Rozdíly mezi EQ-5, HEQ-5 a EQ-6

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
DM

Příspěvek od DM »

Ahoj, neustále přemýšlím na čem závisí nejvíce stabilita a tuhost montáží... Poradíte?

Předpokládám, že stativ má hlavní podíl na stabilitě, ptám se, jakou měrou k tomu přispívá montáž?

Je mi jasné, že EQ-5 na duralových stojnách je méně stabilní než EQ-5 na 1,5" nerezových stojnách. Ta by byla podle mě stejně stabilní, jako HEQ-5, akorát jí chybí zabudované pohony v obou osách a pointační hledáček. Mám pravdu?

Co mě ale nejvíc zajímá je, jaká by byla stabilita EQ-5 na 2" nerezových stojnách z EQ-6 v porovnání s vlastní EQ-6? Proto mě zajímá význam vlastní montáže v ohledu na stabilitu.

Snad jste z toho pochopili, co mám na mysli :D

Díky za každý názor!
Action EX 10x50 CF
Pupak

Příspěvek od Pupak »

Tuhost montaze je komplexni problem.Podily se na ni vsechny komponenty.Pochopitelne lze nejvice vylepsit pouzitim kvalitnich silnych nohou,ale rozhodujici vliv ma kvalita a tuhost os a prevodu.
Tady plati pravidlo,ze pro vyssi zatez je treba vetsich prumeru os a prevodovych kol.Rovnez pouziti kvalitnich lozisek hraje velkou roli.Vyrobce se snazi usetrit,kde se da,a to se projevi na kvalite.Udavane nosnosti pro jedn. typy montazi lze vylepsit jen nepatrne,a to hlavne upravou stojen.EQ5 je konstrukcne o dost subtilnejsi,nez EQ6 a ani vymena stojen ji k EQ6 nepriblizi na srovnatelnou zatez.
MP

Příspěvek od MP »

Nohy jsou skutecne nejslabsim clankem bezne prodavanych prenosnych ( prevoznych ) montazi. Uz jsem tu psal, ze moje HEQ-5 se posunula o tridu vys po vymene puvodnich 1.5" nohou za 2" z CG-5ADV.

Ony ty problemy jsou dva : 1) nosnost, tam EQ-5 na EQ-6 nikdy mit nebude. A 2) stabilita, tam na tom ta EQ-5 na 2" stojnach ( coz je vlastne CG-5 ADV ) muze byt vzhledem k mensi vysce i hmotnosti treba i lepe. Takze jde o to, jestli chceme "heavy duty" montaz pro velky a tezky dalekohled, nebo spis stabilni montaz treba pro foceni malym dalekohledem.

e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
DM

Příspěvek od DM »

Díky za odpovědi. Myslím si, že se svým výběrem můžu být celkem spokojen... Mám v plánu na ni (EQ-5 + 2" nerez nohy) osadit Newtona 200/1000mm. Pro začátek na vizuální pozorování, časem bych dokoupil pohony (a foťák) a zkusil i nějaké fotky. Samozřejmě bych bral i EQ-6 nejlíp SkyScan, ale na to mé možnosti prostě nestačí. Jako student se musím držet při zemi (relativně ;D
Action EX 10x50 CF
Libcz

Příspěvek od Libcz »

No právě toto už se tu probíralo - EQ5 moc na metrovýho newtona nebude, neboť už se tu začne projevovat kroutící moment, který už začíný mít dlouhý newton docela velký. A nevydrží to hlava montáže. Teda né že by jako praskla, ale rozkmitá se při každé vhodné příležitosti (dotyk, závan větru atd). Na vizuální pozorování ano, na focení už moc ne, při focení se na to musí navěsit ještě nějaká kila navíc a to už začíná být docela na hranici
g
Věk: 64

Příspěvek od g »

Chtěl bych oprášit toto téma. Mám EQ5 s původním hliníkovým stojanem a chvění refraktoru 100/1000 (cca 4kg) je znatelně rušivé (vítr, přeostřování). Pomůžou zde kulaté ocelové nohy nebo jde o marné snažení a musím koupit HEQ-5.. (pro vizuální pozorování).
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Tady nohy určitě pomůžou, a znatelně. Buď dřevěné, nebo většího průměru ocelové.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Taky je dobrý jiný druh stativu, než "klasická" trojnožka, protože trojnožka jako taková je málo tuhá.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Netuším, co myslíš. Umím si představit betonový sloup a podobně, ale to už je pílíř a ne stativ. Co je tedy lepšího a tužšího než trojnožka ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Habl

Příspěvek od Habl »

hora napsal: Taky je dobrý jiný druh stativu, než "klasická" trojnožka, protože trojnožka jako taková je málo tuhá.
Myslíš třeba takovýto sloup od Orionu?

http://www.teleskop-service.de/Orion/TS ... 00f4DX.gif

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Lightsscope

Příspěvek od Lightsscope »

Habl napsal:

Myslíš třeba takovýto sloup  od Orionu?

http://www.teleskop-service.de/Orion/TS ... 00f4DX.gif

Habl
Je to jedna z možností.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

hora napsal:

Je to jedna z možností.A to je tužší než trojnožka ?
Jedině asi v okamžiku, kdy to bude vážit tak 5x více , než ta trojnožka. ( někdo to třeba spočítá..)
vseumel

Příspěvek od vseumel »

A tady se někdo baví o váze? Já myslím, že důležité je řešení a to bylo nabídnuto a není potřeba obhajovat názor, že trojnožka je nejstabilnější zařízení. Velkou část těžkých montáží výrobci již nestaví na trojnožky, ale práve na tento sloup. Stabilní trojnožka váží tak 15-20 kg (ostatní jsou spíš fotografické stojany) a ten sloup tak 30kg takže to určitě není 5x více.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

vseumel napsal: není potřeba obhajovat názor, že trojnožka je nejstabilnější zařízení..To je pravda, o tom svědčí statika.

vseumel napsal:

Velkou část těžkých montáží výrobci již nestaví na trojnožky, ale práve na tento sloup. Mluvíme stále o mobilních montážích ?

vseumel

Příspěvek od vseumel »

MilAN napsal:
Mluvíme stále o  mobilních montážích ?
Uvádíš opačný extrém, o tom nikdo nepřemýšlel. Bavíme se montážích typu Synta a náhradě trojnožky. Nemusíme chodit daleko, takové sloupky vyrábí standardně např. TAL.

http://www.dalekohledy.cz/webmagazine/p ... sp?idk=221
Odpovědět