Mapa pozorovacích míst

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tomáš Lehocký
Příspěvky: 151
Registrován: 17. 08. 2011, 22:36
Bydliště: Bratislava

Mapa pozorovacích míst

#1

Příspěvek od Tomáš Lehocký »

Ahojte

V rámci aktivít našej FB skupiny "Amaterska Astronómia" som začal zostavovať mapu pozorovacích miest. Zaujíma ma váš názor a prípadné návrhy na zlepšenie, doplnenie.
Ak niekto viete o nejakej funkcionalite v Google maps, ktorá by projektu pomohla napíšte.
Mapa je zatiaľ iba pre SR a blízke okolie SR. Vychádza z moich skúseností a pozorovaní členov skupiny. Aktuálne je to Beta verzia.

URL:

https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... LAQCROln4Y

V ideálnom prípade by som tam chcel pridať vrstvu so svetelným znečistením ale to netuším či je možné.

Vysvetlivky:
- Každý bod ma cca farbu podla Bortlovej stupnice. Vychádazl som z mapy svetelného znečistenia
- Zakreslil som tam aj zaujmavejšie tmavé oblasti vhodné na vážnejší DSO/foto výjazd.
- Obsahom mapy majú byť body s ako tak dobrou kvalitou oblohy v rámci daného regiónu. (Trochu som to porušil v okolí BA pretože tu je vela aktývnych členov)
- Body s otáznikmi čakajú na prieskum
- Pre platformu od Google som sa rozhodol preto lebo: Google maps app ma každý predinštalovanú v mobile, všeci to poznajú a vedia obsluhovať, v rámci google navigácie sa dá na dané miesto rovno odnavigovať, rozumné editačné možnosti a použitelné klikacie rozhranie.

Vopred ďakujem za pripomienky.

Tomáš Lehocký
--
Tomáš Lehocký
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 2200
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Mapa pozorovacích miest

#2

Příspěvek od juh »

Horský hotel Poľana je dlhšiu dobu mimo prevádzky. Je tam súkromná chata, ktorá sa dá prenajať. Celé je to tam situované na takom južnom svahu. Dole tesne pod kopcom je Hriňová a Detva aj s lazmi, takže je to tam také rozťahané, aj čo sa týka verejného osvetlenia.
Bod 29 je v takom údolí. Keď som tam bol naposledy, bol tam salaš. Vhodnejšie by bolo vybrať niečo bližšie pri Lome nad Rimavicou.
Veľká Lúka - Piesky. Keď som tam bol naposledy, tak vjazd autom tam bol jedine s povolením CHKO Muránska planina. Nejaké autá tam stáli, ale bola pri nich lesná stráž a rozdávala pokuty.
Predná hora - kus vyššie, čo je rekreačný areál, tak tam mali aj budovu s kupolou. Vnútri som nebol, tak neviem, ako je vybavená.
Kráľova hoľa - autom sa dá dostať do Šumiaca a hore už len pešo, alebo na bicylki. Vjazd autom tiež len na povolenie NP Nízke Tatry.
Ďumbier - tam sa dá dostať len lanovkou, alebo pešo. Ubytovanie na Kamienke.
Dosť veľa z tých bodov sú v CHKO, alebo v NP a tam sú obmedzenia, čo sa týka pohybu v noci. Tak s tým treba počítať.
ladin
Příspěvky: 954
Registrován: 21. 02. 2008, 15:11
Bydliště: 50.6681028N, 15.0827178E

Re: Mapa pozorovacích miest

#3

Příspěvek od ladin »

Ahoj, to je skvělý počin. V CzSky je seznam pozorovacích stanovišť datově shodný s lokacemi v http://skyquality.cz/ , které jsou označené jako vhodné pro pozorování. V databázi je jich přes 500, každá lokace obsahuje geografickou polohu a Bortle stupeň. Bortle stupeň je stanoven na základě měření SQM, zde by bylo užitečnější použít Bortle/SQM hodnoty z http://www.lightpollutionmap.info , kde ,podle mého názoru, je shoda se skutečností perfektní. Můžu poskytnout data v CSV formátu, pokud bude zájem, případně kontaktovat Michala Bareše, který by mohl mít možnost poskytnout data přímo ze skyquality.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Uživatelský avatar
dvader
Příspěvky: 4469
Registrován: 06. 04. 2007, 15:36
Bydliště: Praha 9
Věk: 57

