Nedávno jsem za pakatel pořídil objektiv Canon fd 200mm f4 s tím, že nutně potřebuje vyčistit. Dělám to primárně proto, abych se přiučil něco novýho, tudíž se musím zeptat na jednu věc, na kterou neznám jednoznačnou odpověď. Po vyndání vstupního členu (lepený dublet) jsem si chtěl pro zajímavost zjistit jeho přibližnou ohniskovou vzdálenost, ale nepodařilo se mi najít ohnisko (snažil jsem se zdroj světla promítnout na bílou stěnu). Je fakt, že když jsem dal čočku od stěny do vzdálenosti kolem jednoho metru, bylo světlo o něco koncentrovanější, ale rozhodně bych to nenazval “ohniskem”. Obraz byl rozmazaný, několik centimetrů velký kruh světla.
Stejnou věc jsem pak zkusil s klasickým achro dubletem (60mm) a krásně se mi promítly všechny detaily, nebyl problém na stěně přečíst watty psané na žárovce.
Ani nevím jak mám formulovat dotaz, prostě jsem žil v představě, že objektiv neni nic jinýho než kombinace čoček..spojných, případně rozptylných. Proto nechápu proč jsem ohnisko nenašel. Prostě budu rád, když mi k tomu kdokoliv řekne cokoliv navíc, díky

.
AZ-GTi, SW ED80, Canon 450Dm, Canon 100D, Samyang 14/2.8, Binokulár 8x42 Nikon Monarch 5.