astronómia a manželstvo

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
jaro
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od jaro »

Tak by ma zaujímalo ako manželstvo/rodina mení život zapáleného astronóma/astronomky.
Hlavne by ma zaujímali skúsenosti,problémy tých čo mali svoj koníček skôr ako vhupli do chomúta.
Nie že by mi to teraz hrozilo ale rád sa poučím.

Skywatcher 450p, Celestron EDge HD 8", Meade Lightbridge 305/1524, monokular Fomei 20x50, trieder Tento 10x50, trieder TS 20x80.
3J

astronómia a manželstvo

Příspěvek od 3J »

Když ji miluješ není co řešit ... 8)
Samozřejmě je partnerství-manželství silné omezení osobní svobody a to ve všech ohledech, nejen ve volném čase a financích.

Je to u všech koníčků stejné, ale astronomie má tu výhodu, že v noci rodina spí. A každá rozumná ženská určitě vidí svého chlapa radši u optiky na zahradě, než u sklenice v hospodě. ;D

Ta má lepší polovička mě podporuje a například nebýt jí , tak jsem loni po desáté prošvihl termín přihlášek na Dovolenou s Dalekohledem - to je akce pro našince s chomoutem naprosto ideální. ;)
Horal

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Horal »

Já s vysedáváním u dalekohledu začal až po 13 letech manželství. Né že by mě manželka podporovala tak jako 3J, ale prozatím to toleruje. Alespoň prý do doby, dokud si budu přes den plnit manželské povinnosti ;D.
SKYMASTER

astronómia a manželstvo

Příspěvek od SKYMASTER »

:) no my to máme v pohodně, manželé nejsme a nikdy nebudeme ;)
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
MaG
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od MaG »

Já pozoruji naprostou volnost a v otázce vybavení mi život v manželství rozhodně neublížil. Pohoda..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Habl

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Habl »

Hodnotím to trochu s nostalgickým nadhledem:
volnost - rovnost - pohoda.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
VK

astronómia a manželstvo

Příspěvek od VK »

Tuto otázku vedu v patrnosti přes 10 let. Sice jsem dosud svobodný, ale jednoznačně jsem přesvědčen, že důležitý je charakter člověka (náš i partnera(ky)) a láska.

Vím o manželských párech, ve kterých jeden druhého omezuje v astronomii, i o takových, ve kterých jeden druhého neomezuje.

A shodou okolností - k tomu se tady klidně přiznám - všechny holky, se kterými jsem měl jakkoli bližší vztah, se zajímaly nebo zajímají o astronomii.

V. K.
alien5
Věk: 48

astronómia a manželstvo

Příspěvek od alien5 »

No ja nejsem a ani nebudu zenaty to je proti memu zivotnimu stylu a sem take lemra lenosiva ;D a pritelkyni momentalne nemam ani neplanuji zadnou mam rad svobodu pro me je to moc starosti, behani, vydaje penez atd... vic starosti nez uzitku ::) hlavne ze mam s nekym jet do kina na dovolenou nebo k vode atd.. 8)
PPos

astronómia a manželstvo

Příspěvek od PPos »

Manzelstvo mi vobec nenarusilo astronomicke pozorovania. Prave naopak uz nepozorujem sam. Obcas sa ku mne prida aj manzelka. ;)
Pavuk_

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Pavuk_ »

Nebudem sa moc rozpisovat, lebo to obcas browsne aj manzelka :D

No toleruje mi konicek, to nemohu říct. :)
Nevidim v manzelstve zasadny problem z hladiska prevadzkovania astrohobby. Pokial jeden druheho tym neobmedzuje je vsetko OK a obcas sa aj ona kukne na volacosi... avsak "mlhave fleky" ju moc nezaujimaju.

Horsie je to s nakupom astrotechniky ;D Kedze vsetko papa peniazky (byt, splatky, rekonstrukcia, atd atd) a to este nemame bejby (astronoma samozrejme ale psssst ). Musim si nakupit vsetko potrebne, lebo potom si uz do dochodku ani neskrtnem

Paci sa mi Cimrmanov vyrok (ktoreho hry mam velmi rad) (vopred sa ospravedlnujem orthodoxnym cimrmanologom ze neuvediem vyrok presne):

Ked sa Cimrmana pytali preco nebol nikdy "ani prinejmenším ženat" odpovedal:

Vidíte, tu mám na papírku napsané: "čtyřtaktní motor, parogenerátor a vznášedlo". Kdybych byl ženat stálo by tam: "dva rožky, mléko a chléb"
;D
dem

astronómia a manželstvo

Příspěvek od dem »

Ahoj
Astronomii jsem se začal věnovat již jako 13letý mladík. Když jsem poznal svou ženu tak už jsem měl třetí dalekohled. Ze začátku si myslela, že je to romantické a líbilo se jí to, dnes jsem blázen který v noci nespí a kouká někam do prázdna. Nicméně mi mého koníčka toleruje a proto já musím tolerovat její koníčky. Ovšem je to někdy těžké. Když jdu spát kolem čtvrté hodiny a v osm se stává, protože musíme na výlet na kolech je to pro mne v odpoledních hodinách utrpení. Ale dá se to přežít. Horší je otázka financí. Tam musím přiznat, že raději nešířím cenu vybavení. Myslím, že se sama raději neptá. Vlastně když se na tím zamyslím, jedinou cenu kterou ví je za sluneční folii. Trošku se stydím.
dem
Triedr 12x60 a jiné
aquarius

astronómia a manželstvo

Příspěvek od aquarius »

Myslím, že každá rozumná žena má doma raději astronoma než alkoholika.

Astronom má spoustu výhod:
- když ji bolí hlava, muž nenaléhá a jde spokojeně  
 na balkón
- nehrozí nevěra (nebo víte o blonďaté astronomce?)
- necourá po nocích, ale sedí doma na balkóně  
 (alespoň můj případ)

má také nevýhody:
- ten jeho "bojler" pěkně zavazí v obýváku
- sem tam jí něco v noci spadne na hlavu ( stěhuji
 dalekohled a dalších 35 kg výbavy přes ložnici)
- pes se v noci budí a štěká na domnělého zloděje -
 páníčka.
- nevyspalý astronom zvládá daleko méně domácích
 prací

V podstatě mohu doporučit ostatním:
 KLIDNĚ SE OŽEŇTE.

Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Eryn
Kontaktovat uživatele:

astronómia a manželstvo

Příspěvek od Eryn »

aquarius napsal: - nehrozí nevěra (nebo víte o blonďaté astronomce?)

O jednej by som vedela... ;)
ceres

astronómia a manželstvo

Příspěvek od ceres »

Takto treba zacinat :D

Inak, myslim si, ze (aspon v mojom okoli) treba astronomicke manzelky len pochvalit, ako dobre si vybrali 8)
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
michal.b

astronómia a manželstvo

Příspěvek od michal.b »

ceres napsal: Takto treba zacinat :D

Inak, myslim si, ze (aspon v mojom okoli) treba astronomicke manzelky len pochvalit, ako dobre si vybrali 8)
;D Super! ;D
Odpovědět