Ostření vs. průměr dalekohledu
Měl bych jeden dotaz. Dnes (před chvílí) jsem pozoroval jupiter, a měl jsem tam 2x barlow a okulár širokoúhlý, 6mm, a nešlo mi zaostřit, a to dokonce i bez barlowu, jen s tou šestkou. Naopak 17mm a barlow i bez krásně zaostřeno. Průměr mám 114, ale díky zrcadlu spíš devadesát. Nevíte někdo, v čem je problém? Jak bych mohl zaostřit i na to vetší zvětšení? díky moc
Můj dalekohled Tasco 114/500 f4,4 - Newton + okuláry Pl. 17mm, 6mm wide a Barlow 2x
200 násobné zvětšení bude pro váš přístroj pravděpodobně už příliš velké.
OK, najdi si jasnejsi hvezdu nekde pobliz zenitu a pouzij na ni barlow + 6mm okular. Zkus co nejlepe zaostrit a dobre se podivej co vidis. Ted se podivej na tuto stranku
http://uk.geocities.com/dpeach_78/pickering.htm
Ktery obrazek se podoba tomu co vidis?
http://uk.geocities.com/dpeach_78/pickering.htm
Ktery obrazek se podoba tomu co vidis?
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Tak mám takový pocit, že něco jako 8., možná 7., ale fakt se to kupodivu neklepalo. Jen jupiter ne a ne zaostřit
Je to dobré?
Je to dobré?
Můj dalekohled Tasco 114/500 f4,4 - Newton + okuláry Pl. 17mm, 6mm wide a Barlow 2x
Ostření, dle mého, nesouvisí s průměrem dalekohledu, ale spíše s jeho konstrukcí a konstrukcí okulárů.
Zvětšení 166x (barlow 2x?) je na dalekohled o průměru 114mm na hranici použitelnosti. U mého newtona 110mm se na planety nejlépe osvědčovalo zvětšení 110x. Větší zvětšení, 164x, bylo použitelné jen za vyjímečných nocí. Shodou okolností jsem s pozorováním začínal v době, kdy byl Jupiter obdobně nízko nad obzorem a takto velké zvětšení bylo použitelné opravdu jen málo kdy. Velké zvětšení u tohoto průměru dalekohledů také nepřináší žádnou další informaci, naopak vede ke ztrátě kontrastu a tím i zdánlivému rozmazání obrazu a nemožnosti zaostření, protože prostě není dost světla, aby byly dostatečně ostré hranice objektu, navíc ještě rozmázlé tetelením vzduchu.
Další a dle popisu pravděpodobnější možností je, že konstrukce okulárového výtahu nemá dostatečný rozsah pohybu pro zaostření s daným okulárem. U mého dalekohledu, Tal-1 110mm, nezaostřím s okuláry 6mm a 9mm Ultra wide od SkyWatcheru (15mm a 20mm jsem nezkoušel) prostě proto, že okulárový výtah nelze dostatečně zasununout do tubusu. Naopak okulár z dalekohledu 110mm je u SkyWatcheru 250mm použitelný, ale je to na hraně, při maximálním vysunutí okulárového výtahu a okuláru zasunutém jen tak aby držel.
Zkus zasunout okulár a následně i barlow s okulárem do výtahu, pomalu s ním sjíždět dolů a sledovat co se děje s obrazem. Pokud se obraz stále zlepšuje, tj zaostřuje, ale po dojetí do dolní polohy úplně nezaostří, budeš si muset zaopatřit jiný okulár. V případě, že se obraz při sjíždění dolů bude kazit (rozostřovat), zkus pohyb opačným směrem, tj. nahoru. Pokud dojedeš do horní polohy a nezaostříš, zkus ještě vysunovat barlow z výtahu případně i okulár z barlowa a sleduj zada se obraz zaostří (opatrně, pozor na vypadnutí!). Pokud ne tak bude taktéž nutno použít jiný okulár.
Před případnou koupí nového okuláru doporučuji vyzkoušet zda půjde u tvého přístroje zaostřit. Doporučil bych koupi okuláru dávajícího zvětšení okolo 120x, které u svého přístroje ještě dobře využiješ.
Zvětšení 166x (barlow 2x?) je na dalekohled o průměru 114mm na hranici použitelnosti. U mého newtona 110mm se na planety nejlépe osvědčovalo zvětšení 110x. Větší zvětšení, 164x, bylo použitelné jen za vyjímečných nocí. Shodou okolností jsem s pozorováním začínal v době, kdy byl Jupiter obdobně nízko nad obzorem a takto velké zvětšení bylo použitelné opravdu jen málo kdy. Velké zvětšení u tohoto průměru dalekohledů také nepřináší žádnou další informaci, naopak vede ke ztrátě kontrastu a tím i zdánlivému rozmazání obrazu a nemožnosti zaostření, protože prostě není dost světla, aby byly dostatečně ostré hranice objektu, navíc ještě rozmázlé tetelením vzduchu.
