Začáteční s rádii a nadšenec do družic a kosmonautiky

Popisy projektů, stavební postupy, konstrukce zařízení, návrh antén, přijímačů, recenze, testy.
Odpovědět
Kosmo5
Příspěvky: 6
Registrován: 15. 02. 2021, 11:34

Začáteční s rádii a nadšenec do družic a kosmonautiky

#1

Příspěvek od Kosmo5 »

(Předem se omlouvám, že jsem tady tento příspěvek uveřejnil dvakrát, ale vlákno, kam jsem jej dal předtím mi přišlo docela mrtvé a byl bych rád, kdbych se dočkal nějaké odpovědi ;) . Starý přípěvek se mi bohužel nepovedlo smazat. :-( )

Dobrý den.
Jsem nováček, co začíná, a chtěl bych si vyzkoušet příjem snímků z nějakých družic (mám vyhlídnuté NOAA, Meteor, Lucky7 a četl jsem tady něco zajímavého o balónech, případně by se mi líbil geostacionární GOES, nevěděl jsem, že jde chytnout i z ČR, klidně doporučte další družice ;) ). Mám něaké základní znalosti elektroniky, programování a něco málo jsem si přečetl i o rádiových vlnách a samotném příjmu obrázků z družic. Ve všem jsem ale samouk a nemám vzdělání. Nyní jsem se konečně rozhodl to zkusit prakticky. Představuji si mobilní anténu, s kterou budu chodit na louku, kde by mi mělo stínit, co nejméně věcí. Blízko (100m?) je sice vedení vysokého el. napětí, ale to doufám až tak nevadí. No anténu (jednoduchý dipól) bych si vyrobil, ale s volbou přijímacího zařízení mám problém. Chtěl sem si pořídit klasickou USB-RTL-SDR-DVB-T klíčenku: https://www.aliexpress.com/item/4000625 ... web201603_

Nevím, jestli to bude stačit. Ale zase nechci vyplajznout 1000Kč za něco, co možná použiju tak jednou/dvakrát. Samozřejmě potom se uvidí, jestli mě to bude bavit.
Klidně mi můžete doporučit nějaké další družice nebo zábavné aktivity týkající se vesmíru, kosmonautiky a tak obecně téhle techniky. Co se týče samotné radioastronomie, tak ta mi zatím příjde příliš složitá a náročná na vybavení. Myslím, že nemám vůbec představu, jak moc musí být takové zařízení citlivé. :?:

Za rady, povzbuzení, tipy a triky moc děkuji. :)
Giftmacher
Příspěvky: 434
Registrován: 14. 06. 2014, 19:35
Bydliště: Böhmisch Hruschau

Re: Začáteční s rádii a nadšenec do družic a kosmonautiky

#2

Příspěvek od Giftmacher »

GOES jedině bývalý GOES 13, který se přejmenoval na EWS-G1 a tam potřebuješ parabolu nejméně 1.8m. Tenhle pán s tím má zkušenosti. https://twitter.com/zsztanga
Já se na tohle už vykašlal a místo HRPT mám Eumetsat. Ještě si můžeš zkusit příjem Inmarsat, tam ti stačí malá patch anténa, ale parabola je zase lepší. Ozařovač si uděláš sám.
Odpovědět