Nastavenie paralaktickej montáže

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Tomas_PN

Příspěvek od Tomas_PN »

Ahojte. Som zacinajuci amater astronom. Vlastnim dalekohlad Konus Motormax 90. Je na paralaktickej montazi s moznostou motoroveho pohonu. Potreboval by som poradit, ako sa presne nastavuje tento system montaze pred pozorovanim... Viem, ze treba najst hladaciku Polarku atd.. ;D ale predsa by mi pomohli presnejsie udaje.. ako sa vravi, krok za krokom.. od rozbalenia dalekohladu az po pozorovanie. Dakujem za odpoved! ;)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Vitej mezi nami :)

K dalekohledu nebyl zadny navod? Tam by melo byt popsano vse krok za krokem, vcetne obrazku. Pokud budes mit konkretni dotaz, tak zde urcite najdes pomoc, ale nemuzes ocekavat, ze ti tady nekdo z fleku napise kompletni manual ;)
Samotne nastaveni montaze (pro nenarocne vizualni pozorovani) neni nic sloziteho - polarni osa se namiri na Polarku a to je vsechno. Muzes zacit pozorovat 8)

Jo a priste zakladej vlakno ve spravne sekci (kdyz mas dotaz na nastaveni montaze, tak pis do oddeleni astrotechnika - montaze).
Tomas_PN

Příspěvek od Tomas_PN »

Navod k dalekohladu a jeho kompletizacii samozrejme bol prilozeny, len mi islo o postup nastavovania pred priamym pozorovanim, zameranie montaze a pod. o tom tam totiz nie je pisane. Cosi viem, cosi uz poznam, ale ide mi o radu skusenejsieho astronoma. dakujem za odpoved! ;)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Kolega to možná napsal moc skrytě, ale je to tam: tedy pokud namíříš polární osu aspoň zhruba na Polárku, tak už pak můžeš koukat. Přesné ustavení je třeba pro fotografování.

Pokud tedy najdeš v noci Polárku, zkus dalekohled nastavit aspoň od oka na ni, máš-li tam navíc polární hledáček, tak si s tím trochu vyhraješ a máš to přesnější. I od oka by ti to mělo vystačit na několik minut bez potřeby zásahu, to poznáš po pár pozorování sám co ještě stačí a co už ne.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět