okulár SW Ultra Wide 9mm 66°

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Máte někdo tento okulár? Jak jste s ním spokojení?

Já jej mám asi měsíc a jsem spokojenej!!! V kombinaci s mým R102/1000 dává zvětšení 111x a Měsíc se mi vejde do zorného pole celý s ještě nějakou rezervou.
Kreslí velmi pěkně, podává kontrastní, čistý obraz ... velké zorné pole. Super!!!
Jen mi vadí taková věc ....při pozorovnání Měsíce je viditelná barevná vada na okrajích zorného pole .... někdy až do zelena, jinak klasika fialová. Při pozorování to sice nevadí, a je to nepodstatné, ale je to tam ....
Jinak při pozorování planet a deepsky tam samozřejmě není vidět ...logicky ...
M13tka byla špičkově vykreslená!!! Hezky rozložené hvězdy a celkově zrnitá!! (úměrně 10cm objektivu)
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
SKLP

Příspěvek od SKLP »

... ta zelenavá barevná vada je jen v jedné části zorného pole ....jako kdybych měl nekřivo vstupní clonku ...nebo nějakej neobrousenej bordýlek? ....nevím...

nemám foták, abych to mohl vyfotit ...az jej budu mít, poslu foto ...
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
VK

Příspěvek od VK »

Já se ani nedivím, že tam na okrajích ta barevná vada je. Vždyť při maximálním rozlišení (Měsíc je tak jasný, že se uplatňuje fotopické vidění, při kterém má oko rozlišení 1', resp. 2', to znamená, že využije teoretické rozlišení objektivu při zv. 1/2 průměru event. 1 průměr objektivu v mm) se požaduje od dalekohledu zorné pole 0,5° (tzn. 0,25° na každou stranu od optické osy)!

Otázka je, nakolik se na celkové barevné vadě v tomto případě podílí čočkový objektiv 104/1000.

Jedná se ovšem o mimořádně velké nároky na kvalitu - takže výsledek je to velmi dobrý.

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

SKLP napsal: ... ta zelenavá barevná vada je jen v jedné části zorného pole ....jako kdybych měl nekřivo vstupní clonku ...nebo nějakej neobrousenej bordýlek? ....nevím...

nemám foták, abych to mohl vyfotit ...az jej budu mít, poslu foto ...
Zelený okraj jen v jedné části zorného pole může být (a asi je) důsledkem zbytkové nezcentrovanosti celé optické soustavy. Nečistota na optice se takto neprojevuje.

Existují 2 barevné vady: barevná vadá velikosti a barevná vada polohy. Je-li objekt na optické ose a je-li soustava dokonale scentrovaná, zobrazí se obraz tak, že je těch obrazů několik za sebou v rovnoběžných rovinách a jsou různě velké. Nejmenší a nejblíž objektivu je modrý obraz, nejdál a největší je obraz červený. Tyto vady jsou různým způsobem korigovány u různých objektivů - samozřejmě jsou celkově potlačeny. Okraje v jiné barvě, než modré a červené jsou typické pro zbytkové barevné vady achromatických objektivů při velkém zvětšení.

Například objektivy AS od Zeisse mívají fialového ducha kolem jasných objektů (typicky Jupiter). Podle toho se někdy pozná, že je to typ AS.

Jedná se ovšem o zbytkovou vadu, která sice vidět, ale neruší v zobrazení a nemá astronomický pozorovatelský význam.

Pro lidi, kteří se sjíždějí na setkáních a tam se předhánějí ve zvětšení, velikosti zorného pole a čistotě obrazu - tedy pro "refraktorové fajnšmekry" to samozřejmě význam má.

V. K.
SKLP

Příspěvek od SKLP »

jasny, jasny ...... ale jak říkám, není to hrůzostrašný, prakticky to tam nevadí!!!! Jen jsem si toho všimnul .... až to vyfotím, tak můžem diskutovat dále ....
SKLP

Příspěvek od SKLP »

VK napsal:

Zelený okraj jen v jedné části zorného pole může být (a asi je) důsledkem zbytkové nezcentrovanosti celé optické soustavy

a vypadá to na okulár v tomto případě, protože i když se podívám jen tak "ven" přes samotný okulár, jde tam vidět jen v jisté části pole ...
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Jinak, co se celkově týče tohoto okuláru, určitě bych jej doporučil každému, kdo má o něj zájem. Kreslí skvěle, kontrastní obraz, čistý a velké zorné pole!! Já jsem fakt spokojenej.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

VK napsal:
Jedná se ovšem o zbytkovou vadu, která sice vidět, ale neruší v zobrazení a nemá astronomický pozorovatelský význam.
Kazda vada ma nejaky pozorovatelsky vyznam (a vubec, kdyz je to vada, tak logicky kazi zobrazeni). Konkretne zbytkova barevna vada objektivu na ose znamena snizeny kontrast pri velkych zvetsenich coz nepochybne vyznam ma. Samozrejme, existuje spousta aplikaci, kdy nevadi (DSO pri malych zvetsenich, pri pouziti uzkopasmovych filtru atd).

