Okuláry pro Coronado

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
Odpovědět
Habl

Okuláry pro Coronado

Příspěvek od Habl »

Vyzkoušel jsem několik okulárů pro chromosferický dalekohled Coronado P.S.T. Výrobce doporučuje pouze okuláry Cemax a Tele Vue. V základním vybavení k dalekohledu, ale dodává okulár Kellner 12 mm.

Mne se nevíce osvědčil okulár Tele Vue, Plössl 8 mm, pro výborné vykreslení struktury detailů v celém zorném poli.

U okuláru Vixen LV 6 mm bylo na okraji zorného pole znatelné nedoostření. Jinak velmi pohodlné pozorování.Možná trochu daň za větší zorné pole.

U ortoskopického okuláru C. Zeiss O-10 mm téměř srovnatelné detaily ve středu zorného pole, ale k okraji zorného pole jsou horší než u Vixenu.

Nejhůře dopadl dodávaný okulár Kellner K-12 mm. Bylo pozorováno samozřejmě méně detalů již k větší
ohniskové vzdálenosti okuláru.

Samozřejmě že nelze takto srovnávat okuláry vzhledem k jejich uspořádání a ohniskovým vzdálenostem, ale subjektivní dojem z pozorování zde je.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Pavuk_

Okuláry pro Coronado

Příspěvek od Pavuk_ »

Habl napsal:
....
Mne se nevíce osvědčil okulár Tele - Vue, Plösell 8 mm, pro výborné vykreslení struktury detailů v celém zorném poli.
...
Habl
Velmi ma tesi, ze si spokojny s okularikom.
Drobna oprava: pise sa to Tele Vue Plössl
Odpovědět