Další a dle popisu pravděpodobnější možností je, že konstrukce okulárového výtahu nemá dostatečný rozsah pohybu pro zaostření s daným okulárem. U mého dalekohledu, Tal-1 110mm, nezaostřím s okuláry 6mm a 9mm Ultra wide od SkyWatcheru (15mm a 20mm jsem nezkoušel) prostě proto, že okulárový výtah nelze dostatečně zasununout do tubusu. Naopak okulár z dalekohledu 110mm je u SkyWatcheru 250mm použitelný, ale je to na hraně, při maximálním vysunutí okulárového výtahu a okuláru zasunutém jen tak aby držel.
Zkus zasunout okulár a následně i barlow s okulárem do výtahu, pomalu s ním sjíždět dolů a sledovat co se děje s obrazem. Pokud se obraz stále zlepšuje, tj zaostřuje, ale po dojetí do dolní polohy úplně nezaostří, budeš si muset zaopatřit jiný okulár. V případě, že se obraz při sjíždění dolů bude kazit (rozostřovat), zkus pohyb opačným směrem, tj. nahoru. Pokud dojedeš do horní polohy a nezaostříš, zkus ještě vysunovat barlow z výtahu případně i okulár z barlowa a sleduj zada se obraz zaostří (opatrně, pozor na vypadnutí!). Pokud ne tak bude taktéž nutno použít jiný okulár.
Před případnou koupí nového okuláru doporučuji vyzkoušet zda půjde u tvého přístroje zaostřit. Doporučil bych koupi okuláru dávajícího zvětšení okolo 120x, které u svého přístroje ještě dobře využiješ.
Toš tak na světě...
pmultimix napsal: Měl bych jeden dotaz. Dnes (před chvílí) jsem pozoroval jupiter, a měl jsem tam 2x barlow a okulár širokoúhlý, 6mm, a nešlo mi zaostřit, a to dokonce i bez barlowu, jen s tou šestkou. Naopak 17mm a barlow i bez krásně zaostřeno. Průměr mám 114, ale díky zrcadlu spíš devadesát. Nevíte někdo, v čem je problém? Jak bych mohl zaostřit i na to vetší zvětšení? díky moc
Uz som ti to napisal v predoslej teme, ale "opakovanie je matka mudrosti"
Podla mna ho nemas bud:
1) skolimovany
2) vytemperovany
3) bol blby seeing
Over si hlavne tu kolimaciu a pred pozorovanim (aj kolimovanim) ho vynes min. na 30 min von, aby sa vyrovnali teploty.
Uz som ti to napisal v predoslej teme, ale "opakovanie je matka mudrosti"
Podla mna ho nemas bud:
1) skolimovany
2) vytemperovany
3) bol blby seeing
Over si hlavne tu kolimaciu a pred pozorovanim (aj kolimovanim) ho vynes min. na 30 min von, aby sa vyrovnali teploty.
Po ICQ korespondenci jsme dosli k tomuto: Zkolimovano by mel mit dobre, pry mu to delal clovek ktery tomu rozumi. Rozsah ostreni by taky mel stacit, pokud dokaze zaostrit na hvezdu v zenitu. Podle me je to zpusobeno malou vyskou Jupitera nad obzorem (obzvlast jestli je pod nim nejaka rozpalena strecha). Kdyz psal ze ma seeing 7-8/10 tak ten by nemel byt problem a zvetseni 160x by ten dalekohled snad snest mohl (za dobrych podminek). Pouziva plossla 17mm, 6mm SW ultrawide a zakladniho 2x barlowa SW.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
michal.b napsal: Po ICQ korespondenci jsme dosli k tomuto: Zkolimovano by mel mit dobre, pry mu to delal clovek ktery tomu rozumi. Rozsah ostreni by taky mel stacit, pokud dokaze zaostrit na hvezdu v zenitu. Podle me je to zpusobeno malou vyskou Jupitera nad obzorem (obzvlast jestli je pod nim nejaka rozpalena strecha). Kdyz psal ze ma seeing 7-8/10 tak ten by nemel byt problem a zvetseni 160x by ten dalekohled snad snest mohl (za dobrych podminek). Pouziva plossla 17mm, 6mm SW ultrawide a zakladniho 2x barlowa SW.
Děkuji za shrnutí ;D
Děkuji za shrnutí ;D
- chylodusan
Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.
chylodusan napsal: Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.
Ty stupně 1 až 10 nejsou způsobeny kolimací, ale seeingem! Pokud je seeing (chvění vzduchu) špatnej, tak ty hvězdy uvidíš "rozmazaně" i kdyby to byl co nejdokonaleji zkolimovaný dalekohled.
Ty stupně 1 až 10 nejsou způsobeny kolimací, ale seeingem! Pokud je seeing (chvění vzduchu) špatnej, tak ty hvězdy uvidíš "rozmazaně" i kdyby to byl co nejdokonaleji zkolimovaný dalekohled.
Kometa C/2024 Y1
chylodusan napsal: Ak môžem poprosiť michal.b o radu a pripojiť sa do diskusie. Ja mám Newton 200/1200 a som tak na hranici 5 alebo 4. Kolimimáciu som robil kolimačným nástavčekom nie laserovým kolimátorom. Poradíš čo robiť aby som sa dostal niekde na hranicu 8-9.ďik.Kvalitu obrazu zkolimovaného dalekohledu si můžeš ověřit podle těchto obrázků. Ale chce to opravdu noc, kdy je dobrý seeing, aby se jeho vliv na kvalitě obrazu projevoval minimálně.
e-mail: vokope(at)cmail.cz