktery bude lepe vyjadrovat podstatu terminu. Co treba "hvezdna sebranka" ?
Meli bychom pouzivat nejaky cesky vyraz, ktery bude lepe vyjadrovat podstatu terminu. Co treba "hvezdna sebranka" ?
Nesmyslné zkratky
Dobson, Newton, Cassegrain, atp. jsou aspoň nezdeformovaná jména lidí, podle kterých se jmenuje ten typ dalekohledu, a jsou to vžité názvy, ale Mak místo Maksutov, je na mě už trochu silná káva.
To že slova "vynalezená v Úpici" se zde vyskytují méně, je nejspíš proto, že v Úpici (na Expedici Úpice) je určitá parta lidí, která si vytvořila "svůj jazyk", zatímco tady je zase jiná parta lidí, která si vytvořila jiný jazyk.
Ke slovu galaxie: je mezinárodní. To ho trochu legitimizuje. Ale pokud máš něco proti slovu galaxie, tak potom by bylo možné napadnout i výraz "planetární mlhovina", protože ta nemá nic společného s planetou. Ale to už se dostáváme k jinému tématu.
V. K.
To že slova "vynalezená v Úpici" se zde vyskytují méně, je nejspíš proto, že v Úpici (na Expedici Úpice) je určitá parta lidí, která si vytvořila "svůj jazyk", zatímco tady je zase jiná parta lidí, která si vytvořila jiný jazyk.
Ke slovu galaxie: je mezinárodní. To ho trochu legitimizuje. Ale pokud máš něco proti slovu galaxie, tak potom by bylo možné napadnout i výraz "planetární mlhovina", protože ta nemá nic společného s planetou. Ale to už se dostáváme k jinému tématu.
V. K.
Nesmyslné zkratky
MaG napsal: Slova jsou jako motýli. nemůžeš je chytit a nabodnout tak, aby ti přitom neumřeli. Autor slovníku to ví. Ale bohužel ne každý jeho uživatel.
As my friend Johnny once said: "What´s wrong with dictionaries is that people think they are correct" ;)
To je sice hezké, ale zároveň platí, že slova jsou nástrojem mozku.
V. K.
As my friend Johnny once said: "What´s wrong with dictionaries is that people think they are correct" ;)
To je sice hezké, ale zároveň platí, že slova jsou nástrojem mozku.
V. K.
Nesmyslné zkratky
VK napsal: ale Mak místo Maksutov, je na mě už trochu silná káva.Jenze to bys pak musel psat Maksutov azbukou, pokud to napises latinkou, tak stejne jmeno Dimitrije Petrovice komolis. Nejde o jmeno vynalezce ( schema dnesnich MC stejne navrhl nekdo jiny ) ale o nazev kategorie dalekohledu, kteremu ctenar rozumi. Podivej se, jaky nazev pouzivaji vyrobci v manualech, napr.
http://www.celestron.com/c2/images/file ... _52275.pdf
Takze je mi lito, ale jde o beznou terminologii, neni to nic zkomoleneho.
http://www.celestron.com/c2/images/file ... _52275.pdf
Takze je mi lito, ale jde o beznou terminologii, neni to nic zkomoleneho.
Nesmyslné zkratky
Slova jako stacik (=stacionarni meteor), promenka (=promenna hvezda), kulovka (= kulova hvezdokupa) a planetarka (=planetarni mlhovina) jsou evidentne zkratky, zatimco galaxie je samo o sobe tak kratke slovo, ze zkratku nepotrebuje.
Take si nemyslim, ze by zrovna tyto vyrazy (tedy az na otevrenku, s tim se moc nesetkavam) byly nejake novotvary z Upice, pouziva je leckdo a pouzivaji je i amateri v zahranici (zcela bezne jsou "planetaries", "globulars" nebo "variables").
Take si nemyslim, ze by zrovna tyto vyrazy (tedy az na otevrenku, s tim se moc nesetkavam) byly nejake novotvary z Upice, pouziva je leckdo a pouzivaji je i amateri v zahranici (zcela bezne jsou "planetaries", "globulars" nebo "variables").
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Nesmyslné zkratky
!
mpe napsal: ale že by mě to urážela nebo bych k nim zakládal nové (a dle mého názoru zbytečné) téma ?
!!
VK napsal: slova "vynalezená v Úpici"
!!!
VK napsal: ale Mak místo Maksutov
?
VK napsal: slova jsou nástrojem mozku.
mpe napsal: ale že by mě to urážela nebo bych k nim zakládal nové (a dle mého názoru zbytečné) téma ?
!!
VK napsal: slova "vynalezená v Úpici"
!!!
VK napsal: ale Mak místo Maksutov
?
VK napsal: slova jsou nástrojem mozku.
Martin Gembec, Astronomické události
Nesmyslné zkratky
I když musím přiznat, že pro začátečníka, nebo náhodného čtenáře mohou být různé zkratky problémem, těžko se jim dnes vyhneme. Astronomie není můj jediný koníček a tak mohu potvrdit, že se podobné úpravy slov používají i jinde. Určitě i v oboru v kterém každý z nás pracuje existuje spousta slangových výrazů a ani si je už neuvědomujeme (nemyslím si tedy, že by za to mohla jen parta lidí z Úpice). Jde spíše o to jestli má smysl oddělit ústní projev od psaného. Pokud se slangově mezi sebou baví lidé, kteří vědí o co jde a vyhovuje jim to, není asi problém. Ten může nastat jak jsem se už zmínil pro nahodilého čtenáře nebo začátečnika. Ty se v těchto termínech budou orientovat vemi obtížně. Fórum není chat a proto by nějakou tu kulturu projevu mít mělo. Na druhou stranu se mi nezdá, že by to byl zde až takový problém.
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D