Re: Mapa pozorovacích míst

#4

Příspěvek od dvader »

Ten projekt SkyQuality je fakt super, také doporučuji!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 2200
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Mapa pozorovacích míst

#5

Příspěvek od juh »

Pozerám, že na skyquality.cz má na Slovensku väčšina lokalít umiestnených v CHKO a NP poznámku "Přístupnost: Lokalita byla označena jako nevhodné či nepřístupné pozorovací stanoviště"
Celkom ma pobavilo, že Nízké Tatry - útulňa Ďurková má "Přístupnost: Lokalita byla označena jako vhodné pozorovací stanoviště přístupné bez jakýchkoliv omezení". Po vlastných áno, je to niekoľkohodinová túra. V zime neodporúčam bez patričnej výbavy a skúseností. V blízkosti sa už stalo niekoľko nešťastí, ktoré neskončili dobre.
Uživatelský avatar
Tomáš Lehocký
Příspěvky: 151
Registrován: 17. 08. 2011, 22:36
Bydliště: Bratislava

Re: Mapa pozorovacích míst

#6

Příspěvek od Tomáš Lehocký »

Ďakujem za tip na skyquality.cz. Preskúmam to.

Info k Bortle stupňu som čerpal práve z http://www.lightpollutionmap.info (som to hore neuviedol).

Popisky k pozorovacím miestam vychádzajú z mojej osobnej skúsenosti alebo z informácii od iného pozorovatela v našej skupine.

Ďakujem za korekcie od "juh", zahrniem ich.

Pre nedostatok času som v bodoch nevyplnil širší komentár. Na 60-70% som bol osobne takže určite tam popridávam upresnujúce info.

Snažíme sa vyberať stanovištia kam sa dá oficialne dostať autom priamo alebo veľmi blízko. Niektoré lokality s otáznikom nemám v tomto ohlade overené.

Ak sa niekto z vás viac orientuje v možnostiach google maps tak uvítam akékoľvek info.
--
Tomáš Lehocký
Uživatelský avatar
juh
Příspěvky: 2200
Registrován: 29. 09. 2011, 12:44

Re: Mapa pozorovacích míst

#7

Příspěvek od juh »

Musím opraviť jeden údaj v príspevku #2. Namiesto "Ďumbier" tam má byť "Chopok". Nejak som to pri písaní prehliadol, bola už pokročilá doba. Ďumbier je východnejšie, nič tam nie je a dostať sa tam dá len po vlastných.

Tie dve miesta, čo sú na mape označené otáznikom západne od Veľkého Krtíša. Predsa len, južne už začína Panónska nížina a začína to tam byť celkom husto osídlené, hlavne južným smerom. Ak tam plánujete cestovať zo západného Slovenska, tak by som sa sústredil skôr na nejaké miesta severne od VVP (vojenský výcvikový priestor) Lešť (dávnejšie sa to volalo Oremov Laz, Lešť vtedy nebola zakreslená na mapách, väčšina bežných ľudí o nej nemala tušenia). Čiže niekde severnejšie od tých dvoch miest s otáznikom. Rýchlostnými cestami sa dá celkom rýchlo dostať až po Kriváň a odtiaľ je to už len kúsok k obciam ako je Stará Huta, Ábelová, Budiná, ... Ten VVP je predsa len dosť veľké územie, kde nie je takmer žiadne svetelné znečistenie a severne od neho je celkom dobre použiteľný južný obzor. Autom sú tam v pohode dostupné miesta nejakých 600 - 750 m.n.m
Uživatelský avatar
nou
Příspěvky: 1738
Registrován: 10. 12. 2006, 05:10

Re: Mapa pozorovacích míst

#8

Příspěvek od nou »

Ja som bol teraz na jednej chate pri Detvianskej Hute čo je kúsok od Látky a bola tam naozaj parádna obloha. Bolo to v 860m.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon 1100D, ASI120MM-S, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Odpovědět