Provedl jsem ten experiment. Použil jsem Dados s mřížkou 1200 vr./mm a kamerou QHY s výslednou disperzí 0.3 A/px. Na monitoru jsou dvě čáry, protože kamera zabírá dvě štěrbiny: 35
mm nahoře a 25
mm dole.

- Experiment Dados 011.JPG (187.74 KiB) Zobrazeno 2426 x
Nasnímal jsem nejprve čáru H-alfa vodíkové výbojky a pak jsem těsně za výbojku umístil magnet. Sundal jsem si hodinky, protože už jednou jsem je po podobné manipulaci musel poslat do Eltonu, aby mi je odmagnetizovali. Magnet mi při dnešním pokusu dokonce k výbojce z druhé strany přitáhl i 30 cm vzdálenou lampičku. No nicméně, jak to při takových fyzikálních experimentech bývá: to, v co jsem doufal, se nestalo, zato jsem zjistil něco jiného

Zářící atomy vodíku můj magnet zcela ignorovaly. Nestalo se vůbec nic ohledně jakéhokoli náznaku zeemanovského rozštěpení čáry. Ani náznaku rozšíření. Viz snímek níže. Poznatek č. 1, můj magnet je na to slabý. Fialová křivka je čára s magnetem, modrá bez magnetu. Na ose x jsou jen čísla pixelů, bylo zbytečné spektrum kalibrovat.

- halfa a mg pole_00003 09_21_28z popis.jpg (103.25 KiB) Zobrazeno 2426 x
Druhým poznatkem je, že elektronika kamery QHY interferuje s mým vf zdrojem pro kalibrační neonku. V obraze se objevují skupiny krátkých světlých čárek tam, kde je tma a tmavých čárek tam, kde je světlá čára. Efekt zmizel vždy po vypnutí zdroje kalibrační lampičky - ten je vidět na Dadosu, vedou od něj dva vodiče. Budu je muset odstínit. Po obalení kablíků Alobalem efekt zmizel. Moje předchozí kamery (IS DMK) to nedělaly. Asi zase nějaká významná čínská inovace s úsporou v modernějších kamerách QHY.