snad se pomalu blizim k nejakemu rozumnejsimu pouzivani LowSpec-u. Ucim se a zkousim. Neco jde a neco jde o poznani hur. Navic to pocasi - nevim jak u vas, ale ja mam tady porad zatazeno a pokud zatazeno neni, tak sviti mesic az oci prechazeji. Snad se to zlepsi. Nicmene, minule pondeli bylo i pres ten mesic uz nacase neco vyzkouset. V ramci testu jsem poridil i spektrum M42, se sterbinou 100 mikrom zhruba podle prvniho obrazku (neni muj, je vypujceny z wikipedie). Pak jsem poridil 5 spekter, kazde s 15-ti sekundovou expozici (Newton 200/f4 + LowSpec 300 vrypu/mm + ASI1600mm Pro), ktere jsem slozil. Z tohoto jsem vybral centralni oblast - t.j. tu nejjasnejsi cast a projektoval na x osu. Kalibraci jsem provedl pomoci spektra Siria, ktery ma jasne definovanou Balmerovu serii vodiku. I tak stale zapasim s nelinearitou. Odchylky ve vlnove delce se pohybuji v centralni casti spektra na urovni 2 Ang., na krajich mohou byt ovsem az 20 Ang. Zatim spis jen tusim cim to je a nedari se mi to odstranit. Ale i tak jsem spokojen. Kdyz se zvetsi oblast kolem kontinua, vylezou i mensi emisni reflexe - to je patrne ze tretiho obrazku. Nemohu ovsem identifikovat jednu linii zhruva ve stredu rozsahu (oznaceno ?) a dusikove linie v blizkosti H alfa cary se spojily se silnou H alfou. Musim priste zkusit uzsi sterbinu (pouzil jsem asi prilis sirokou). Ale asi ani tak nebudu schopen dosahnout kvality Ch. Buila . viz link http://www.astrosurf.com/buil/nebula/HII/m42/m42.html. Zkusil jsem taky urcit hustotu castic v mlhovine. Diky tomu, ze linie S II (6716+6731) jsou metastabilni s dobou zivota neco pres hodinu a 20 minut, resp. je pad elektronu do zakladniho stavu a vyzareni fotonu zavisly na srazkach s jinymi casticemi (asi predevsim elektrony). Z pomeru jejich intenzit se da urcit hustota. Viz blize tady: https://web.williams.edu/Astronomy/rese ... rcise3.php
Udelal jsem prumer pres nejjasnejsi oblast s vysledkem ~3700 castic na cm^3. Je to zhruba o 50 % vic nez se ziska z dat pana Buila, ale v ramci chyby a v souladu s clankem P.M. Weillbacher et al. A&A 582, A114 (2015), ktery pro nejhustejsi oblast udava dokonce hustotu pres 10 000 castic na cm^3. Moje prumerna hodnota je tedy asi OK.