SKLP napsal: Jinak, co se celkově týče tohoto okuláru, určitě bych jej doporučil každému, kdo má o něj zájem. Kreslí skvěle, kontrastní obraz, čistý a velké zorné pole!! Já jsem fakt spokojenej.
OK, to je v refraktoru f/10. Ale co treba v newtonu f/4?
SKLP

Příspěvek od SKLP »

michal.b napsal:

Jo máš pravdu, na to jsem úplně nějak zapoměl, sorry ... chce to vyzkoušet!!!
VK

Příspěvek od VK »

[quote=michal.b]

Kazda vada ma nejaky pozorovatelsky vyznam (a vubec, kdyz je to vada, tak logicky kazi zobrazeni). Konkretne zbytkova barevna vada objektivu na ose znamena snizeny kontrast pri velkych zvetsenich coz nepochybne vyznam ma. Samozrejme, existuje spousta aplikaci, kdy nevadi (DSO pri malych zvetsenich, pri pouziti uzkopasmovych filtru atd)./quote]

Záleží na tom, jestli je to snížení podstatné nebo nepodstatné vzhledem k tomu, co ta optická soustava dokáže zobrazit - tedy vzhledem k průměru objektivu. Jinými slovy náročnost na korekci aberací roste s průměrem objektivu.

Ta část aberací, která je zaviněna okulárem, nějakým způsobem poroste s relativním otvorem. Refraktor 1:10 může do celku zanášet nějakou zbytkovou barevnou vadu, reflektor 1:4 (pokud nebude mít korektor komy a astigmatismu) bude do celku zanášet komu (zorné pole prosté komy bude mít průměr jen 1,28 mm kolem osy), astigmatismus, ale zase nebude mít barevnou vadu. Větší relativní otvor bude klást větší nároky na korekci vlastní sférické vady okuláru.

Bavíme se tady o zbytkových aberacích. Za zbytkové aberace se zpravidla označují takové, které nevadí při astronomických pozorováních. To, co píšu, vůbec neznamená, že by tento okulár snad měl být nekvalitní.

Je dobré si uvědomit, že kontrast obrazu v astronomickém dalekohledu sice hraje velkou roli, ale ne roli neomezenou. Aberace stlačené mnohanásobnou korekcí pod určitou mez sice mohou zůstat viditelnými v určitých nepříznivých případech (jako je třeba právě tento: jasný objekt, daleko od optické osy, kde stejně nepozorujeme drobné detaily, dáváme si to doprostřed), ale nejsou překážkou v pozorování.

Největší nároky na kvalitu pasivních optických prvků neklade optická astronomie, ale laserová optika. (Za určitou výjimku bychom mohli považovat vysoce kvalitní optické mřížky k náročným účelům, ale to není nánš případ.)

V. K.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

VK napsal:

Bavíme se tady o zbytkových aberacích. Za zbytkové aberace se zpravidla označují takové, které nevadí při astronomických pozorováních. nekvalitní.

Je dobré si uvědomit, že kontrast obrazu v astronomickém dalekohledu sice hraje velkou roli, ale ne roli neomezenou.Ale zbytkové aberace nejsou blíže definovány, takže je dost podstatný rozdíl mezi tím, co nazýváme zbytklovými aberacemi u okluláru za 1.400 nebo za 10.000 Kč.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
VK

Příspěvek od VK »

MilAN napsal:
Ale zbytkové aberace nejsou blíže definovány, takže je dost podstatný rozdíl mezi tím, co nazýváme zbytklovými aberacemi u okluláru za 1.400  nebo za 10.000 Kč.

U výrobců a prodejců ne, to je pravda. Přesněji řečeno výrobci v tom nejsou jednotní.

V. K.
Janek8

Příspěvek od Janek8 »

Telescope service prodava lepsi variantu tohohle okularu doplnenou o MFC. Jde objednat pres supru, stoji 2000. Jinak tenhle okular pouzivam s maksutovkou k plne spokojenosti. Nevim jak si povede s newtonem.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ja jsem vzdycky mel za to, ze zbytkova aberace je to, co zbyde po korekci primarni vady (priklad: jednoducha cocka ma nejakou barevnou vadu -> pridanim druheho clenu udelame achromat, ktery ma sice take barevnou vadu, ale mnohem mensi - zbytkovou, totez plati napriklad pro parabolicke zrcadlo s komakorektorem - take tam zustane nejaka "zbytkova" koma). Nejak me nenapada, jak by se dala rozumne definovat zbytkova vada podle toho, jestli vadi pri pozorovani. To je prece naprosto individualni.

Ale myslim, ze tohle se nevztahuje primo k tematu - coz je SW UW 9mm, takze se omlouvam za "zneuziti" vlakna ;)
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Na začátku jsem popisoval barevnou vadu, která mě trápila v jisté části okuláru. A tak jsem chtěl oznámit, že se to již vyřešilo, byl povolený jen závit, takže jsem to dotáhl a vada je pryč .... ted je to OK. 8)
Odpovědět